Prima pagină » Actualitate » Liviu Vornicu: Poate rata România oportunitatea integrării totale în piețele internaționale? (Partea 3 – America)
Liviu Vornicu: Poate rata România oportunitatea integrării totale în piețele internaționale?  (Partea 3 – America)

Liviu Vornicu: Poate rata România oportunitatea integrării totale în piețele internaționale? (Partea 3 – America)

26 iun. 2023, 08:04, 1 ,
în Actualitate

Liviu Vornicu vorbește despre oportunitatea României de a se integra total în piețele internaționale. Acesta explică faptul că există șanse ca țara noastră să rateze această oportunitate ce înseamnă câștiguri foarte mari. Vornicu consideră că trebuie ca România să se integreze cu orice preț pe piața americană pentru că este o piață extrem de mare, cu un potențial uriaș de câștig:

În opinia mea o altă piață în care România trebuie să se integreze cu orice preț este bineînțeles piața americană, o piață de aproape 400 milioane de consumatori, care pe cât este de atractivă, pe atât este de complexă. Integrarea României pe această piață se poate realiza în mai multe domenii, cum ar fi comerțul, investițiile, tehnologia și alte colaborări bilaterale.

Dintre țările ce formează piață Americii, România s-a concentrat îndeosebi pe relațiile bilaterale cu S.U.A. România și Statele Unite pot promova schimburile comerciale și pot reduce barierele tarifare și non-tarifare pentru a încuraja fluxul de bunuri și servicii între cele două țări. Acordurile comerciale și parteneriatele, precum Acordul de Investiții România-SUA și Tratatul privind eliminarea dublei impuneri fiscale, sunt instrumentele perfecte pentru promovarea și facilitarea comerțului și investițiilor bilaterale, și oferă un cadru propice pentru dezvoltarea relațiilor economice.

Statisticile oficiale redau faptul că în ultimul deceniu comerțul bilateral între România și SUA a înregistrat o creștere constantă. Exporturile României către S.U.A. au inclus în principal produse electronice și electrocasnice, componente auto (piese de motor, cablaje, componente electronice), produse chimice (substanțe chimice industriale, îngrășăminte, produse petrochimice), textile (produse din bumbac, lână, îmbrăcăminte de uz casnic), produse alimentare și băuturi alcoolice. Importurile americane în România au inclus echipamente și mașini industriale (mașini de prelucrare, echipamente de transport), produse farmaceutice (medicamente generice și de marcă), aeronave (avioane comerciale, elicoptere și piese de schimb), produse chimice și produse agricole.

Statele Unite sunt un important investitor în economia românească. Companiile americane au investit în diverse sectoare, inclusiv industria auto, tehnologia informației, energie, servicii financiare și multe alte domenii. Investițiile străine directe americane au adus pe piața românească tehnologie, know-how, au creat locuri de muncă (Amazon, Ford, Delphi, Lear), care stimulează creșterea economică în România.

România și S.U.A. au relații solide în zona securității și apărării naționale, ceea ce reprezință un mare beneficiu mai ales în aceste vremuri tulburi. Statul român este un partener important al Statelor Unite în cadrul NATO și găzduiește baze militare americane, inclusiv Baza Aeriană de la Deveselu și Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu. Colaborarea în domeniul securității contribuie la stabilitatea regională și la consolidarea apărării comune. Continuarea colaborării în aceste domenii, inclusiv în dezvoltarea tehnologică pentru industria de apărare, poate întări parteneriatul strategic dintre cele două țări.

Pe lângă domeniile menționate anterior consider că promovarea schimburilor academice și culturale între România și S.U.A. poate spori înțelegerea reciprocă și dezvoltarea relațiilor pe termen lung. De-a lungul timpului au fost dezvoltate programe de schimb de studenți, colaborări academice și activități culturale care sprijină cunoașterea reciprocă și legăturile între cele două națiuni. De asemenea programul Fulbright și alte programe de burse pot facilita interacțiunea între studenți, cercetători și profesioniști români și americani.

Cu toate că relațiile dintre România și S.U.A. sunt la cel mai înalt nivel din istoria colaborării celor două țări, o doleanță românească a rămas încă fără soluție și aici vorbim de eliminarea vizelor pentru românii ce doresc să călătorescă în Statele Unite. Mulți români comentează acest subiect făcând comparație cu alte țări din fostul bloc comunist (Cehia, Polonia, Ungaria, Croația etc.) sau argumentând pe baza acordului dintre S.U.A. și Uniunea Europeană.

Totuși, problema nu este în partea americană, ci tot la partea română, deoarece pentru eliminarea vizelor există condiții foarte clare în legislația americană. Printre cele mai importante condiții pe care factorii de decizie din România ar trebui să le aibă în vedere aș sublinia menținerea ratei de refuz a vizei de vizitator nonimmigrant sub trei procente sau un procent mediu mai mic în ultimii doi ani fiscali; acceptarea repatrierii cetățenilor și foștilor cetățeni în maxim trei săptămâni de la emiterea ordinului de expulzare din S.U.A., și nu în ultimul rând dezvoltarea unei economii românești puternice și vibrante, ce reprezintă o condiție esențială pentru securitatea națională a statului american.

Deși integrarea României în piața americană este, conform cifrelor, într-o fază incipientă, relațiile româno-americane au un potențial semnificativ de creștere și dezvoltare în diverse domenii. Îmbunătățirea infrastructurii românești, atragerea de noi investiții americane și promovarea României ca destinație turistică și culturală pot contribui la consolidarea relațiilor bilaterale și la creșterea beneficiilor economice și sociale pentru ambele părți. De asemeni, ar fi în beneficiul României ca mediul de afaceri și autoritățile centrale să acorde o atenție mai mare și celor doi vecini ai Statelor Unite, și aici mă refer la Mexic și Canada, deoarece sunt piețe complexe cu economii mult mai stabile și mai dezvoltate decât cea românească.

Comentarii
  • Integrare? Nu ar fi bine deloc. In prezent, SUA traieste pe seama pozitiei dolarului, nu prin ce produce. Insa pozitia dolarului se erodeaza constant. Din ce va plati in viitor importurile? Din ce produce si exporta? N-are de unde. SUA are de doua ori mai putini angajati in industrie fata de UE si de 7 ori mai putin decat China.
    Asta nu inseamna ca piata SUA trebuie ignorata. Ci faptul ca trebuie mers cu atentie. Ai vandut ceva, ai si cumparat ceva de aceeasi valoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024