Prima pagină » Actualitate » Liviu Vornicu – Arabia Saudită în pregătiri de aderare
Liviu Vornicu - Arabia Saudită în pregătiri de aderare

Liviu Vornicu – Arabia Saudită în pregătiri de aderare

24 nov. 2023, 08:10,
în Actualitate

 

Analistul Liviu Vornicu, cetățean româno-american cu studii economice atât în România, cât și în Statele Unite, sintetizează demersurile regatului arab pentru redobândirea suveranității economice și politice.

Pe scena mondială schimbările de alianțe par să fie într-o continuă mișcare. Astfel, la începutul acestui an, un vechi partener al Statelor Unite și al aliaților săi, Arabia Saudită a demarat negocierile de aderare cu blocul BRICS și organizațiile afiliate, mai precis cu instituția financiară a grupului.  Întărirea legăturilor dintre banca BRICS și Arabia Saudită, al doilea mare producător de petrol din lume, nu este o mișcare agreată de occident, deoarece semnifică un nou pas către de-dolarizarea economiei globale.

În ultima săptămână a lunii mai, Arabia Saudită a purtat noi discuții pentru a se alătura la Noua Bancă de Dezvoltare (NBD) a BRICS în calitate de al nouălea membru al acesteia. Această decizie nu a avut doar un caracter economic, ci și unul profund politic. Dacă luăm în considerare potențialul de creștere a schimburilor comerciale, în special a exporturilor saudite, beneficiile Arabiei Saudite ca nou membru al NBD sunt foarte clare.

Regatul Arabiei Saudite este unul dintre cei mai mari furnizori de petrol din lume, iar țările BRICS produc multe bunuri ce folosesc petrolul ca materie primă. Prin urmare, o astfel de cooperare poate fi considerată reciproc avantajoasă. Totodată, aderarea statului arab la Noua Bancă va extinde piața internă a țărilor BRICS, ceea ce înseamnă deschiderea de noi oportunități de dezvoltare economică în statele membre.

Pe de altă parte Noua Bancă de Dezvoltare, creditorul creat de grupul de națiuni BRICS, va beneficia de o creștere a numărului de membri, ceea ce îi va permite să își sporească capitalul și să contracareze influența băncilor occidentale. Arabia Saudită are toate atuurile să devină membru al NBD în foarte scurt timp întrucât este cea mai mare economie din regiune, iar vecinul său, Emiratele Arabe Unite (EAU), este deja membru al NBD. Mai mult, la summitul BRICS din Africa de Sud din luna august a fost acceptată extinderea grupării cu încă șase state printre care se numără și Arabia Saudită.

Specialiștii sunt de părere că statul arab va fi acceptat în calitate de membru al băncii, deoarece ar consolida legăturile Arabiei Saudite cu țările BRICS, mai ales în condițiile în care regatul urmărește relații mai strânse cu toate puterile, în special cu China. Totodată, trebuie ținut cont de faptul că oficialii chinezi au intermediat în martie un acord istoric între Arabia Saudită și Iran pentru reluarea relațiilor diplomatice, ceea ce a iritat foarte mult Statele Unite.

Activitatea Noii Bănci de Dezvoltare este în plin avânt putându-se remarca faptul că a acordat deja împrumuturi în valoare de 33 de miliarde de dolari pentru aproximativ 96 de proiecte ale celor cinci membri fondatori, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. În plus, banca și-a extins numărul de membri prin includerea Emiratelor Arabe Unite, Egiptului și Bangladeshului. Acceptarea Arabiei Saudite ca membru cu drepturi depline va însemna pentru NBD, ca și în cazul Emiratelor Arabe Unite, includerea unui nou acționar foarte bogat.

Obiectivul principal al băncii grupului BRICS îl reprezintă pe de o parte strângerea de cât mai multe fonduri, iar pe de altă parte protejarea membrilor blocului de sancțiunile de natură financiară impuse țărilor membre BRICS de către instituțiile occidentale. Aderarea unei noi țări de anvergura Arabiei Saudite ar contribui din plin la atingerea țintelor propuse pentru viitorul imediat, dar ar servi și interesul statului arab de a se rupe de subordonarea față de S.U.A. și a redobândi statutul de putere suverană la nivel regional.

Toate aceste aspirații sunt susținute din plin de liderii BRICS, care în octombrie 2022 au convenit asupra extinderii blocului și și-au exprimat sprijinul pentru discuțiile privind standardele și procedurile de extindere. De asemenea, înalții oficiali chinezi au subliniat că statul chinez va colabora cu alți membri ai blocului pentru a avansa în comun procesul de extindere, astfel încât mai mulți parteneri să se alăture familiei BRICS.

Prin acceptarea ca membru al NBD, Arabia Saudită i se va deschide calea spre aderarea la BRICS. După cum s-a menționat în diverse publicații, Arabia Saudită va adera probabil mai întâi la NBD, deoarece băncile au o dorință mai puternică de a-și extinde numărul de membri pentru acumularea de cât mai multe resurse.

Faptul că Noua Bancă de Dezvoltare este alcătuită din cele mai puternice și mai bogate țări din afara blocului occidental a îngrijorat foarte mult guvernul american, deoarece aceasta reprezintă cea mai mare provocare la adresa hegemoniei dolarului. Având în vedere că nivelul actual al finanțării proiectelor NBD în monedă locală este de 22%, banca este pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul de 30% până în 2026. Acest procent va continua să crească pe măsură ce anii vor trece, iar alăturarea Arabiei Saudite va contribui la acest efort. Astfel, fostul aliat al Statelor Unite și unul din cei mai bogați parteneri din Orientul Mijlociu va participa activ la procesul global de de-dolarizare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *