Analistul Liviu Vornicu scrie despre ultimele evenimente de pe piața globală, despre mișcările Chinei menite să contracareze puterea economică a Statelor Unite ale Americii. Iată cum gigantul asiatic și-a pus în funcțiune mașinăria de combatere a puterii Occidentului:
Ultimele evenimente de pe piața globală ne expun un stat chinez care se pare că a găsit în sfârșit soluția de a contracara blocajele țărilor competitoare, ce se străduiau să încetinească sau chiar să oprească efectiv progresele tehnologice ale Chinei. Gigantul asiatic face în prezent mișcări economice foarte concrete împotriva Statelor Unite și a aliaților săi, vizând industrii de înaltă tehnologie, inclusiv masivul Complex Industrial Militar al S.U.A.(CIM).
În aceste vremuri grele, în care crizele vin una peste alta într-un ritm amețitor, administrația americană a început o confruntare economică crucială cu Beijingul, în special împotriva sectorului său de înaltă tehnologie, de departe sectorul cu cea mai rapidă creștere din lume. Ținta este bineînțeles domeniul semiconductorilor, unde progreselor chineze sunt spectaculoase.
Ca răspuns la mișcările occidentului pe piață, săptămâna trecută oficialii chinezi au decis să impună restricții la export pentru două din pământurile rare pe care le produce din abundență, galiu și germanium, până la 95% din producția mondială. Cele două metale sunt importate masiv de țările occidentale, în special pentru producția de semiconductori. De asemenea, se pare că momentul ales de China pentru impunerea acestor restricții a fost perfect, deoarece și-a întărit foarte mult poziția de negociere, mai ales că s-a întâmplat cu doar câteva zile înainte de vizita oficială la Beijing a ministrului de finanțe american. Cu alte cuvinte, statul chinez a ales cel mai prielnic moment pentru a-și valorifica dominația absolută în minerit și prelucrare de pământuri rare.
Datorită faptului că astfel de capacități de producție nu prea există în țările occidentale, liderii chinezi consideră că în sfârșit au pârghiile necesare pentru a deschide noi runde de negocieri cu țările mari importatoare de pământuri rare și alte materii prime complementare, dar mai ales pentru a convinge S.U.A. că orice restricție viitoare privind dezvoltarea microcipurilor și semiconductorilor în China va fi la fel de dureroasă, dacă nu mai mult, și pentru occident.
Conform jurnaliștilor de la The Wall Street Journal, la începutul lunii iulie primul ministru chinez și ministrul de finanțe al S.U.A. au discutat despre competiția economică constructive, care ar fi în beneficiul ambelor țări, iar dezvoltarea microcipurilor și semiconductorilor a fost aproape sigur unul dintre subiectele cel mai aprins dezbătute în timpul discuțiilor cu ușile închise. Mai mult, chiar dacă Statele Unite au o alegere foarte clară și ușoară de făcut, experții înclină să creadă că, din păcate, vor decide să se îndrepte încă o dată spre confruntare agresivă.
Într-o astfel de situație este greu de înțeles ce îi determină pe liderii occidentali, și în special pe cei americani să aleagă forța în locul colaborării, mai ales într-un domeniu în care poziția dominantă o deține oponentul. Mai mult, mișcările Chinei dau deja rezultate, deoarece prețurile la nivel mondial ale pământurilor rare menționate mai sus au crescut deja și continuă să crească.
Din rapoartele Bloomberg reiese că săptămâna trecută la bursă prețul galiului a crescut cu 27%, adăugând că piața galiului, deși este bine aprovizionată pentru moment, va fi în cele din urmă afectată, datorită controlului asupra exporturilor impus de oficialii chinezi. Aceasta măsură va provoca achiziții de panică, iar agenții se vor zbate să cumpere metalul în cantități mai mari decât oricând pentru a se proteja de o posibilă lipsă în viitor. Pe 7 iulie, și datele Fastmarkets au confirmat agitația de pe piața bursieră arătând că în ultima perioadă prețul galiului a crescut cu 43 de dolari pe săptămână ajungând la 326 de dolari pe kilogram și se preconizează că va crește în continuare în august și după.
Data fatidică de 1 august, va crea dureri de cap nu numai importatorilor occidentali, ci și exportatorilor chinezi care vor trebui să solicite licențe speciale la Ministerul Comerțului pentru a vinde galiu și germaniu în străinătate. Noua măsură economică impusă de guvernul chinez va avea un impact foarte puternic asupra economiei Statelor Unite, deoarece este unul din cei mai mari consumatori de pământurilor rare, lucru confirmat și de datele unui studiu geologic american ce arată că S.U.A. a importat aproximativ 14.000 de kilograme de germaniu în 2022, în timp ce a consumat aproape 30.000 de kilograme. În același an, importurile de galiu au fost în jur de 12.000 de kilograme, în timp ce consumul a fost estimat la 18.000 de kilograme.
Având în vedere această situație dificilă specialiștii se așteaptă ca Statele Unite să încerce să stocheze aceste metale, dar și să caute soluții pentru diversificarea zonelor de import. Totodată există semnale transmise de surse oficiale, că administrația americană s-ar putea îndrepta spre creșterea exploatării interne și prelucrării pământurilor rare astfel obținute.
În pofida acestor acțiuni ce vor necesita timp și efort, creșterile de prețuri care afectează deja industrii întregi din vest nu vor putea fi împiedicate. Chiar dacă această măsură economică a guvernului chinez nu poate fi considerată o lovitură mortală, experții recomandă interpretarea ei ca un avertisment major, deoarece China controlează numeroase metale esențiale prin care pot provoaca daune incomensurabile multor industrii din țările occidentale.
Dominația Chinei în extracția și prelucrarea de pământuri rare este bine cunoscută lumii întregi și, deși Beijingul a afirmat în diverse situații ca nu intenționează să transforme aceste materii prime într-o “armă comercială”, din ultimele declarații ale înalților oficiali chinezi reiese că acum a fost nevoită să treacă la astfel de acțiuni, deoarece S.U.A. și aliații săi au luat la țintă creșterea economică și inovațiile tehnologice ale Chinei.
Ca urmare a tensionării relațiilor comerciale cu statul chinez, pe 7 iulie Pentagonul a anunțat că invocă Legea producției de apărare pentru a crește capacitatea internă de exploatare și procesare a celor două metale necesare industriei de apărare americane. Galiul este unul dintre elementele cheie utilizate în producția de radare avansate AESA (active electronically scanned array) utilizate de avioanele moderne de luptă, de sistemele de apărare aeriană, de echipamentele ISR (informație, supraveghere, recunoaștere) la sol și pe mare etc. Aceste radare depind în mare măsură de materialele de bază ale arsenidului de galiu (GaAs) și ale nitratului de galiu (GaN). Mai mult giganții americani, componenți ai Complexului Industrial Militar, RTX (fostul Raytheon) și Northrop Grumman, tocmai se pregăteau de lansarea în execuție a noilor sisteme bazate în principal pe GaN. Aceste sisteme trebuiau să ofere performanțe superioare față de radarele mai vechi AESA bazate pe GaAs, iar această tehnologie avansată a început deja să fie implementată în radarele pentru avioanele de luptă F/A-18E/F „Super Hornet”, precum și pentru avioanele de luptă stealth F-35.
Noua politică economică a Chinei va afecta nu numai Washingtonul, ci și statele aliate care iau parte la acțiunile militare din zona Asia-Pacific, ce au ca rol primordial protejarea micului stat Taiwan. Această politică se datorează faptului că mișcările militare din Mările Chinei de Sud și de Est au fost percepute de gigantul asiatic drept încercări de izolare economică și limitare a creșterii și dezvoltarii.
Privind obiectiv acțiunile ambelor părți ești tentat să spui că fiecare are dreptatea lui, dar totodată ar trebui tras un semnal de alarmă că un nou conflict major, indiferent de natura lui, nu ar face decât să ducă lumea întreagă spre dezastru, deoarece de ambele țări depinde în mare măsură întreaga economie mondială. Pentru detensionarea situației este necesar ca diplomații ambelor țări să se ridice la adevărata lor valoare și să demonstreze tuturor că puterea cuvântului este mai presus decât orice armă de pe această planetă, și că în această lume este loc pentru toți.