Loc de veci, la preț de garsonieră într-un cimitir din Iași. Cei care vor să fie înhumați lângă George Topîrceanu sau Vasile Conta trebuie să scoată din buzunare o adevărată avere
Un loc de veci din Cimitirul „Eternitatea” a fost scos la vânzare la un preț de garsonieră. Proprietarii cer 15.000 de euro și spun că este unul dintre cele bune. Pe un site de vânzări, locul de veci a fost descris în detaliu.
„Locul de veci scos la vânzare este unul care se remarca prin nenumăratele avantaje pe care le are, cumpărarea acestuia fiind o oportunitate, mai ales în cimitirele declarate monument istoric. Locul este bine amplasat, în imediata apropiere a bisericii și a parcării, la marginea aleii, accesul putându-se realiza inclusiv cu mașina. Așa cum se poate observa din poze, în jurul locului de veci, sunt înmormântate personalități marcante ale României, precum marele scriitor George Topîrceanu, ministrul Vasile Conta, Familia Rosetti, și alții.
De asemenea, împrejurul acestuia se găsesc monumente funerare ce sunt considerate lucrări de artă și zone de referință în Cimitirul Eternitatea, precum celebra «Uriașă». Suprafața acestuia este una mai generoasă față de alte locuri din cimitir și se vinde fără construcție funerară. Contra-cost se poate realiza orice construcție funerară, la preț preferențial, în funcție de proiectul clientului. Există posibilitatea de a se achiziționa inclusiv locurile alăturate în cazul în care se dorește realizarea unei cripte de dimensiuni mai mari”, se arată în anunțul postat pe un site de vânzări.
Loc de veci, la preț de garsonieră în Cimitirul „Eternitatea” din Iași
Trebuie precizat faptul că locurile de veci din Cimitirul „Eternitatea” sunt scoase destul de rar la vânzare. Acum, pe piață sunt 5-6, iar prețul acestora este cuprins între 4.000 și 15.000 de euro. Cimitirul „Eternitatea” a fost înființat la inițiativa lui Scarlat Pastia, primar al Iașului și filantrop, și a fost amenajat la periferia orașului, pe terenul numit „Via lui Dragoș”, situat pe dealul Tătărași, aflat în proprietatea lui Pastia și pe care acesta l-a donat urbei.
Acesta trebuia să înlocuiască numeroasele cimitire bisericești ale Iașului, care erau destinate a dispărea pentru a asigura salubritatea orașului și a permite sistematizarea urbană. În actul de donație, primarul Pastia punea trei condiții: cimitirul să se numească „Eternitatea”, organizarea să fie realizată în decurs de doi ani și municipalitatea să construiască o stradă care să lege orașul de acesta. Deși terenul a fost donat în anul 1868, amenajările au durat mai mult de doi ani, astfel încât primele înhumări au fost făcute începând cu 1876. La 1 septembrie a fost reînhumat, aici, Gaston Etiènne Soutzo, un copil de 17 luni, decedat în 1873, care inițial a fost îngropat într-un cimitir de lângă una din bisericile Iașului. Cele mai frumoase și impunătoare monumente funerare au fost realizate de sculptorii pietrari Frederic Fairing (1863-1935) și Salvador Scutari (1880-1932), ambii înmormântați în același cimitir.
Iată că acum a fost scos la vânzare un loc de veci la preț de garsonieră în Cimitirul „Eternitatea” din Iași.
In conditiile in care legislatia in vigoare NU permite VANZAREA locurilor de veci (care nu se afla in proprietate particulara ci sunt doar sub contract de concesiune de la primarie), singurele modalitati legale de transfer de titular fiind SUCCESIUNEA sau DONATIA.
De ce primaria Iasi nu construieste un Crematoriu pentru a proteja mediul? Cimitirele sunt focare pline de tot felul de virusi, bacterii etc. In cimitirul Eternitatea se fac decorpetari la cavou si oasele umane sunt lasate pe alei.
ar fi bine daca ar mai costa atât o garsoniera :)))
Cine vrea si are bani e si normal sa isi asume un loc de veci in cimitirul Eternitatea.
Sunt foarte putini cei care mai ofera un loc de veci in acest cimitir si cu siguranta preturile vor mai creste.
daca te uiti pe Google Maps si focalizezi pe harta cimitirul Eternitatea constati ca sunt locuri la greu, nu stiu de ce acest cimitir este inchis, inhumarile facandu-se doar in locurile concesionate.
o cripta 2 locuri cu boltari costa 15.000 lei daca aduci SRL sa ti-l faca la urgenta. deci 3000 €. un cavou e mult mai scump. pentru ca peretii sunt realizati din beton si are mai multa durabilitate decat o cripta. acu depinde si cate locuri sunt in acel cavou, 2-3-4 de aia si ajunge pana la 15.000 €
Prosti ii cel cate da nu cel care cere! Conteaza unde esti ? …ca tot praful si pulberea se alege de toti, indiferent de loc☻