Prima pagină » Actualitate » Liviu Vornicu: Legături periculoase pentru Statele Unite și aliații săi
Liviu Vornicu: Legături periculoase pentru Statele Unite și aliații săi

Liviu Vornicu: Legături periculoase pentru Statele Unite și aliații săi

29 aug. 2023, 07:57, 2 ,
în Actualitate

Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, expune pe scurt cauzele ce au determinat consolidarea relațiilor bilaterale ruso-chineze.

„Dacă până anul trecut situația relaționărilor la nivel global aveau anumite limite și direcții, odată cu începerea conflictului din Ucraina lucrurile au luat o nouă turnură. La mijlocul lunii august înalți oficiali ai guvernului american au anunțat că Statele Unite privesc cu „îngrijorare” îmbunătățirea relațiilor dintre Beijing și Moscova. Anunțul a fost făcut la doar câteva zile după ce S.U.A. au trimis nave de război pentru a monitoriza navele chineze și rusești angajate în exerciții navale comune în apele internaționale din apropierea Americii de Nord.

La câteva zile după această declarație, la Washington a avut loc un summit între SUA, Japonia și Coreea de Sud, iar mișcările economico-militare ale Chinei au fost un punct important pe agenda reuniunii. În pofida ultimelor evenimente de pe scena internațională, oficialii americani au comunicat agențiilor de presă că administrația S.U.A. continuă eforturile de restabilire a canalelor de comunicare cu China, dar totodată și-au exprimat preocuparea cu privire la legăturile dintre Beijing și Moscova.

Chiar dacă activitățile diplomatice sunt canalizate pe o dinamică pozitivă, din motive de securitate națională Statele Unite a fost obligată să trimită mai multe distrugătoare de rachete ghidate pentru a monitoriza un grup de nave ruso-chineze care au navigat în apropierea coastelor statului Alaska în timpul unui exercițiu militar comun. În același timp un înalt oficial militar al S.U.A. a susținut, într-un interviu acordat unei agenții de presă, că exercițiile navale comune ruso-chineze au fost o demonstrație de forță, care a determinat un răspuns militar american, dar nu au reprezentat o amenințare la adresa Statelor Unite sau a Canadei.

Deși administrația actuală a dat asigurări că acțiunile celor două state, Rusia și China, nu au pus în pericol siguranța națională, oponenții politici din Congres sunt de părere că președintele american nu reușește să facă față alianței ruso-chineze. Cu toate acestea, specialiștii în politică externă sunt de părere, fără a fi partinitori cu actualul guvern american, că Rusia și China au fost forțate să își consolideze legăturile economice și de apărare de acțiunile S.U.A., ce au susținut Ucraina în războiul cu Federația Rusă și de-a lungul timpului au înarmat și sprijinit Taiwanul în conflictul politic cu guvernul de la Beijing pentru că asigura un punct de presiune împotriva Chinei în lupta pentru supremația economică mondială.

Astfel, comerțul dintre Rusia și China continuă să crească după ce a atins maxime istorice în 2022, importurile și exporturile crescând într-un ritm de două cifre de la începutul acestui an, potrivit datelor publicate la începutul lunii august de Administrația Generală a Vămilor. Potrivit agenției, comerțul bilateral a crescut cu 36,5% între ianuarie și iulie, comparativ cu anul trecut, ajungând la 134,5 miliarde de dolari.

În perioada analizată, exporturile chinezești către Rusia au crescut cu 73,4% față de anul precedent, ajungând la 62,5 miliarde de dolari. De asemeni, importurile chinezești din Rusia au crescut cu 15,1%, până la 72 de miliarde de dolari. Numai în luna iulie, volumul afacerilor dintre cele două țări a ajuns la 19,4 miliarde de dolari, exporturile chinezești fiind de 10,2 miliarde de dolari, depășind ușor importurile din Rusia de 9,2 miliarde de dolari. Până la sfârșitul anului 2022, schimburile comerciale dintre Rusia și China au crescut cu 29,3% de la an la an, ajungând la un nivel record de 190,3 miliarde de dolari și se așteaptă ca în curând să depășească ținta de 200 de miliarde de dolari.

În cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg din iunie președintele rus a subliniat că peste 80% din schimburile comerciale dintre Rusia și China se desfășoară în prezent în ruble rusești și yuani chinezi. Comentariile sale au venit la doar o lună după ce un alt înalt oficial rus a declarat că schimburile comerciale cu energie între China și Rusia au fost decontate în monedele lor locale.

Cu toate acestea, dolarul este în continuare cea mai utilizată monedă pentru schimburile comerciale la nivel mondial și, potrivit Fondului Monetar Internațional, aproape 60% din rezervele internaționale sunt deținute în active exprimate în dolari. Totuși, sancțiunile continue impuse de occident Rusiei au determinat alte țări să își pună semne de întrebare și să se teamă de astfel de sancțiuni, iar China are cele mai îngrijorări datorită situației din zona Taiwanului.

Legăturile economice dintre Moscova și Beijing au fost consolidate de decizia celor două țări de a efectua majoritatea tranzacțiilor în monedele naționale, mai degrabă decât în dolari americani, pentru a se proteja de sancțiuni. Experții consideră că Moscova și Beijingul au fost nevoite să își intensifice eforturile pentru a reduce dependența de dolar și euro în comerțul internațional, deoarece Rusia se află în continuare sub sancțiuni, iar războiul comercial dintre S.U.A. și China este în plină desfășurare.

Situația geopolitică de la nivel global a determinat Federația Rusă și China să-și extinde cooperarea dincolo de sfera economică și procesul de renunțare la utilizarea dolarului în tranzacțiile economice. Astfel relațiile bilaterale ruso-chineze s-au îndreptat și către domeniul militar.

La mijlocul lunii august Federația Rusă a organizat la Moscova o conferința privind securitatea internațională. În cadrul acestei reuniuni ministrul chinez al apărării a prezentat importanța relațiilor bilaterale militare între cele două state, chinez și rus, lucru demonstrat și de faptul că, deși a preluat funcția la începutul acestui an, înaltul oficial chinez se află deja la a doua vizită în Rusia. De asemenea, ministrul chinez a avut o întalnire și cu omologul său rus, în cadrul căreia au pus la punct anumite aspecte privind cooperarea dintre armatele celor două țări, care au desfășurat regulat exerciții comune precum patrula navală din largul coastei statului Alaska.

Este de înțeles ca Statele Unite și aliații săi să își exprime public îngrijorări cu privire la îmbunătățirea relațiilor dintre Beijing și Moscova, dar toate acestea nu fac decât să pună în evidență greșeli de politică externă. Experții din departamentul de stat al S.U.A. au lucrat cu superficialitate la planificarea strategică atunci când au sfătuit liderii americani să ia decizia de a ataca simultan aceste țări din punct de vedere economic și de a exercita presiuni militare psihologice. Drept urmare, rezultatul a fost întărirea relațiilor Rusia și China la un nivel istoric nemaiîntâlnit până acum”, a transmis analistul Liviu Vornicu.

Comentarii
  • Si care-i nenorocirea ca Rusia si China au legaturi economice? Politica de bloc pe care o duce SUA e complet depasita. De aia si pierd.

  • analistul liviu vornicu????? pe bune, asta analist? analizeaza doua articole de prin presa internationala si emite elucubratii? mai bine ar scrie un material despre fuga cu bani din america , de la stie el cine , sa citim adrenalina nu povesti nemuritoare din articole de presa care le citim si noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 octombrie 2024
21 octombrie 2024