Prima pagină » Actualitate » Liviu Vornicu: Cum rezolvăm deficitul de forță de muncă în România?
Liviu Vornicu: Cum rezolvăm deficitul de forță de muncă în România?

Liviu Vornicu: Cum rezolvăm deficitul de forță de muncă în România?

30 iun. 2023, 09:09,
în Actualitate

Analistul Liviu Vornicu explică cauzele pentru care România se confruntă cu un deficit de forță de muncă. Liviu Vornicu prezintă și câteva soluții pentru reducerea acestuia. Iată textul integral scris de analistul Liviu Vornicu:

În ultimii ani, România s-a confruntat cu un puternic deficit de forță de muncă în anumite sectoare și domenii cheie, dar mai ales în zona productivă (agricultură și industrie) atât cât a mai rămas din ea. Aceasta înseamnă că există un mare decalaj între cererea și oferta de muncă în anumite profesii și specializări, ceea ce afectează substanțial economia românească.

Cauzele acestei disparități sunt multiple. În primul rând mulți cetățeni români ademeniți de mirajul occidentului, de care au fost privați în perioada comunistă pe de o parte, și a pierderii locului de muncă de pe altă parte, au ales să emigreze în căutarea unor oportunități de muncă mai bune. Această migrare, în numeroase rânduri încurajată de conducătorii acestei națiuni, a dus la o scădere majoră a numărului de lucrători disponibili în România, în special în sectoare economice precum construcții, sănătate, agricultură, dar mai ales în industrie.

O altă cauză majoră o reprezintă schimbările demografice, cum ar fi îmbătrânirea populației și scăderea natalității. Această realitate cu care ne confruntăm afectează numărul de persoane disponibile pe piața muncii și influențează puternic deficitul de forță de muncă.

La cauzele de mai sus se poate adăuga și eliminarea școlilor profesionale pentru meseriile tradiționale (sudor, strungar, lacatus, frezor etc.) necesare în sectorul industrial și nu numai, căci încă mai există industrie prelucrătoare în România chiar dacă unii îi puseseră cruce prin distrugerea marilor fabrici și uzine. Cei care au scos din programa școlară educația și formarea profesională fără a analiza în mod corect piața muncii fie au vrut să-i facă pe toți tinerii oameni cu facultate, fie au considerat că România nu are nevoi decât de bancheri, informaticieni, vânzători în supermarketuri sau alte specializări similare.

O altă situație dificilă, ce crează probleme majore pe piața muncii din România, este fluxul semnificativ de migrare internă, în care lucrătorii se deplasează din zonele rurale spre orașe sau din regiunile mai puțin dezvoltate spre cele mai dezvoltate economic. Aceasta poate crea disparități regionale în ceea ce privește forța de muncă disponibilă.

În anumite domenii, cum ar fi IT-ul și zonele complementare chiar dacă anual sunt formați mii de specialiști, există în continuare o cerere ridicată de forță de muncă specializată datorită apariției și dezvoltării cu o viteză uluitoare a noilor tehnologii. Acest fapt demonstrează că educația și formarea profesională din România nu sunt suficient de adaptate la nevoile pieței de muncă, ceea ce duce la un deficit de lucrători cu competențele necesare. Mai mult, denotă că nu există o colaborare interactivă și eficientă între Ministerul Educației, Ministerul Muncii, universități și mediul de afaceri.

Impactul deficitului de forță de muncă are repercursiuni semnificative în economia românească, inclusiv în încetinirea creșterii economice, în creșterea costurilor salariale, în creșterea costurilor de producție și în dificultăți pentru anumite companii de a-și desfășura activitățile la capacitate maximă. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât analizăm proiecțiile din România care nu sunt pozitive pentru viitorul forței de muncă de care foarte multe companii românești încă depind.

Discuțiile dintre specialiști, mediul academic și mediul de afaceri au loc în permanență dar nu este de ajuns pentru găsi soluții viabile de rezolvare a celei mai importante resurse a economiei – oamenii. Este mai mult ca necesară implicarea guvernului pe lângă părțile interesate pentru a elabora măsuri cu rol determinant în rezolvarea acestei probleme.

De-a lungul timpul au fost prezentate în toate mediile și pe toate canalele de comunicare diverse măsuri ce sunt la îndemână guvernului pentru soluționarea problemei majore a societății noastre – lipsa forței de muncă specializată, nu trebuie decât voința de a le implementa. Printre acestea aș aminti:

– investiții substanțiale în educație și formare profesională pentru a dezvolta competențele necesare pe piața muncii;

– promovarea schimbului de bune practici și colaborarea între universități, instituții de formare și sectorul privat pentru a adapta programele de învățământ la cerințele pieței de muncă;

– stimularea întoarcerii lucrătorilor români din străinătate prin crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea carierei și pentru reintegrarea în piața muncii din România.

– promovarea migrării internaționale a forței de muncă prin politici și programe care să ofere oportunități și să faciliteze integrarea lucrătorilor din regiuni mai puțin dezvoltate, în special din zone vorbitoare de limba română sau cu cultură similară poporului român pentru adaptare mai ușoară.

Abordarea deficitului de forță de muncă necesită o analiză cuprinzătoare și coordonată între diferitele părți interesate, inclusiv guvern, instituții de învățământ, sectorul privat și organizații profesionale. Doar prin ajungerea la un numitor comun între toți factorii de decizie și beneficiari se pot găsi soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme stringente. De asemeni, nu trebuie ignorate semnalele trase de instituțiile internaționale care preconizează că până în 2050  peste 2,7 milioane de muncitori vor părăsi câmpul forței de muncă din România și acest număr se va adăuga la deficitul actual previzionând o situație sumbră a economiei românești.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Doi hoţi, spargere de un milion de euro în casa unui notar din Suceava. Au fost prinşi după o cursă eşuată, în pădure
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Aprilie începe cu vreme de coșmar. Anunț de ultimă oră de la ANM
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Cum să cureți salteaua cu bicarbonat de sodiu. Trucul e folosit și în hotelurile de lux. Va arăta mereu impecabil
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025