Prima pagină » Informații utile » Litchi sau pruna chinezească, pot mânca și copiii?

Litchi sau pruna chinezească, pot mânca și copiii?

22 aug. 2024, 10:22,
în Informații utile

Litchi sau pruna chinezească este un fruct exotic pe care îl vedem tot mai des în supermaketuri, dar pe care de cele mai multe ori evităm să-l punem în coș. Iar asta, în mare parte, din cauza aspectului său.

Litchi are o coajă groasă, cu țepi, de culoare roșie sau roz, însă dincolo de acest înveliș neprietenos se ascunde un miez alb și dulce, plin de vitamine, numai bun de mâncat.

Ce trebuie să știi despre litchi sau pruna chinezească

Litchi are mai multe beneficii pentru sănătate, dar și câteva contraindicații pe care este foarte important să le cunoști înainte să consumi acest fruct sau să-l introduci în alimentația copilului tău.

Plantele de litchi sunt exotice tropicale, ceea ce înseamnă ca nu pot fi cultivate în România. Litchi se cultivă în China, precum și în alte țări asiatice. Frunzele plante de litchi sunt lunguiețe, iar fructul are o coajă roșiatică, cu aspect rugos, necomestibilă, care odată îndepărtată dezvăluie un miez dulce, alb-translucid, numai bun de consumat ca atare sau de folosit în gemuri, compoturi, smoothie-uri sau prăjituri.

Atenție, însă, la sâmburele acestui fruct, care nu trebuie mâncat fiindcă poate fi otrăvitor, acesta trebuie aruncat.

În stare proaspătă, litchi este un fruct extrem de parfumat, iar aromă să variază în funcție de gradul de maturitate. În principiu, litchi are un gust dulce, pe care unele persoane îl descriu că fiind o combinație între aromă de căpșune și cea de trandafir.

Alții aseamănă gustul acestui fruct exotic cu cel de pară sau de pepene roșu. Uscate, căci fructele litchi pot fi consumate și altfel, seamănă la gust cu stafidele sau fructele confiate.

Dacă nu ai mai mâncat litchi până acum, cu siguranță te întrebi cum se curăță și cum se consumă. Ei bine, deși coaja fructului este destul de tare, se îndepărtează foarte ușor! Începe să cureți fructul pornind de la codiță.

Dacă nu poți rupe codița, nu forța, căci vei strivi miezul din interior. Ia un cuțit și crestează coaja ca la portocală, nu prea adânc pentru a nu tăia miezul.

Odată ce ai îndepărtat coaja și ai ajuns la miezul alb, zemos, taie puțin din el până ajungi la sâmburele maroniu, care nu este comestibil. După ce arunci și sâmburele, litchi este gata pentru consum.

Sâmburele fructului este comestibil?

Sâmburele din interiorul fructului litchi se aruncă, fiindcă este otrăvitor, mai multe studii, au demonstrat faptul că sâmburele de litchi conține anumite toxine naturale, dar și un anumit aminoacid care afectează grav nivelul de glucoză din sânge.

Cu toate acestea, sâmburii de litchi se folosesc în industria farmaceutică la prepararea unor medicamente. Prin urmare, sâmburele de litchi nu se consumă, așa că ai grijă să îl îndepărtezi de fiecare dată.

Litchi poate fi introdus treptat în alimentația copilului între 8 și 10 luni și este foarte important ca fructul să fie foarte bine copt. Când cumperi litchi pentru cel mic, urmărește ca acestea să aibă coajă uniformă, fără crăpături sau zone moi.

Chiar dacă au fost rare cazurile în care consumul de litchi a provocat reacții alergice, se recomandă ca atunci când îi dai copilului pentru prima oară din acest fruct exotic, să aplici regula celor 4 zile în diversificare, pentru a testa gradul de toleranță pe care sistemul digestiv al micuțului îl are față de alimentul nou introdus.

Întreabă și medicul pediatru dacă recomandă sau nu introducerea fructului litchi în alimentația celui mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *