Cea mai profitabilă companie a statului român va fi listată la bursă. Teoretic, oricine poate cumpăra 20 la sută din acțiunile companiei administrate de Fondul Proprietatea. De obicei, investitorii sunt deja știuți înainte de tranzacția finală. Deși compania este profitabilă, s-a hotărât ca un număr mare de acțiuni să fie vândute.
Anul viitor se pregătește poate cel mai mare tun din ultimii ani, când vine vorba de companiile mari, cu acționariat majoritar românesc. Compania strategică Hidroelectrica SA va fi listată la Bursa de Valori București, fiind cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român. În acest moment, 80 la sută din acțiunile companiei sunt deținute de statul român, iar 20 la sută sunt în posesia Fondului Proprietatea SA, controlată de fondul american de investiții Franklin Templeton.
În 2021, Hidroelectrica SA, jucător important pe piața producerii de energie, a înregistrat o cifră de afaceri de 6,3 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), profit de 3 miliarde de lei li un număr de 3.300 de angajați. Cifrele sunt duble față de anul precedent. Listarea la bursă a companiei Hidroelectrică este o măsură asumată de Guvernul României în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Sunt tot mai multe voci care arată că această listare este începutul înstrăinării unei afaceri românești, printre puținele profitabile.
Listarea la bursă a companiei Hidroelectrica, o mare golănie, vor fi înstrăinate acțiunile companiei
Johan Meyer, reprezentantul Fondului Proprietatea a anunțat că investitorii pot prelua 20 la sută din acțiunile Hidroelectrica, moment programat în al doilea trimestru din anul 2023. ”Am obținut aprobare din partea acționarilor atât la nivelul Fondului Proprietatea cât și al Hidroelectrica pentru ca listarea să se facă pe Bursa de la București. Următorii pași sunt ca băncile de investiții să obțină feedback din partea potențialilor investitori interesați care vor să participe la întregul proces. Avem o serie de bănci de investiții care au fost selectate să ajute cu pregătirea companiei și să țină legătura cu investitorii pe durata întregului proces alături de consilieri de equity și alți acționari implicați.
Deci, în acest moment, lucrăm la planul de business al companiei, planul de investiții, care va fi prezentat acționarilor și potențialilor investitori, în condițiile în care compania a început deja să ia legătura cu investitori potențiali și vom aduna feedback despre valoarea potențială a tranzacției care va avea loc anul viitor. Ținta noastră este să avem listarea companiei completă în prima jumătate a anului viitor, în primele șase luni ale anului 2023. Va fi pe Bursa de Valori București și avem flexibilitatea să vindem cei 20 la sută pe care îi deținem la Hidroelectrica”, a precizat Johan Meyer.
Asta e diferența între noi și aia langa care vrem sa fim: Austria anunță că nu va vinde OMV, deoarece asta ar fi ca și cum ai vinde bijuteriile familiei. La polul opus, statul Român vinde tot ce este profitabil că noi „trebuie să facem privatizare”. Cam cum am făcut cu Petrom, numai că băieții omit să ne spună că aia nu a fost privatizare ci transfer de proprietate între statul Român și statul Austriac. Adică, compania tot de stat este, dar … BINE CA NU MAI ESTE A STATULUI ROMÂN.
P.S.: Spor la ștampilat la următoarele alegeri fraților!