Listele de așteptare din spitale cu pacienți care au nevoie de intervenții chirurgicale sunt interminabile. Încă din luna martie spitalele din Iași au operat doar urgențele medicale, iar pacienții cu boli cronice au fost nevoiți să suporte durerea acasă. Zilnic, zeci de pacienți sună disperați medicii pentru a afla când se vor putea opera
Pacienții care au nevoie de o intervenție chirurgicală trebuie să aștepte. Niciun medic nu poate spune însă până când. Încă din luna martie în spitalele din Iași s-au efectuat intervenții chirurgicale doar pentru pacienții care aveau o urgență. Medicii explică faptul că urgență înseamnă atunci când, fără această intervenție chirurgicală, pacientul ar muri. Din acest motiv, listele de pacienți care erau programați pentru intervenții chirurgicale nu s-au mai respectat, unii ajungând la spital doar în momentul în care boala s-a complicat și, pentru a le fi salvată viața, au trebuit să intre în sala de operații. Zilnic, spitalele din Iași sunt contactate de către zeci de pacienți care întreabă cât trebuie să mai aștepte. Medicii nu au niciun răspuns.
Medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se confruntă cu cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei de COVID-19
În perioada stării de urgență, Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași a efectuat intervenții chirurgicale doar pentru pacienții care necesitau acest serviciu în regim de urgență. După ce s-au ridicat restricțiile, în limita locurilor libere, medicii au putut opera și pacienți cu boli cronice. În curând, așa cum spune conducerea unității medicale, în spital se vor relua procedurile din perioada stării de urgență.
„Este, poate, cea mai grea perioadă de la începutul pandemiei de COVID-19. Vom trece, cel mai probabil, pe același scenariu ca în luna martie, când în spital se operau doar cazurile urgente. În curând nu vom mai putea acoperi și cazurile elective. În această perioadă am avut foarte multe urgențe medicale, motiv pentru care paturile disponibile în spital au fost ocupate. Din acest motiv nu ne-am mai permis să facem intervenții chirurgicale și pacienților cronici”, spune dr. Dan Timofte, director medical la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Medicul Dan Timofte: „Spitalele suport COVID-19 au capacitate zero de a-i prelua după intervenția chirurgicală”
Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași explică faptul că o mare parte dintre pacienții care au avut nevoie de intervenție chirurgicală de urgență au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus. În urmă cu câteva luni, acești pacienți, chiar dacă erau operați la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, după intervenția chirurgicală puteau fi transferați într-o unitate suport COVID-19 și astfel eliberau paturi pentru următorii bolnavi. Acest lucru nu mai este posibil acum și asta pentru că în aceste spitale suport nu mai sunt locuri libere.
„Vom lua, cel mai probabil, decizia de a opera doar pacienții care reprezintă o urgență și asta pentru că spitalele suport COVID-19 au capacitate zero de a-i prelua după intervenția chirurgicală. Practic, după operație, pacienții trebuie să rămână în Spitalul „Sf. Spiridon”. Astfel, nu mai avem locuri pentru pacienții cronici care se prezintă pentru operație”, mai spune medicul ieșean.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Numărul de pacienți depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 în UPU a crescut cu 50 la sută față de săptămânile trecute”
La Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, zilnic se prezintă 40 de pacienți suspecți de COVID-19. Unii vin la spital pentru a se interna, alții au o urgență medicală. Dintre aceștia, 20 sunt depistați pozitiv la infecția cu coronavirus.
„Numărul de pacienți depistați pozitiv la infecția cu COVID-19 în UPU a crescut cu 50 la sută față de săptămânile trecute. Totodată, pe fiecare clinică a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași avem câte 1-2 pacienți diagnosticați cu COVID-19″, a precizat prof dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași. Din luna martie, din cauza pandemiei de COVID-19, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași nu s-au mai putut respecta listele de așteptare pentru intervențiile chirurgicale. Unii pacienți care au fost programați pentru operație, nu s-au operat nici până astăzi și asta pentru că, la fel ca în celelalte spitale, medicii au putut opera doar urgențele.
La Spitalul „Căi Ferate” din Iași nu se operează pacienții care au nevoie de anestezie generală. Bolnavii trebuie să plece acasă imediat după intervenția chirurgicală
Situația este similară și la Spitalul „Căi Ferate” din Iași. Din luna martie și până în prezent, la acest spital, unitate medicală suport COVID-19 s-au operat doar urgențele medicale de dificultate ușoară sau medie. Au fost operați pacienții care au avut nevoie doar de anestezie parțială pentru a fi operați. Zilnic, conducerea spitalului primește apeluri telefonice de la pacienți care întreabă când se vor putea opera.
„Facem doar intervenții chirurgicale de-o zi. Asta înseamnă că operăm doar pacienții care nu au nevoie de anestezie generală și pot pleca la domiciliu imediat. Avem, în medie, 80-100 de intervenții chirurgicale pe lună. Zilnic primim apeluri de la pacienți care ne întreabă când îi putem programa pentru intervenții chirurgicale. Suntem nevoiți să-i amânăm de la o săptămână la alta”, spune dr. Mihai Glod, managerul Spitalului „Căi Ferate” din Iași.