Liste de așteptare până în luna aprilie 2021 pentru ieșenii care au nevoie de recuperare post-COVID-19! Spitalul C.F. Iași a luat noi măsuri odată cu scăderea numărului de infectări cu coronavirus

Liste de așteptare până în luna aprilie 2021 pentru ieșenii care au nevoie de recuperare post-COVID-19! Spitalul C.F. Iași a luat noi măsuri odată cu scăderea numărului de infectări cu coronavirus

17 feb. 2021, 02:00
Alexandra Abonicesei, în Local

Listele de așteptare pentru pacienții care au nevoie de recuperare post-COVID-19 la Spitalul C.F. Iași sunt ocupate până în luna aprilie 2021. În lipsa locurilor în secția de Terapie Intensivă, persoanele care au nevoie de o intervenție chirurgicală nu pot fi internate. Modificări noi au loc în spital ca urmare a scăderii numărului de infectări cu coronavirus

În secțiile Spitalului C.F. Iași, o lungă serie de intervenții au fost suspendate de aproape un an, timp în care pacienți infectați cu coronavirus au ocupat zeci de paturi. Totodată, peste jumătate din personalul medico-sanitar a fost repartizat pentru sectorul COVID-19. Înainte de perioada pandemiei, se realizau lunar între 350 și 400 de intervenții chirurgicale. Odată ce activitatea secției de chirurgie generală a fost suspendată, timp de 11 luni s-au umplut liste de așteptare, la o medie de 800 – 900 cereri, după ce în această perioadă intervențiile chirurgicale s-au redus lunar la 50.

Intervențiile chirurgicale realizate au fost doar cele care nu necesită internare pe secția de Terapie Intensivă, acolo unde, de 11 luni, sunt îngrijiți pacienții cu coronavirus. Au fost tratați și consultați ieșenii prezenți în ambulatoriu și s-au realizat internări de o zi la capacitatea normală a unității medicale. Pe de altă parte, într-o zi, doar 20 de persoane se pot programa pentru consultații în ambulatoriu, cei care nu reprezintă o urgență sunt reprogramați.

Ieșenii care au nevoie de recuperare post-COVID-19 au de așteptat două luni pentru a prinde un loc la Spitalul C.F. Iași

Persoanele care au nevoie de tratament și consultații s-au înscris pe liste lungi de așteptare. Lună de lună au sunat pentru a vedea dacă s-a eliberat vreun loc și dacă pot veni la spital pentru tratament. Odată cu scăderea numărului de cazuri de COVID-19 și cu redeschiderea Spitalului mobil de la Lețcani, medicii de la Spitalul C.F. Iași speră să reia activitatea din secții și pentru alte patologii. Peste 3 sferturi din personalul spitalului este implicat în activitățile care privesc pacienții COVID-19, motiv pentru care nu s-a putut asigura îngrijirea unui număr mare de pacienți în celelalte secții.

„Am deschis serviciul pentru recuperarea pacienților post-COVID-19 cu urmări pulmonare și cardiovasculare. Locurile sunt limitate, iar pacienții sunt externați atunci când reușesc să respire fără aport de oxigen. Listele de așteptare sunt pentru două luni de zile, iar în funcție de posibilități și de necesitățile pacientului se stabilește când se va putea interna. Am început în urmă cu trei luni activitatea, cu 5 paturi. În prezent avem 10 paturi alocate pacienților cu sechele post-COVID-19, iar odată cu degrevarea situației sperăm să ajungem la 20 de paturi. Peste jumătate din sectorul COVID-19 are pacienți cu forme foarte grave ale bolii, unde prezența personalului este imperios necesară și nu avem în structură personal medical suplimentar pentru a asigura îngrijirea pacienților pe mai multe paturi în celelalte secții”, spune dr. Mihai Glod, managerul Spitalului Clinic C.F. Iași.

Un ieșean internat cu COVID-19 la Spitalul C.F. Iași, patron al unei firme, a decis să sponsorizeze o lucrare importantă

În perioada pandemiei COVID-19 a scăzut numărul pacienților care se prezentau la spital pentru tratament și consultații din cauza fricii de infectare. Cu toate acestea, mulți au ajuns în stare gravă din cauza bolii, cum sunt cei cu patologie neoplazică și vasculară care ajung în stadii preterminale, cu metastaze. Aceștia au fost redirecționați de la Spitalul C.F. Iași la Institutul Regional de Oncologie. Între timp, odată cu numărul pacienților redus la jumătate în sectorul COVID-19 al spitalului, s-au realizat intervenții de igienizare și dezinfecție, urmând ca la etajul 1 să se monteze și prize de oxigen, astfel încât să se extindă rețeaua de alimentare pentru pacienții care au nevoie de suport. Lucrarea va începe astăzi, 17 februarie 2021, și se va finaliza după circa două săptămâni. Lucrările sunt sponsorizate de o firmă privată, în proporție de 50 la sută.

„Sunt lucrări de igienizare și dezinfecție terminale pe un tronson de COVID-19, unde încercăm să montăm și prize de oxigen. Cuprinde etajul 1, unde nu este nicio priză de oxigen de la renovările din 2003 și unde se vor instala în jur de 30 de astfel de prize începând de mâine (n.r.- 17 februarie 2021). Firma ieșeană va asigura gratuit jumătate din lucrare, după ce patronul a fost internat în spitalul nostru. A fost infectat cu coronavirus și a văzut cât de necesară este alimentarea cu oxigen. Pacienții de la etajul 1 au fost mutați la parter, unde avem ocupate circa 70 de paturi. Mai este în renovare și secția ORL și cea de Chirurgie generală. Jumătate din capacitatea acestor secții este funcțională, urmând ca cel târziu în luna iulie să fie finalizate restul lucrărilor”, a declarat dr. Mihai Glod.

Transferul pacienților de la Terapie Intensivă va permite reluarea intervențiilor chirurgicale complexe

Spitalul C.F. Iași are o secție de Terapie Intensivă cu o capacitate de 13 paturi, plus alte 4 pentru pacienți post-operator și pre-operator. Măsurile impuse de infecția cu coronavirus au redus numărul de paturi la 7, fiind în mod constant ocupate. Reprezentanții spitalului speră ca, cel târziu în luna martie, Spitalul Mobil Lețcani să fie redeschis, iar pacienții COVID-19 să beneficieze de tratament acolo. Astfel, activitatea din secția de Terapie Intensivă va fi reluată pentru pacienții cu alte patologii, care au nevoie de intervenții chirurgicale.

„În funcție de măsura în care putem degreva secția de Terapie Intensivă de cazurile de coronavirus vom putea relua din activitățile secției de chirurgie care sunt suspendate de aproape un an. Secția de Terapie Intensivă este plină, iar cazurile de chirurgie tratate au fost într-o proporție mult mai mică și mult mai simple. Au fost două tentative de a relua activitatea, însă în prima etapă, în spital erau internate peste 100 de cazuri, iar în a doua, secția de Terapie Intensivă era ocupată”, a încheiat managerul unității medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *