Prima pagină » Turism » Destinatii turistice » Localitatea cu cel mai scurt nume din Romania
Localitatea cu cel mai scurt nume din Romania

Localitatea cu cel mai scurt nume din Romania

19 feb. 2020, 12:44,
BZI.ro, în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:19121;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Localitatea cu cel mai scurt nume. Formată din doar doua litere, comuna Ip din judeţul Sălaj se poate mândri că are cel mai scurt nume din România al unei aşezări. Aceasta comuna inedita are în componență cinci sate: Ip (reședință), Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Zăuan și Zăuan-Băi.

„Este comuna Ip, este numai din doua litere nu știm de unde vine numele asta am întrebat și bătrânii, nici ei nu stiu de unde, tot așa a fost de când îl știm.”, spun localnicii.

Desi, de multe ori locuitorii  au  fost  pusi în situația de a repeta de mai multe ori numele localității, oamenii sunt mândri de comuna lor.

Localnicii se numesc Ipani

Atunci când vine  vorba despre cum se numesc localnicii din „IP”, oamenii  sunt pusi în dificultate. Conform specialiștilor lingviști localnicii de aici se numesc Ipani. „Ipani”

Reşedinţa de comună – Ip a fost atestată documentar pentru prima dată în 1208 sub denumirea de Villa Ypu, iar denumirea actuală datează din anul 1854.

Comuna este cunoscuta datorita tulburătorului masacru din noapte de 13-14 septembrie 1940 când, trupe ale regimentul 201 motorizat Budapesta, împreună cu unii localnici maghiari și cu membri aiorganizatiei Nemzetőrség (“Straja națiunii”) au declanșat un holocaust în comuna Ip din județul Salaj, precedat de torturi și violuri.

Localitatea cu cel mai scurt nume. Atracţii turistice în comuna Ip

Biserica reformată din satul Ip, construcție secolul al XVI-lea, monument istoric;

Casa parohială a bisericii reformate din Ip, construcție 1751, monument istoric;

Situl arheologic de la Cosinciu de Jos;

Siturile arheologic de la Zăuan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *