Sezonul estival a ajuns la jumătate, iar din cauza condiţiilor de pe litoralul românesc nu se vede aglomerația de altă dată din stațiuni. Destinații celebre de la malul Mării Negre sunt aproape pustii în timpul săptămânii și se mai animă doar în weekend. Iar obişnuitele coloane de mașini care se formau pe Autostrada Soarelui par că s-au mutat la frontiera cu Bulgaria.
Condiţiile de pe litoralul românesc lasă de dorit
Litoralul românesc duce lipsă de condiţii, spun turiştii. De altfel, din spațiul media, nu lipsesc nici știrile despre tarife exorbitante pentru șezlonguri sau un cearceaf pus pe nisip și imaginile cu note de plată uriașe de la localuri de pe litoral, care devin virale.
Spre exemplu, în Mamaia, nici măcar jumătate din camerele de hotel nu sunt ocupate. Iar în Vamă Veche, turiștii nemulțumiți au aceeași concluzie ca în fiecare an: „nu mai e ce-a fost”.
Vara anului 2022 trebuia să fie vara marii evadări în turism, după ce timp de doi ani, turismul a fost grav afectat de pandemie. Acm însă, turiștii sunt nemulțumiți de litoralul românesc și caută alte destinații.
În acest moment, mulți patroni de hoteluri din Mamaia spun că în plin sezon, au ocupate doar 40 la sută din camere. Unul din motive ar fi plaja lărgită, deoarece acum oamenilor li se permite să stea pe șezlong aproape de malul mării, barurile și toaletele sunt tot departe, iar turiștii sunt nemulțumiți că au prea mult de mers până acolo.
O altă problemă a litoralului românesc este reprezentată şi de meduze și alge. Oamenii se plâng de mirosul urât și acuză autoritățile locale că nu se ocupă de curățenia temeinică a plajelor.
În ceea ce priveşte Vama Veche, fostul refugiu al turiștilor boemi, mulți se plâng că „nu mai e ce-a fost”. Prețurile sunt tot mai mari, în stațiune au apărut hoteluri de lux, cu piscină, și restaurante cu pretenții.
Cu toate acestea, un vlogger american compară Mamaia Nord cu Miami Beach. Deși prețurile din România au început să crească, iar tot mai mulți români sunt speriați de ceea ce se va întâmpla pe viitor, pentru turiștii străini, țara noastră a rămas una dintre cele mai ieftine state.
În Năvodari, turistul trebuie să scoată 200 de lei pentru un loc de cearșaf
În cadrul aceluiași context, precizăm că preţurile de pe litoralul românesc nu mai reprezintă de mult un fenomen. Un operator privat din Năvodari cere 200 de lei pentru un loc de cearşaf în fata şezlongurilor. Şi dacă vă gândeați că este vorba despre un cearșaf mare, pe care să poată sta toată familia, vă înșelați amarnic. Acesta trebuie să respecte anumite dimensiuni: nu mai mult de 1,40 / 2 m.
Din păcate pentru acest operator, încă nu s-au găsit doritorii care să ofere preţul cerut. De altfel, turiștii cred că ar fi vorba despre o tehnică de descurajare pentru cei care își așează cearșafurile în fața apei. În tot acest timp, autoritățile nu se pot pune de acord dacă operatorul privat e pasibil de amendă sau nu.
În acest context, administratorul declară că preţul stabilit are la bază snobismul turiștilor.
„Unii clienți sunt foarte exclusiviști şi au anumite dorințe şi am creat acest loc de cearșaf pentru că unii vor să fie mai aproape de natură și vor să achite acel loc de cearșaf”, a spus acesta.
Așadar, litoralul românesc duce lipsă de condiţii, acesta fiind și motivul pentru care turiștii aleg să treacă granița pentru a-și petrece concediul la mare.
Atunci de ce nu sunt ieftine locuri pentru rezervari?