Prima pagină » Actualitate » Liviu Vornicu: Din schemele financiare ale marelui filantrop ….
Liviu Vornicu: Din schemele financiare ale marelui filantrop ....

Liviu Vornicu: Din schemele financiare ale marelui filantrop ….

02 feb. 2024, 08:53, 4 ,
BZI.ro, în Actualitate

Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, relatează pe scurt câteva din noile mișcări financiare ale unuia din cei mai bogați oameni ai lumii.

În ultima vreme miliardarul Bill Gates atrage atenția publicului cu lucruri din ce în ce mai stranii. O echipă de jurnaliști mai curioși, dar care îl urmăresc îndeaproape de mulți ani pe magnatul american, au descoperit în registrele federale că există ferme în Nebraska înregistrate ca fiind deținute de străini, deși nu există nici un nume de țară sau altceva care să susțină acele date. Printre aceste ferme deținute de străini se numără ferma Willowdale, ferma Dove Haven, ferma Champion Valley, și multe altele, care sunt comasate în nord-estul statului Nebraska, dar se întind până în colțul de sud-est al statului.

În registrul comerțului din statul Nebraska, toate fermele ce apar ca fiind în proprietatea unor străini sunt conectate prin faptul că au aceeași adresa pentru sediul social, care este într-o clădire de birouri din zona metropolitan a orașului St. Louis, unde până de curând a avut sediul o companie, ce avea ca obicet de activitate investițiile în terenuri agricole.

O perioadă lungă de timp această companie de investiții a fost deținută de Consiliul pentru Investiții a Fondului de Pensii Canadian, un grup guvernamental care gestionează fondurile de pensii a milioane de canadieni. În 2017, Consiliul a decis să vândă din portofoliul său terenuri agricole americane in valoare de cinci sute de milioane de dolari, iar tranzacția a inclus și peste 22 de mii de acri de teren din Nebraska. Până în prezent, detaliile financiare ale tranzacției și împrumutul substantial necesar, pe care l-a contractat pentru aceasta au rămas confidențiale.

Această echipă de jurnaliști indiscreți au rămas consternați când au aflat că în spatele imensei tranzacții agricole nu este nimeni altul decât Bill Gates, miliardarul care a co-fondat Microsoft. Acesta a cheltuit, în ultimii șase ani, peste o sută de milioane de dolari pentru a cumpăra terenuri agricole în Nebraska.

În baza dezvăluirilor jurnalistice, specialiștii au analizat vânzările de terenuri efectuate în Nebraska în perioada 2018-2022. Dacă s-ar fi luat în calcul și anul 2017, când ferma Mt. Edna, compania deținută de Gates, a cumpărat terenurile de la ONG-ul canadian, atunci magnatul american ar fi fost cel mai mare cumpărător de terenuri agricole din Nebraska din ultimul deceniu.

Proprietățile agricole ale lui Gates sunt deținute prin intermediul a unui număr mare de companii paravan răspândite pe tot cuprinsul Statelor Unite. O parte din ele au adresa la o căsuță poștală din orașul în care își are sediul Cascade Asset Management, firma care gestionează toate investițiile lui Gates, iar altele au adrese în state precum Kansas și Louisiana, în orășele cu populație de până în 400 de locuitori.

Aceste companii, ce sunt societăți cu răspundere limitată, mascate sub diverse nume de afaceri, cu angajați ce se regăsesc în multe dintre aceste firme și cu adrese în cel puțin trei state, formează o rețea foarte complexă, ce cumpără uriașe suprafețe de terenuri agricole în Nebraska. Pentru că aceste informații sunt ascunse, locuitorii din Nebraska, care trăiesc și lucrează în agricultură în comunitățile în care Gates este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri, nu știu că unul dintre cei mai bogați oameni din lume deține terenuri cu culturi în vecinătatea lor.

În prezent miliardarul deține aproximativ 80 de milioane de metri pătrați de terenuri agricole într-o serie de județe din Nebraska, iar cea mai mare parte a terenului, aproximativ 34 de milioane de metri pătrați se află în administrarea fermei Mt. Edna. Potrivit declarațiilor autorităților locale, această fermă are ca angajați mulți localnici, care până de curând nu au știut că lucrează pentru unul din cei mai bogați oameni din lume. Proprietățile agricole ale lui Gates a fost sursa multor zvonuri și îngrijorări în Nebraska, în parte din cauza legăturilor miliardarului cu Fundația Gates, care derulează programe ce abordează probleme de sănătate publică și schimbări climatice. În opinia unui politician din zonă, dacă terenurile lui Gates ar fi cedate unei organizații nonprofit, ceea ce l-ar putea scuti de impozitul pe proprietate, județele pe teritoriul cărora se află acele terenuri ar avea mai pierderi financiare datorate imposibilității colectării acelor impozite.

Compania Cascade Asset Management, cea care gestionează investițiile miliardarului, a încercat să risipească acele temeri precizând că terenurile agricole nu fac parte din portofoliul Fundației Gates și nici nu au legătură activitățile fundației chiar dacă sunt domenii de activitate similare. Înafara acestor informații nu a mai vrut să răspundă la alte întrebări legate de achizițiile de terenuri agricole din Nebraska și de structura SRL-urilor afiliate.

