Prima pagină » Sanatate » Lobii creierului. Prin ce schimbări trece o persoană dacă îi este afectat centrul de comandă?

Lobii creierului. Prin ce schimbări trece o persoană dacă îi este afectat centrul de comandă?

15 mart. 2023, 12:43,
în Sanatate

Lobii creierului pot fi numiți în mod convențional centrul de comandă. Aici sunt localizați centrele care nu sunt atât de responsabile pentru o acțiune individuală, ci mai degrabă asigură calități precum independența și inițiativa, precum și capacitatea de a se evalua critic pe sine. Afectarea lobilor frontali provoacă nepăsare, aspirații fără sens, inconștiență și tendința de a face glume nepotrivite.

Odată cu pierderea motivației în cazul atrofiei lobilor frontali, persoana devine pasivă, își pierde interesul pentru ceea ce se întâmplă și stă în pat ore întregi. Adesea, ceilalți iau acest comportament pentru lene, fără să suspecteze că schimbările de comportament sunt o consecință directă a morții celulelor nervoase din această zonă a cortexului cerebral.

Lobii creierului. Ce funcție au aceștia?

Lobii frontali au o funcție importantă, controlul și gestionarea comportamentului. Din această parte a creierului se primesc comenzi pentru a preveni comportamentele indezirabile din punct de vedere social. De exemplu, reflexul de prindere sau comportamentul inadecvat față de ceilalți. Atunci când această zonă este afectată la pacienții cu demență, este ca și cum ar fi oprită reținerea internă care îi împiedica să se exprime și să folosească cuvinte obscene.

Lobii frontali sunt responsabili de acțiunile voluntare, de organizarea și planificarea acestora, precum și de dobândirea de abilități. Datorită lor, munca care inițial părea complexă și dificil de făcut devine treptat automată și fără efort.

În cazul în care lobii frontali sunt afectați, persoana este condamnată să facă fiecare muncă ca și cum ar fi pentru prima dată. De exemplu, capacitatea de a găti, de a merge la cumpărături se dezintegrează. O altă variantă a tulburării lobilor frontali este „fixarea” persoanei asupra acțiunii care se face, sau perseverența.

Este posibil să trăiești fără lobul frontal al creierului? Cum se modifică comportamentul pacientului

Perseverența se poate manifesta atât în vorbire, repetarea aceluiași cuvânt sau frază, cât și în alte activități, de exemplu, mutarea fără scop a obiectelor dintr-un loc în altul. Lobul frontal dominant, de obicei stâng, conține multe zone responsabile de aspectele infecțioase ale vorbirii umane, ale atenției și ale gândirii abstracte.

În cele din urmă, remarcăm implicarea lobilor frontali în menținerea posturii drepte a corpului. Atunci când lobii frontali sunt afectați, pacientul are un mers superficial, înghesuit și o postură aplecată. Leziunile la nivelul lobilor frontali mediali duc la o scădere a tonusului cortexului frontal și la afectarea reglării stărilor de veghe, ceea ce duce la tulburări cum ar fi reducerea criticii și selectivității proceselor mentale.

Simptomele leziunilor cerebrale ușoare includ dureri de cap, confuzie, tinitus sau țiuit în urechi, oboseală, tulburări de somn, de dispoziție sau de comportament. Alte simptome includ probleme cu memoria, concentrarea, atenția sau gândirea.

Specialiștii încearcă să înțeleagă mai bine cum anume se reorganizează lobii creierului după o leziune, o intervenție chirurgicală sau un accident vascular cerebral. De asemenea, aceștia sunt într-o permanentă cercetare despre modul în care anumite zone ale creierului sunt capabile să le compenseze pe cele care sunt afectate sau pierdute. Însă rămâne valid faptul că, fără jumătate de creier, o persoană este capabilă să trăiască și să ducă același stil de viață ca o persoană cu un creier neafectat.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Aerul condiționat îți goleşte buzunarele. Cât te costă lunar un aparat
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Detalii tulburătoare despre JAFUL de la BNR! A fost TORTURAT să spună ADEVĂRUL
Playtech.ro
De ce carnea din străinătate este mai scumpă? O româncă stabilită în Elveţia face comparaţia: „Nu am dubii”
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025