Prima pagină » Actualitate » Liviu Vornicu: Publicitatea – Instrument de manipulare al oamenilor (Partea 1)
Liviu Vornicu: Publicitatea – Instrument de manipulare al oamenilor (Partea 1)

Liviu Vornicu: Publicitatea – Instrument de manipulare al oamenilor (Partea 1)

02 iun. 2023, 07:17,
în Actualitate

După cum bine se știe publicitatea reprezintă comunicarea intenționată și plătită a unui mesaj de promovare a unui produs, serviciu sau idee, în scopul de a atrage și influența publicul țintă. În ziua de azi este foarte important pentru consumatorul român să aibă cât mai multe informații despre publicitate și modul în care este folosită pentru a se putea proteja de cei care o utilizează în scopuri obscure.

Studiile de specialitate arată că rolul publicității este de a informa, convinge și determina consumatorii să ia anumite acțiuni, cum ar fi achiziționarea unui produs, utilizarea unui serviciu sau adoptarea unei anumite atitudini. Înafara de mediului economic, publicitatea este utilizată cu abilitate și în alte medii cum ar fi cel politic.

Publicitatea poate lua diverse forme și poate fi prezentată pe multiple canale de comunicare. Avem publicitatea tradițională prin reclame televizate, tipărite, la radio sau în spații publice, dar și publicitate modern bazată pe noi tehnologii cum ar fi reclame online, pe mobil sau pe rețele sociale.

Reclamele televizate sunt difuzate la televizor în pauzele dintre programe sau în timpul emisiunilor și pot varia ca durată. Acestea utilizează elemente vizuale și audio pentru a transmite mesajul promovat. Reclamele tipărite apar în ziare, reviste, broșuri, pliante și alte publicații tipărite. Pot varia în dimensiune și design și pot conține imagini, texte și oferte speciale. Reclamele la radio se bazează în principal pe elementele audio pentru a transmite mesajul. Acestea sunt prezentate între emisiuni sau în timpul programelor radio. Reclamele în spațiile publice includ afișele publicitare amplasate pe străzi, în stațiile de metrou, pe clădiri, în autobuze și în alte locuri publice. Reclamele în spațiile publice pot fi statice sau digitale și au scopul de a atrage atenția și de a comunica mesajul promovat.

Reclamele online sunt afișate pe site-uri web, în diferite forme, cum ar fi bannere, video, sau pop-up și pot fi personalizate și segmentate în funcție de interesele și comportamentul utilizatorilor. Reclamele mobile apar pe dispozitive mobile, cum ar fi telefoane inteligente, tablete și pot fi afișate în aplicații, mesaje text sau notificări push. Reclame sociale sunt prezentate pe platformele de social media, cum ar fi Facebook, Instagram, Twitter sau LinkedIn. Pot fi direcționate către anumite segmente de public și pot beneficia de interacțiunea și partajarea utilizatorilor.

Acestea sunt doar câteva dintre formele comune de publicitate. Publicitatea evoluează în mod constant odată cu dezvoltarea tehnologică și a mediilor de comunicare, ceea ce duce la apariția de noi forme și canale de promovare. Indiferent de cât de creative sunt reclamele și ce canal de comunicare este folosit pentru a ajunge la publicul țintă, publicitatea nu și-ar putea atinge scopul dacă nu ar fi folosite anumite tehnici de manipulare. Manipularea în publicitate este o practică utilizată pentru a influența și convinge consumatorii să cumpere un produs, un seviciu sau să adopte o anumită perspectivă.

Deși manipularea poate ridica preocupări etice, este important să înțelegem tehnicile utilizate pentru a le recunoaște și a le evalua în mod critic. Iată câteva dintre cele mai comune tehnici de manipulare utilizate în publicitate prezentate de-a lungul timpul în mass-media de specialiștii din domeniu:

Crearea confuziei este una din tehnicilor folosite și constă în prezentarea unei avalanșe de imagini, ce nu au nicio legătură cu produsul pe care îl promovează cu rolul de a deruta, de a supraîncărca creierul, a face consumatorul să nu analizeze în profunzime mesajul reclamei și astfel să fie mai ușor de convins.

O altă tehnică interesantă este folosirea notorietății. În cadrul reclamei este introdusă o persoană cu notorietate, care întrebuințează bunul sau serviciul, cu scopul de a-i urma exemplul.

Tehnica asocierii este un alt exemplu și de regulă este o asociere de imagini, ce crează în subconștient sugestii puternice. Un exemplu cunoscut în anii ’90 era imaginea unui cowboy pe pachetul de țigări Marlboro, ceea ce sugestiona vitejie, forță, istețime, calități specifice personajului din filmele western. Un alt exemplu este imaginea unui cadru medical alături de un produs, ceea ce transmite în subconștient ideea de siguranță.

Repetiția sistematică a numelui unui produs sau unei anumite fraze reprezintă o metodă clasică de a face publicitate. Rostul repetării este de a fixa în subconștient un mesaj sau un brand. Dacă repetiția este mama învățăturii, nu am nici o îndoială că este și mama manipulării. Se observă în ultimul timp că multe reclame sunt compuse din două părți, în prima se derulează un material video întreg plin de mesaje subliminale şi elemente de psihologie aplicată, după care la un scurt interval de timp, se revine cu aceeaşi reclamă, dar mult mai scurtă, sau uneori doar cu fraza de final în care se repetă lait-motivul reclamei.

Tehnica oamenilor simpli are lipici la marea majoritate, deoarece se cunoaște că ne identificăm cu reclamele care ne prezintă o familie fericită sau o fetiță care învață de la bunica ei cu ce să spele vasele pentru a obține farfurii imaculate. Dacă cei cu care ne identificăm găsesc produsul prezentat în reclamă ca fiind practic și de o calitate bună la preț acceptabil, atunci tendința noastră în calitate de consumatori este de a-i crede.

În ultima vreme tehnica recomandării a avut un mare success. Dacă o vedetă folosește un anumit produs și spune că este foarte bun, cei ce apreciază acea vedetă vor cumpăra produsul fără a mai avea nevoie de alte argumente. Produsul capătă credibilitate în faţa potenţialilor cumpărători şi îi face să şi-l dorească cu ardoare pentru că, ceea ce îşi doresc în fapt, este statutul idolului lor.

Sexualitatea este o tehnică foarte puternică deoarece face apel la instinctele primare, bine ancorate în subconştientul uman. Folosirea în reclame a unor tineri atrăgători sau prezentarea unor întîlniri şi îmbrăţişări tandre, sugestionează subconștientului că produsul promovat te poate ajuta să îţi regăseşti iubirea. Astfel, unele persoane pică în capcana unor astfel de reclame, ajungînd în final să cumpere acel produs, pentru a putea beneficia de „avantajele” lui ulterioare.

Mai multe exemple precum și tehnici interzise în publicitate vă voi prezenta într-un articol viitor. Sunt sigur că mulți dintre dumneavoastră ați fost în situații similare exemplelor mele de nenumărate ori și le-ați abordat în moduri diferite. Este important ca de fiecare dată când suntem într-o dilemă să găsim soluția cea mai favorabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`