De curând, Gates a declarat public că achizițiile sale de terenuri agricole sunt doar investiții. Mai mult, a subliniat că decizia de a face astfel de investiții a fost luată de experții, ce îi administrează banii, astfel încât să obțină un profit cât mai bun pe care să-l doneze fundației pentru a cumpăra mai multe vaccinuri.

Aceste investiții ale lui Gates au ridicat multe semne de întrebare în rândul specialiștilor, care nu au fost convinși de explicațiile evazive ale miliardarului și oamenilor săi. Este clar pentru toată lumea că scopul achiziționării marilor suprafețe de terenuri nu a fost pentru a primi în cont plăți lunare pentru arendă.

Adevăratele intenții au fost în parte dezvăluite de către autoritățile locale ale unui județul din statul Nebraska, care au adus în atenția publicului faptul că la sfârșitul anului 2021 ferma Mt.Edna, compania ce administrează toate terenurile agricole din Nebraska, a depus acte la consiliul județean pentru a obține autorizația de a utiliza o a parte din terenuri drept garanții pentru împrumuturi bancare. Imediat după această acțiune, firma lui Gates a contractat două împrumuturi, ce au totalizat aproape un miliard de dolari, punând gaj terenuri din Nebraska. Evident că se naște întrebarea: de ce are nevoie unul dintre cei mai bogați oameni din lume de asemenea împrumuturi?

Potrivit specialiștilor, aceste practici sunt des folosite de persoanele cu averi extrem de mari pentru evitarea taxelor și impozitelor. Vânzarea activelor deținute generează venituri impozabile, pe când împrumuturile garantate cu aceleași active sunt mult mai ieftine decât impozitele și taxele datorate ca urmare a vânzării. În plus, legislația americană permite moștenitorilor proprietăților să efectueze vânzarea activelor fără să plătească impozite. Astfel, americanii ultra-bogați se pot împrumuta din activele lor pentru a-și finanța stilul de viață sau pentru a face alte investiții,iar băncile sunt bucuroase să împrumute bani pentru ceva precum un teren agricol, iar singurul păgubit este statul american, ce nu colectează sume imense în taxe și impozite. Această metodă este cunoscută în rândul fiscaliștilor drept strategia „cumpără-împrumută-mori „.

Totuși, terenurile agricole nu sunt singurele bogății obținute de Gates prin investițiile sale. Achiziția acelor terenuri i-a acordat miliardarului acces la una din cele mai valoroase resurse ale acestui secol – apa. Pe terenurile deținute în Nebraska se află 191 de puțuri, care sporesc valoarea terenurilor atât pentru fermieri, cât și pentru investitori, deoarece asigură irigarea culturilor agricole. Obținerea accesului la apele subterane este o prioritate pentru potențialii cumpărători de terenuri agricole, mai ales că achiziția unui teren fără puț pune în dificultate noul proprietar, deoarece nu are garanția că poate obține permis de forare de la autorități.

Ca urmare a celor sintetizate mai sus este clar pentru toată lumea că investițiile lui Gates au ca scop obținerea de profituri cât mai mari pentru susținerea producerii sau cumpărării de diverse vaccinuri pentru populația globului, înlesnirea unei vieți luxoase pe baza împrumuturilor bancare fără plata taxelor și impozitelor, și nu în ultimul rând achiziția și stocarea de resurse esențiale vieții. Pe de altă parte, achizițiile oricărui mare investitor extern limitează oportunitățile micilor fermieri de a pătrunde în diverse zone economice din lipsă de resurse financiare suficiente, deoarece acești mici întreprinzători nu pot evita plata taxelor și impozitelor prin schemele financiare utilizate de bogați, iar împrumuturile bancare sunt foarte scumpe datorită riscurilor pe care le reprezintă activitățile lor.

 

 

Comentarii
  • Pai Bill Gaitza e un monstru !, dupa ce ca va inrobit cu Microsoft de ani buni sa bagat si in industria farmaceutica si vrea sa controleze omenirea sii controleaza , manipuleaza, ucide prin tot felul de experimente medicale , vaxxuri ” , afaceri de miliarde , de citiva ani buni incoace cumpara masiv ferme , terenuri agricole, paduri, parcuri naturale , etc cu miile si zecile mii de hectare !, vrea sa aplice si teoria ingrozitoare ”cine controleaza hrana controleaza lumea ”!, individul e nebun de legat ori o fiara monstruasa

  • Ne spune ce stiam deja.

    MS-Windows? Problema mare este la Guvern. Nu e normal ca Guvernul sa depinda de o singura sursa (si aia externa) pentru SO.

  • Destiny Herbers-autorul

    un articol foarte interesant stimate domnule Vornicu, dar as dori sa va atrag atentia ca atunci cand publicati astfel de materiale ar fi bine sa indicati si sursele studiate, in cazul dumneavoastra sursa plagiata. asadar iata, la acest link gasiti articolul original. https://www.dtnpf.com/agriculture/web/AG/news/business-inputs/article/2024/01/30/tech-billionaire-bill-gates-spent …. va sugerez (deocamdata) sa nu mai „scrieti” in limba romana materialele altora. unii dintre noi chiar stiu sa citeasca. data viitoare nu va mai fi sugestie ci o actiune mult mai ferma si cu repercursiuni foarte serioase. plagiatul se pedepseste

  • Chiar ma gandeam sa se oboseasca un romanas sa faca cercetari detaliate, plus ca ar trebui sa mai si inteleaga mecanismenele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *