Prima pagină » Actualitate » Liviu Vornicu: Din culisele reuniunii ……
Liviu Vornicu: Din culisele reuniunii ……

Liviu Vornicu: Din culisele reuniunii ……

15 dec. 2023, 10:20,
BZI.ro, în Actualitate

Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, expune câteva aspecte din cadrul conferinței privind schimbările climatice.

De câteva zile s-a încheiat COP28, la care a participat cu mult aplomb și președintele României. O parte din specialiștii participanți, unii nedumeriți de întâmplările din cadrul evenimentului, alții indignați, au ținut să dezvăluie pe anumite canale de comunicare diverse aspecte ale acestei reuniuni, care s-ar părea că nu a fost chiar ceea ce s-a dorit a fi. Pentru cei care nu au aflat până acum, COP înseamnă Conferința Părților, iar 28 reprezintă numărul conferințelor organizate până acum, referindu-se la Conferințele Națiunilor Unite privind schimbările climatice, organizate în fiecare an în cadrul unui program al ONU. Conferința din acest an a fost organizată de Emiratele Arabe Unite și a avut loc la Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie.

Aceste conferințe au început odată cu celebrul Summit al Pământului din 1992 de la Rio de Janeiro, Brazilia. Atunci a început această degringolandă de mii de miliarde de dolari. De fapt precursorul a fost raportul “Limitele creșterii” elaborat de Clubul de la Roma, care rămâne planul pentru o mare parte din Agenda 2030 a ONU si pentru conceptul “marea resetare”

În ultimii treizeci de ani au existat la nivel mondial nenumărate dezbateri cu privire la climă și factorii principali, care afectează mediul înconjurător în diverse moduri. Prin felul în care au fost percepute anumite fenomene ale naturii s-au creat două mari tabere, o tabără a celor care sunt de părere că viața planetei se apropie de sfârșit dacă nu se iau măsuri drastice, și o altă tabără a celor care consideră toate aceste teorii climatice doar niște jonglerii menite să-i îmbogățească pe unii și să-i sărăcească pe alții.

Criticii teoriilor climatice au prezentat în diverse studii că aceste Conferințe ale Părților au fost puse la cale pentru a masca adevăratele intenții ale Forumului Economic Mondial (FEM) în colaborare cu ONU. Ei consideră că startul crizei sanitare a marcat începutul Agendei 2030 a Națiunilor Unite. Pentru cei care nu sunt la curent, FEM este o organizație non-profit înregistrată într-o suburbie din Geneva, Elveția, care în 2019 a încheiat cu ONU un acord în baza căruia agendele celor două entități au fost puse împreună pentru a fi implementate ca un tot unitar.

Tabăra criticilor au acuzat în permanență că agenda 2030 a Națiunilor Unite și conceptul “marea resetare” a Forumului de la Davos ar fi un set combinat de planuri de reducere masivă a populației planetei, de robotizare și digitalizare a supraviețuitorilor pentru un control total și de utilizare a tehnologiei avansate de geoinginerie artificială care să provoace schimbările climatice. Oare acuzele acestei tabere sunt pertinente sau doar teorii nefondate? Dețin acești specialiști dovezi concrete despre planurile ONU și FEM? Doar o confruntare publică a celor două tabere ar putea scoate la suprafață adevărul.

Revenind la conferința privind schimbările climatice, surse jurnalistice au evidențiat faptul că președintele COP28 este una și aceeași persoană cu directorul general al Companiei Naționale de Petrol din Abu Dhabi, companie deținută în totalitate de Emiratele Arabe Unite. Potrivit clasamentelor mondiale, este a 12-a cea mai mare companie petrolieră din lume după producție. În 2021, compania avea o capacitate de producție de petrol de peste 4 milioane de barili pe zi, cu planuri de creștere la 5 milioane de barili pe zi până în 2030. Luând în considerare aceste date, în ce univers această țară, care deține președinția reuniunii mondiale privind schimbările climatice, va lua măsuri de reducere eliminare a combustibililor fosili? Aceste resurse reprezintă cornul abundenței pentru statul arab și nu cred că va renunța vreodată de bună voie la principala sursă a bunăstării sale.

Pe lângă cele două funcții prezentate anterior, Sultanul mai este membru al Consiliului Suprem pentru Afaceri Financiare și Economice din Abu Dhabi, președinte al Emirates Development Bank și al Consiliului de Administrație al Universității de Inteligență Artificială Mohamed bin Zayed. Având în vedere toate aceste instituții pe care le conduce, poate spune cineva că acest personaj va întreprinde ceva care să-i diminueaze în vreun fel veniturile personale sau ale organizațiilor sale? Eu unul mă îndoiesc, dar poate sunt alții ce gândesc în altă paradigmă.

La nivel declarativ Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi se mândrește cu faptul că ia măsuri revoluționare pentru a face energia de astăzi mai curată, investind în același timp în energie curată și pentru viitor. Cu toate acestea, cu câteva săptămâni înainte de COP28, această companie petrolieră a anunțat atribuirea de contracte pentru un proiect uriaș de producție de gaze naturale, valoarea totală a contractelor fiind de aproximativ 16,9 miliarde de dolari. Totodată, liderii gigantului petrolier au declarat că vor investi în noi zăcămintele de gaze offshore din largul coastelor Emiratelor. Deci despre ce se vorbește în cadrul acestor reuniuni privind schimbările climatice?

Potrivit oficialilor Companiei Naționale de Petrol, planul este de a produce aproape 42,5 milioane de metri cubi de gaz până în 2030. Proiectul este primul din lume care își propune să fie „neutru din punct de vedere climatic”. Această declarație crează multă confuzie și o suită de întrebări atât din partea susținătorilor luptei împotriva vacii, care poluează planeta noastră, cât și din partea celor care consideră toate aceste măsuri climatice o mascaradă sinistră.

De exemplu: ce înseamnă „neutru din punct de vedere climatic” prin producerea a peste 40 de milioane de metri cubi de gaz? S-ar părea că nu este altceva decât un simplu slogan menit să determine maselor să nu mai gândească și să-i lase pe alții să o facă pentru ei. Astfel prin repetarea la nesfârșit a acestui sloganul să se perceapă faptul că „neutralitate climatică” echivalează cu „totul este bine”.

În opinia specialiștilor, Sultanul Al Jabar nu conduce COP28 pentru a elimina treptat utilizarea energiei din hidrocarburi, așa cum ar putea visa susținătorii înfocați ai climei. Atît la reuniunea din acest an, cât și la COP27, care s-a desfășurat la Sharm El Sheikh, în Egipt, în noiembrie 2022, au participat aproximativ 70.000 de persoane. Mii de participanți au fost reprezentanții unor ong-urilor și companii, ce folosesc de obicei aceste evenimente pentru networking. În jur de 2.000 de participanți sau poate mai mulți, au fost lobbyștii companiilor petroliere, ai guvernelor ori ai corporațiilor, care depind de combustibilii fosili pentru viitorul lor. Acești lobbyști nu au participat la COP28 pentru a susține eliminarea celei mai importante surse de energie a lumii, ci pentru a încheia acorduri privind tranzacții cu petrol și gaze menite să le aducă cât mai mult profit.

De la an la an numărul lobbyștilor și afacerilor bazate pe combustibili fosili au crescut, iar publicului larg i s-au servit în continuu lozinci care mai de care mai dubiose și mai puțin credibile pentru cei cu un dram de rațiune. Există posibilitatea ca anumiți oameni de știință să aibă dreptate atunci când prezintă studii cu disparițiile unor specii datorate schimbărilor climatice sau distrugerii ecosistemelor, dar de la aceste studii până la încercarea de a se elimina în totalitate emisiile de dioxid de carbon ar trebui să se mai facă analize și cercetări.

Presupunând că susținătorii măsurilor radicale cu privire la climă au dreptate în totalitate, ce s-ar putea spune despre emisiile de dioxid de carbon ale avioanelor private care au transportat miile de participanți la COP28? Cum ar putea explica aceștia emisiile de dioxid de carbon ale războaielor și conflictelor nesfârșite de pe glob? Potrivit participanților astfel de subiecte sunt strict interzise a se discuta la aceste reuniuni ce au ca temă principală schimbările climatice.

De ce nu sunt luați în seamă oamenii de știință care explică schimbările permanente ale climei, iar principalul motor al schimbărilor climatice reale este soarele. Au fost scrise nenumărate lucrări științifice care au prezentat că mișcările solare sunt responsabile pentru mai mult de 90% din clima planetei. Schimbările majore ale climei pot avea loc în decurs de 20.000-30.000 de ani, cu cicluri mai scurte între ele, dar întotdeauna într-un anumit ritm, astfel încât viața pe Pământ să se poată adapta. Aceasta a fost istoria de până acum, iar știința reală ne spune că această istorie își continuă cursul pentru miliardele de ani previzibili care i-au mai rămas planetei noastre. Deci care tabără are argumente mai solide pentru a-și susține teoria proprie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *