Prima pagină » Actualitate » Liviu Vornicu: Se merge înainte cu lipsă de imaginație!!!
Liviu Vornicu: Se merge înainte cu lipsă de imaginație!!!

Liviu Vornicu: Se merge înainte cu lipsă de imaginație!!!

10 nov. 2023, 08:30,
în Actualitate

Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, expune pe scurt o nouă etapă din epopeea sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

Deși sancțiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei s-au dovedit a fi un simplu balon de săpun lovind mai mult în economia europeană decât în cea rusă, liderii europeni au decis să continue drumul sinucigaș fără a ține cont de repercusiunile dăunătoare asupra mediului de afaceri și populației europene. Astfel, asistam uimiți la declarațiile din octombrie făcute de un înalt oficial european, care clama cu mândrie că regimul de sancțiuni al blocului pentru petrolul rusesc va rămâne în vigoare pe termen lung, poate cinci sau zece ani.

Toate aceste declarații triumfătoare au fost enunțate fără a se ține cont de faptul că economia UE se confruntă cu o recesiune, și nu cea rusă, care merge din ce în ce mai bine, chiar dacă se confruntă cu sancțiuni impuse de occident. Mai mult, liderul de la Bruxelles a ținut să sublinieze că aceste sancțiuni vor fi menținute, chiar dacă ar exista o încetare a ostilităților, deoarece ar trebui depășite multe alte probleme.

Mesajul Comisiei Europene a fost preluat și dezbătut de presa rusă, dar și de departamentul de comunicare al Federației Ruse, iar răspunsul nu a întârziat să apară. Prin intermediul secretarului de presă al președinției, oficialul de la Kremlin a comunicat că Rusia este pregătită să facă față sancțiunilor occidentale pentru perioada menționată de liderii europeni. Totodată, el a adăugat că Rusia trăiește sub un regim de sancțiuni de destul de mult timp, de zeci de ani, și s-a adaptat la situația creată, astfel încât orizonturi de timp precum cinci sau zece ani nu reprezintă o amenințare care să-i înspăimânte.

Potrivit specialiștilor ruși cele mai grave efecte ale sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei au fost deja resimțite, iar țara eurasiatică a construit deja mecanisme pentru a depăși atacurile economice occidentale. De fapt, chiar și cu sancțiunile occidentale, Federația Rusă este din ce în ce mai aproape de a depăși S.U.A. și Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea PIB-ului. Mai mult, în diverse comunicate de presă legate de sancțiuni, Moscova a declarat cu nonșalanță că măsurile punitive europene au stimulat economia internă și producția industrială, iar majoritatea observatorilor recunosc acum că sancțiunile au fost ocolite și nu au reușit să descurajeze guvernul rus să pună capăt operațiunii sale militare împotriva Ucrainei.

Conform calculelor efectuate de Banca Centrală a Federației Ruse, la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, nivelul datoriei externe a Rusiei raportat la PIB a scăzut pentru prima dată sub 15%. De fapt, datoria externă a Rusiei a fost într-o continuă scădere în ultimii ani. La sfârșitul anului 2020, aceasta era de 31%; în 2021, era de 26,2%; și, la sfârșitul anului trecut, era de numai 16,6%. În primul trimestru al anului 2023, a avut o ușoară scădere la 15,45%, pentru ca în al doilea trimestru, indicatorul să ajungă la 14,96%. În termeni monetari, datoria publică și corporativă externă a Rusiei la sfârșitul lunii iunie 2023 a fost de 343,4 miliarde de dolari, adică aproximativ 29,9 trilioane de ruble.

De asemenea, Banca Centrală a publicat și date privind datoria externă pe cap de locuitor la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, care a scăzut cu 4%, la 2,3 miliarde de dolari. Acesta este cel mai bun nivel din 2006, când a fost de 2,2 miliarde de dolari. În același timp, Banca a prezentat prognoze optimiste în ceea ce privește economia Rusiei considerând că va crește cu 2,3% în 2023, contrar tuturor previziunilor analiștilor occidentali, lucru care se datorează creșterii salariilor reale.

Concomitent cu rezultatele pozitive ale Rusiei, specialiștii în macroeconomiei evidențiază o încetinire economică în zona euro pe parcursul primului semestru, situație ce s-a agravat în octombrie. Potrivit datelor preliminare ale unui sondaj realizat de S&P Global în rândul directorilor departamentelor de achiziții, indicele compozit PMI pentru zona euro al Băncii Comerciale din Hamburg a scăzut de la 47,2 în septembrie la 46,5 în octombrie, semnalând a cincea lună consecutivă de scădere a activității mediului de afaceri și cel mai abrupt declin din noiembrie 2020. Excluzând lunile în care a avut loc criza sanitară, activitatea mediului de afaceri din zona euro a înregistrat cea mai mare contracție din martie 2013.

Experții europeni sunt de părere că în zona euro, lucrurile merg din rău în mai rău. Industria prelucrătoare se află în criză de 16 luni, serviciile de trei luni, iar ambii indici PMI principali tocmai au primit o nouă lovitură. În plus, toți subindicii arată și ei, doar cu câteva excepții, un trend descendent. Conform datelor analizate, ei consideră că este posibilă o ușoară recesiune în zona euro în a doua jumătate a acestui an, dacă se vor înregistra două trimestre consecutive de creștere negativă.

Cu toate acestea, în loc să încerce să elimine sancțiunile, care sunt nocive economiei europene, Uniunea nu numai că susține cu tărie că le va menține pentru mulți ani de acum încolo, dar se pregătește pentru a introduce un nou pachet de sancțiuni, al 12-lea de când Rusia a lansat operațiunea militară împotriva Ucrainei în februarie 2022. Acest pachet de sancțiuni ar putea include o interdicție privind diamantele rusești, deoarece sunt considerate instrumente prin care Moscova ocolește sancțiunile.

Chiar dacă strategii occidentali consideră că aplicarea sancțiunilor este cea mai potrivită metodă de a determină Rusia să dea înapoi, părerea generală a specialiștilor este că și acest nou pachet de sancțiuni va avea soarta celor 11 anterioare, adică nu va reuși, în mod evident, să descurajeze Rusia să încheie agresiunea împotriva Ucrainei și să se retragă. Mai degrabă, va avea doar un impact mai mare asupra Uniunii Europene, deoarece economiile Uniunii se luptă să supraviețuiască, în timp ce Rusia continuă să creeze relații comerciale cu parteneri non-occidentali, protejându-și astfel economia de atacurile occidentale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 octombrie 2024
21 octombrie 2024