În 1930 a fost creată Banca Reglementărilor Internaționale (BRI), intitulată de unii „banca centrală a băncilor centrale”, și care conform experților financiari, a reprezentat apogeul eforturilor bancherilor de elită. Această instituție financiară este cea mai puternică bancă din lume, o bancă centrală globală a celor opt familii, care controlează băncile centrale din aproape toate țările dezvoltate și în curs de dezvoltare.
BRI este deținută de Reserva Federală, Banca Angliei, Banca Italiei, Banca Canadei, Banca Națională a Elveției, Banca Țărilor de Jos, Banca Germaniei și Banca Franței. Plecând de la această pleiadă de acționari, istoricul Carroll Quigley scria în una din cărțile sale că această bancă ar fi parte a unui plan menit să dezvolte un sistem mondial de control financiar, care prin intermediul unor entități private să domine sistemul politic al fiecărei țări și economia lumii în ansamblu.
Istoria menționează că în anii 1920 au mai fost intenții de creare a unui astfel de sistem, inițiatori fiind Montagu Norman (Banca Angliei) și Benjamin Strong (primul guvernator al Rezervei Federale din New York), ambii avocați dedicați cauzei. Ei doreau să folosească puterea financiară a Marii Britanii și a Statelor Unite pentru a forța majoritatea țărilor lumii să utilizeze aurul ca monedă de schimb și să facă tranzacții prin intermediul băncilor centrale libere de orice control politic. Tot prin intermediul acestor bănci voiau să fie soluționate toate problemele legate de finanțarea internațională fără nici un amestec din partea guvernelor.
Primul președinte al BRI a fost bancherul familiei Rockefeller, Gates McGarrah, un înalt oficial la Chase Manhattan și Rezerva Federală. McGarrah a fost, preintre altele, bunicul fostului director CIA Richard Helms.
Conform experților din domeniu financiar, guvernul S.U.A. nu a avut încredere în BRI, și a făcut, fără succes, în nenumărate rânduri lobby pentru dizolvarea acestei bănci, forțând nota la Conferința de la Bretton Woods din 1944. Efectul nu numai că fost total potrivnic, ba mai mult a condus la creșterea puterii celor opt familii, ceea ce a făcut ca la Bretton Woods să fie create două organizații aliate BRI, FMI și Banca Mondială.
Din analiza documentelor oficiale reiese că BRI deține minim 10% din rezervele monetare a cel puțin 80 dintre băncile centrale ale lumii, a FMI și a altor instituții cu multiple domenii de activitate. Această organizație servește ca agent financiar pentru acordurile internaționale, colectează informații despre economia globală și îndeplinește rolul de creditor de ultimă instanță pentru a preveni colapsul financiar global.
Criticii BRI acuză că această instituție ar promova o agendă a capitalismului monopolist. Ei argumentează criticile susținând că BRI a dat un credit punte Ungariei în anii 1990 pentru a asigura privatizarea economiei acestei țări și au mers chiar mai departe acuzând că a servit drept canal pentru finanțarea Germaniei naziste de către cele opt familii prin intermediul lui J. Henry Schroeder de la Warburg și Banca Mendelsohn din Amsterdam.
Unii dintre specialiștii, ce urmăresc îndeaproape activitatea BRI, adaugă la lista instituțiilor controlate de cele opt familii printre altele Forumul Economic Mondial, Conferința Monetară Internațională și Organizația Mondială a Comerțului, iar faptul că această instituție financiară are sediul în Elveția nu face decât să vină ca un argument în plus pentru cei ce o critică.
Conferința de la Bretton Woods este considerată de mulți un eveniment de binefacere pentru cele opt familii, deoarece crearea celor două organizații, FMI și Banca Mondială, a fost esențială pentru instituirea „noi ordini mondiale” în acele vremuri. Astfel în 1944, primele obligațiuni ale Băncii Mondiale au fost emise de Morgan Stanley și First Boston. Familia franceză Lazard, ce deținea în acel moment Lazard Freres, cea mai mare bancă de investiții din Franța, a fost un colaborator foarte apropiat al familiei Morgan fiind foarte implicată în toate activitățile financiare din Europa.
În acest mod puterea financiară a lumii a ajuns pe mâinile acestor bancheri de investiții, care au rămas în mare parte în spatele scenei în propriile bănci private neîncorporate. Acestea au format un sistem de cooperare internațională și dominație națională care era mai privat, mai puternic și mai secret decât cel al agenților lor din băncile centrale. Această dominație a bancherilor de investiții s-a bazat pe controlul acestora asupra fluxurilor de credit și fonduri de investiții în propriile țări și în întreaga lume.
Pentru a se asigura că acest grup select de bancheri internaționali vor putea funcționa fără nicio formă de responsabilitate față de orice altă autoritate din lume, BRI a semnat un acord cu Elveția prin care s-a stabilit sediul principal al Băncii în Basel, dar și o serie de „privilegii și imunități” introduse în legislația elvețiană care, printre altele, prevăd că „BRI se bucură de imunitate de jurisdicție” și „membrii Consiliului de Administrație al BRI, împreună cu reprezentanții acelor bănci centrale care sunt membre ale BRI”, au „imunitate de arestare sau închisoare”. Într-un limbaj simplu, Banca Reglementărilor Internaționale și membrii săi nu sunt la îndemâna guvernelor, a organizațiilor internaționale cheie și a statului de drept. Ei nu sunt răspunzători în fața nimănui.
Opinia autorului
Statele Unite ale Americii este considerată țara cu cea mai avansată democrație. Statul de drept reprezintă o piatră de temelie a democrației americane și este parte integrantă a Constituției, ce menționează clar că nicio persoană nu este mai presus de lege și legile se aplică în mod egal tuturor oamenilor.
În zilele noastre se consideră că modelul american este implementat în toate țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, dar realitate este puțin diferită de ceea ce presupunem că știm. După cum se poate observa și în rândurile de mai sus există în lumea occidentală cu democrații evoluate multe persoane care sunt deasupra oricăror legi.
sursă: www.economikalazi.ro
beton