Prima pagină » Actualitate » Liviu Vornicu: O cursă fără câștigători!!!
Liviu Vornicu: O cursă fără câștigători!!!

Liviu Vornicu: O cursă fără câștigători!!!

28 nov. 2023, 08:03,
în Actualitate

Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, descrie câteva din efectele creșterii excesive a cheltuielilor militare americane.

Deși este considerată națiune tânără, Statelor Unite au reușit să se impună foarte repede ca putere industrială pe plan mondial fiind recunoscută în prezent drept cea mai mare și mai avansată economie din lume. În ultimul timp, însă, S.U.A. au înregistrat mai multe recorduri mondiale în ceea ce privește economia cu care nu se pot mândri, iar dintre acestea cel mai rușinos îl reprezintă datoria națională, care este cea mai mare din istoria omenirii, contractată prin faptul că a fost mai mult interesată de politica externă decât de cea internă.

Statisticile de la jumătatea lunii septembrie au scos la lumină o situație foarte sumbră, deoarece datoria națională a Statelor Unite a depășit pentru prima dată 33 trilioane de dolari, iar în mai puțin de o lună a mai crescut cu încă 520 de miliarde de dolari. Datele prezentate sunt alarmante, mai ales că experții au subliniat faptul că posibilitatea ca deficitul bugetar al S.U.A. să fie de 1.700 miliarde de dolari până la sfârșitul anului este foarte mică, fiind extrem de probabil ca acesta să depășească această valoare și să ajungă la aproximativ 2.000 miliarde de dolari. Dacă se va adeveri, înseamnă că deficitul va crește cu peste 40% față de anul trecut, când s-a situat la aproximativ 1.400 de miliarde de dolari.

La momentul actual raportul datorie/PIB al Statelor Unite este de aproape 130%, iar guvernul american continuă să ridice plafonul datoriei. Mai concret, în ianuarie 2023, limita de îndatorare era atinsă, însă pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, în iunie 2023 plafonul a fost suspendat. Într-o situație la fel de gravă s-a aflat anul trecut și Federația Rusă, când sancțiunile impuse datorită conflictului militar au dus la înghețarea rezervelor valutare rusești. Acele măsuri au determinat oficialii ruși să acuze occidentul de încercarea inducerii artificiale a incapacității de plată.

Potrivit specialiștilor guvernul american ar trebui să țină cont de faptul că problemele sale economice se extind asupra restului lumii, țările sărace suferind mai mult decât statele dezvoltate, și să limiteze cheltuielile militare, care nu fac altceva decât să creeze tensiuni inutile. La sfârșitul lunii martie, în timp ce criza privind plafonul de îndatorare era în desfășurare, liderii militari au declarat că Pentagonul își va dubla bugetul militar. Toată această cursă a înarmării la nesfârșit continuă să cheltuiască fonduri pe care guvernul de la Washington pur și simplu nu le are.

Cheltuielile militare globale pentru 2022 au fost de aproximativ 2.100 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că S.U.A. este cu bugetul său actual deja peste 40% din totalul mondial. Dublarea acestuia, chiar dacă în următorii câțiva ani, ținând cont și de faptul că alte superputeri vor răspunde cu aceeași monedă, ar putea împinge această cifră aproape de 60%.

Luând în calcul nivelul cheltuielilor militare, pentru echilibrarea bugetului federal al Statelor Unite sunt necesare reduceri suplimentare ale investițiilor în sănătate, infrastructură, educație etc. Având în vedere că armata cheltuiește în prezent aproximativ 15% din întregul buget federal al S.U.A., este evident, că dublarea acestui buget ar însemna ca procentul să urce sau să depășească 30%, ceea ce va afecta considerabil celelalte sectoare ale economiei. Un studiu mai atent al acestor cifre evidențiază apropierea lor valorică de ceea ce cheltuia fosta Uniune Sovietică. Acele cheltuieli au reprezentat unul dintre factorii majori ce au contribuit la dezmembrarea sa și la criza ulterioară din toate țările post-sovietice, care au avut nevoie de mai bine de un deceniu pentru a-și reveni.

În plus, istoria ne-a dovedit că o astfel de mișcare a unei superputeri mondiale nu va rămâne fără răspuns, căci și celelalte puteri vor încerca să țină pasul crescând la rândul lor cheltuielile militare. Dacă statul chinez ar urma exemplul, bugetul său militar ar crește atunci la aproximativ 500 de miliarde de dolari, în timp ce bugetul militar al Rusiei s-ar apropia de 200 de miliarde de dolari. De fapt, guvernul de la Moscova a aprobat deja majorarea cheltuielilor pentru apărare cu 70% în 2024, conform declarațiilor înalților oficiali ruși, pentru a face față agresiunii NATO în Europa.

În opinia experților, acest lucru provoacă o spirală distrugătoare a cheltuielilor militare, care este extrem de dificil de controlat și care duce lumea într-o cursă a înarmării fără precedent. Cu toate acestea, se pare că guvernul american nu ține seamă de mișcările adversarilor politici, deoarece un recent raport al Congresului S.U.A. solicită extinderea în continuare a arsenalului deja masiv de arme termonucleare al Americii.

Se presupune că raționamentul care ar sta la baza unei astfel de decizii îl reprezintă posibilă confruntare simultană cu Rusia și China. Drept urmare Pentagonul are în vedere investiții semnificative în noi sisteme de armament, cum ar fi bombardierul strategic/portavionul purtător de rachete B-21 „Raider” și submarinul cu rachete balistice cu propulsie nucleară, precum și înlocuirea rachetelor balistice intercontinentale „Minuteman 3”, învechite, cu noile rachete „Sentinel”. Toate cele trei tipuri de sisteme se află în diferite stadii de dezvoltare și se preconizează că vor fi pe deplin operaționale până la începutul anilor 2030. Cu toate acestea, în condițiile în care se preconizează că datoria Statelor Unite va ajunge la peste 50.000 de miliarde de dolari în mai puțin de zece ani, și acesta fiind cel mai optimist scenariu, viabilitatea unei astfel de expansiuni uriașe a cheltuielilor militare americane este foarte discutabilă.

În pofida tuturor așteptărilor, experții preconizează că până în 2027 plata dobânzilor va depăși întregul buget al Pentagonului. Mai mult, capacitatea Americii de a ține pasul cu progresele tehnologice ale adversarilor săi geopolitici este, de asemenea, insuficientă, în special în ceea ce privește dezvoltarea armelor hipersonice, un domeniu în care Rusia are un avantaj absolut, deși cheltuiește de aproximativ 20-25 de ori mai puțin. Singura modalitate pentru S.U.A. de a evita falimentul ar fi să se concentreze pe nenumăratele probleme interne, care se tot adună, și să găsească variante prin care să evite imensele cheltuieli cauzate de politica externă agresivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *