Prima pagină » Razboi în Ucraina » Lituania ar putea fi următoarea ţintă a lui Vladimir Putin. Ce intenţii se ascund în spatele acestei mişcări şi ce rol are NATO
Lituania ar putea fi următoarea ţintă a lui Vladimir Putin. Ce intenţii se ascund în spatele acestei mişcări şi ce rol are NATO

Lituania ar putea fi următoarea ţintă a lui Vladimir Putin. Ce intenţii se ascund în spatele acestei mişcări şi ce rol are NATO

24 iun. 2022, 09:37,
în Razboi în Ucraina

Lituania ar putea fi subiectul unui nou război de-al lui Vladimir Putin, având în vedere intenţia lui de a prelua controlul asupra coridorului Suwalki, ce ar deschide calea către Kaliningrad. Această mişcare ar putea conduce spre prăbuşirea NATO.

Vladimir Putin ar putea porni un război în Lituania

Astfel, un atac al lui Vladimir Putn asupra Lituaniei, tara membră a Alianței Nord-Atlantice și ocuparea în continuare a teritoriului va fi un semnal pentru NATO de a pune în aplicare articolul al cincilea privind apărarea colectivă, a declarat Mikhail Samus, un expert militar.

Cu toate acestea, acest lucru ar fi posibil doar cu sprijinul tuturor membrilor alianței. Dar având în vedere situaţia războiului din Ucraina, acesta a arătat că nu toate țările sunt pregătite să intre într-o confruntare directă cu Rusia, iar asta va duce la blocarea articolului al cincilea.

„Puţin știe că există țări, precum Germania sau Ungaria, eventual Franța, care nu vor un război direct cu Rusia. Ei înțeleg că nu sunt pregătiți pentru asta”, a explicat Mikhail Samus.

Potrivit expertului militar, Rusia şi Belarus ar fi exersat încă din 2017 o posibilă capturare a coridorului Suwalki în timpul exerciţiilor, deşi schimbad Lituania într-o ţară fictivă în scenariul lor.

„În timpul acestor exerciții, acest coridor Suwalki a fost capturat în câteva ore. Și, desigur, fie Lituania, fie doar Polonia poate răspunde în mod specific în aceste ore. Ca organizație NATO… Este nevoie de câteva zile, dacă nu săptămâni”, a spus Mikhail Samus.

Potrivit expertului militar Samus, situația s-ar putea complica dacă Vladimir Putin va folosi scenariul „Crimeea” pentru a captura o parte din Lituania.

„Nu există linii de apărare, nu există apărare pregătită, sunt drumuri obișnuite, așezări obișnuite, de fapt nu există granițe din cauza faptului că acestea sunt țările Uniunii Europene, țările NATO. Prin urmare, Rusia poate profita de asta. Ei intră pe acest coridor și nu încep să tragă. Așa cum a fost în Crimeea: suntem oameni politicoși, vrem doar să asigurăm trecerea trenurilor și camioanelor noastre, nu facem nimic”, a explicat Samus.

În acest caz, țărilor Alianţei Nord-Atlantice le va fi greu să dovedească necesitatea invocării articolului 5, deoarece până în acest moment nu au existat ostilități. Acest lucru presupune faptul că, pentru a putea proteja Lituania, NATO va trebui mai întâi să deschidă focul.

Amintim că în data de 18 iunie, Lituania a oprit tranzitul mărfurilor sancționate între regiunea Kaliningrad și principalul teritoriu al Federației Ruse, urmând ca mai târziu, guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, a acuzat Lituania de „strangularea economică a regiunii”. Conform lui Alikhanov, autoritățile vor solicita o revizuire a deciziei.

Tensiunile dintre Rusia și Lituania tind să ia amploare

Reiterăm noile tensiuni cu Rusia ce au fost provocate de restricţiile aplicate de Lituania tranzitului către Kaliningrad. Acestea nu sunt „o temă bilaterală între Lituania şi Rusia, ci una între UE şi Rusia”, a subliniat preşedintele lituanian.

Rusia a ameninţat cu represalii dacă Lituania nu va ridica „blocada” şi nu va restabili „imediat” accesul pe teritoriul lituanian pentru transporturile către enclava sa Kaliningrad.

„Vor exista măsuri de răspuns care acum sunt în proces de evaluare”, a declarat miercuri, 22 iunie, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov.

Așadar, având în vedere intențiile președintelui rus Vladimir Putin, acesta ar putea porni un nou război cu Lituania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`