Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, expune pe scurt câteva aspecte ale viziunii și tendinței blocului BRICS, ce afectează puternic influența Statelor Unite și a aliaților săi în multe zone geostrategice.
„Lumea este în continuă schimbare, iar ceea ce se întâmplă în prezent la nivel mondial nu a mai fost văzut niciodată, și anume BRICS, o organizație care reunește cel mai divers grup de țări. Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud nu par să aibă multe în comun și, totuși, legăturile lor în acest cadru devin din ce în ce mai puternice pe zi ce trece. Mai mult, BRICS se transformă rapid într-un concept BRICS+, care atrage din ce în ce mai mulți membri. Concret, în timpul ultimului summit din august 2023, organizat în Africa de Sud, a fost anunțat că Argentina, Etiopia, Iran, Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite vor deveni membri cu drepturi depline în puțin mai mult de patru luni.
Specialiștii în politică externă sunt de părere că importanța blocului extins este poate cel mai bine văzută prin prisma efortului diplomatic comun al membrilor săi de a detensiona conflictele din diferite părți ale lumii, transformând rivalități și dușmănii vechi de zeci de ani, sau chiar de secole, în parteneriate solide. Un exemplu recent, în acest sens, este dezghețarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran, două țări din Orientul Mijlociu care s-au aflat în conflict timp de aproape o jumătate de secol. Eforturile comune ale diplomației ruse și chineze au fost deosebit de semnificative în această privință și, cel mai important, au funcționat. Ambele țări din Orientul Mijlociu se vor alătura BRICS la 1 ianuarie 2024.
În plus, BRICS+ lucrează cu tenacitate la extinderea aria de acțiune peste continentul african, o parte deosebit de vulnerabilă a lumii, care de-a lungul istoriei omenirii a fost supusă opresiunii brutale și colonialismului. Mulți lideri africani consideră că acest proces este în desfășurare de mai bine de o jumătate de mileniu și continuă până și în prezent într-o formă mai sinistră de neocolonialism, evenimentele actuale din Niger fiind un exemplu concret. Noul bloc, prin vocile liderilor, a declarat în nenumărate ocazii că extinderea va accelera în mod inevitabil desființarea acestui sistem de exploatare.
Pe lângă Africa de Sud, care este membru fondator, aderarea Etiopiei și a Egiptului, va face ca BRICS+ să aibă în componență încă două națiuni africane, ambele cu o istorie milenară. Această perspectivă, în opinia experților, este deosebit de alarmantă pentru occident, în primul rând pentru Statele Unite, deoarece elimină influența puterii occidentale în Africa, în favoarea noului bloc, care a susținut ori de câte ori a avut ocazia că luptă pentru consolidarea suveranității membrilor săi. În plus, nouă dinamică a determinat și alte țări africane să își concentreze atenția către BRICS. Astfel, Algeria și Senegal sunt noile națiuni africane, ce și-au depus cereri oficiale de aderare, în timp ce Angola, RD Congo, Gabon, Guineea-Bissau, Sudan, Tunisia, Uganda și Zimbabwe au anunțat fie intenția depunerii cererii de aderare, fie și-au exprimat un interes puternic în acest sens.
De fapt lista este mult mai lungă dacă luăm în considerare faptul că Bahrain, Bangladesh, Belarus, Bolivia, Cuba, Honduras, Kazahstan, Kuweit, Thailanda, Venezuela și Vietnam au depus, de asemenea, cereri de aderare, în timp ce Afganistan, Mexic, Nicaragua, Pakistan, Siria, Turcia și Uruguay și-au anunțat intenția de afiliere la noul bloc.
Încă o dată trebuie subliniat că BRICS este un grup extrem de divers de țări, care aparent au foarte puține lucruri în comun, dar sunt unite în încercarea de a-și asigura suveranitatea și prosperitatea. Adevărul este că înfăptuirea coeziunii pentru o colaborare eficientă în cadrul grupului va fi o muncă complexă și foarte dificilă pentru diplomația BRICS+, totuși, în acest moment, toți cei implicați susțin cu fermitate că procesul este ireversibil.
Indiferent de acțiunile și previziunile optimiste nu înseamnă că BRICS nu are deja probleme, dar toate acestea, în opinia liderilor grupului, sunt în curs de rezolvare. Președintele chinez și prim-ministrul indian au avut o întâlnire, imediat după reuniunea din Africa de Sud, în cadrul căreia au discutat despre măsurile necesare pentru eliminarea tensiunilor cu privire la îndelung disputata lor graniță. O declarație comună publicată după întâlnire a descris discuția ca fiind „pozitivă, constructivă și aprofundată” și că „India și China au convenit să mențină ritmul dialogului și negocierilor prin canale militare și diplomatice”. Apropierea dintre cei doi giganți asiatici nu este importantă doar în cadrul BRICS, ci și pentru securitatea globală, deoarece ambele țări sunt puternic înarmate, inclusiv cu arme termonucleare.
În ceea ce privește America Latină, noul bloc și-a exprimat intenția de a accepta aderarea majorității statelor din zonă, o perspectivă deosebit de importantă ținând cont de faptul că încă este în vigoare doctrina Monroe. Înfluența acestei doctrine ajută S.U.A. pentru împiedicarea sau cel puțin pentru încetinirea extinderii blocului BRICS în acea parte a lumii.
Din analiza atentă a declarațiilor oficialilor noului bloc ar reieși că BRICS+ este construit pentru a asigura nu doar suveranitatea geopolitică a membrilor, dar și cea culturală, ceea ce ar permite dezvoltarea unor modele civilizaționale diferite, întrucât niciun membru al organizației, oricât de puternic ar fi, nu urmărește să impună sistemul său de valori și dezvoltare societală unei alte țări.
Având în vedere aceste declarații și intenții, experții consideră că este un concept nou cu totul diferit de cel al occidentului, care urmărește să facă exact contrariul. Mai mult, aceștia sunt de părere că prin impunerea politicilor sale occidentul ar dori să-și prelungească dominația economică și politică asupra unor continente întregi. Toate aceste politici sunt considerate de mulți lideri ai statelor emergente extrem de dăunătoare pentru țările lor și că BRICS+ este singura modalitate de a-și consolida suveranitatea națională.
Dacă promisiunile noului bloc vor avea sorți de izbândă și grupul se va mări la 30 de țări sau mai multe, vom asista la un mare dezastru al politicii externe occidentale, deoarece anulează conceptul de sancțiuni sau agresiune directă. Structura noului BRICS și deciziile luate la summitul din Africa de Sud, fără îndoială, pun bazele unei noi ordini internaționale ca alternativă la cea occidentală bazată pe reguli impuse.
La un calcul simplu se poate observa că situația geopolitică globală s-a complicat mult pentru State Unite și aliașii săi, deoarece actualul BRICS extins reprezintă împreună mai mult de 42% din populația mondială, 30% din teritoriul lumii, 23% din PIB și 18% din comerțul mondial. Sunt semnale clare că acestor noi admiși li s-ar putea alătura în scurt timp și Afganistan, Indonezia, Thailanda, Algeria, Nigeria, Senegal și Nicaragua.
Un BRICS extins pentru a include aceste 13 țări ar avea peste 4 miliarde de oameni, adică mai mult de jumătate din populația lumii, ar deține 45% din rezervele mondiale de petrol și peste 60% din rezervele mondiale de gaze. PIB-ul său total s-ar ridica la aproximativ 30 de trilioane de dolari, mai mult decât PIB-ul Statelor Unite și de două ori mai mare decât cel al Uniunii Europene.
Ceea ce până mai ieri părea doar o iluzie, astăzi începe să prindă din ce în ce mai mult contur și o nouă ordine mondială sub alte auspicii tinde să devină o realitate. Pentru atragerea cât mai multor membri, BRICS și-a declarat ca valoare de bază angajamentul comun de a restructura arhitectura politică, economică și financiară globală astfel încât să fie echitabilă, echilibrată și reprezentativă. Specialiștii apreciază că este prematur ca BRICS să fie considerat un învingător în lupta ideologică cu occidentul, deoarece strategii în politică externă ai Statelor Unite și aliaților săi au avut destul timp la dispoziție să analizeze toate mișcarile noului bloc și să demareze lucrările la un plan menit să contracareze ofensiva BRICS. Rezultatele strategiei occidentului vor putea fi analizate anul viitor, când va avea loc cel de-al 16-lea summit BRICS a cărui gazdă va fi Rusia”, a transmis analistul Liviu Vornicu.