Zeci de localități din județul Iași s-au trezit la ani buni de la contractarea unor proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală cu investițiile la pământ. Unele proiecte nici nu au fost demarate, în ciuda faptului că banii pot fi recuperați de la Ministerul Dezvoltării. Primarii susțin fie că au fost greșite proiectele, fie că nu s-au găsit constructori dornici să lucreze pe datorie până la decontarea banilor
În județul Iași au fost depuse 232 de proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) I și II. În perioada 2015-2022, comunitățile din județul Iași au beneficiat de câteva milioane de euro pentru a derula investițiile prin PNDL. O parte din aceste proiecte au fost duse la final, în timp ce altele sunt în derulare. Sunt însă și localități unde proiectele nici măcar nu au fost demarate. Lista acestor investiții din județul Iași este destul de lungă, iar problemele sunt nenumărate. Obiective de sute de mii lei sau chiar de milioane de lei continuă să fie lăsate de izbeliște, spre nemulțumirea autorităților locale. Prin PNDL 1 au ajuns în Iași proiecte de 405 milioane de lei, iar prin PNDL 2 de 831 milioane lei. Doar că unele din aceste mari proiecte nici măcar nu au fost începute.
Lista unor investiții în județul Iași lăsate în paragină
Prin PNDL I au fost derulate 131 de investiții în județul Iași în perioada 2015-2022. Deși mare parte din proiecte sunt la stadiul de 100 la sută, în unele localități situația este de-a dreptul sumbră. De exemplu, în localitatea Erbiceni, un proiect de extindere rețea de apă potabilă, proiect cu o valoare de 1,4 milioane lei, nu a fost demarat nici acum.
„Din cauza unui rezervor de apă care trebuia montat la Bârlești și nicăieri nu am găsit oameni disponibili să vândă. La unul pe care l-am găsit și ne acorda locul fără vreo pretenție, nu se încadra rezervorul. Ceilalți nu voiau să vândă. În final s-a ajuns la concluzia că APAVITAL va susține alt rezervor. Noi ne racordăm la alt rezervor undeva în satul Totoiești. În două luni va fi gata proiectul”, a declarat Ionel Lungu, primarul comunei Erbiceni.
Culmea, în localitatea ieșeană, alte proiecte prin PNDL I au fost duse până la capăt. Un alt proiect de alimentare cu apă din comuna Lungani, satele Lungani, Crucea și Zmeu, nu a fost demarat nici la această oră. Și reabilitarea unei grădinițe din satul Românești, proiect cu o valoare de 342 de mii de lei, bate pasul pe loc, deși lucrarea este pe PNDL I. Și problemele din Guvern au dus la blocarea unor plăți prin proiectele PNDL.
Dezastrul din PNDL. Reabilitarea școlilor din județul Iași, o piatră de moară pentru primari
În lista de investiții din județul Iași, prin PNDL au fost prinse și mai multe instituții de învățământ. Însă reabilitarea școlilor s-a dovedit a fi o adevărată piatră de moară pentru autoritățile locale. În comuna Moșna, reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale pare că nu a avut încă succesul scontat. Deși la mijloc sunt 3,7 milioane de lei, constructorii au evitat să ia lucrarea. Primarul Georgel Popa susține că deși a scos la licitație de mai multe ori proiectul, constructorii au fost nemulțumiți de suma prea mică.
„La școală am avansat puțin pentru că avem proiectul tehnic făcut și vom scoate procedura la licitație. Am derulat procedura de două ori și nu a venit nimeni. La noi este vorba despre o lucrare amplă, de demolare, de extindere și subzidire. Am și suplimentat bugetul cu 800 de mii de lei de la noi pentru ca lucrarea să fie atractivă. Facem actualizarea de deviz și sărim de un milion de euro. Din păcate nu mai sunt firme de construcții corespunzătoare și asta ne afectează pe deplin. PNDL a fost o măsură bună, dar a avut și mici sincope”, a precizat Georgel Popa, primarul comunei Moșna.
Investiții din județul Iași întocmite greșit
În alte situații, de vină a fost proiectul tehnic întocmit greșit. Este și cazul unor clădiri din comuna Lungani, cea mai săracă localitate din județul Iași. Reabilitatea Liceului Tehnologic Lungani (843 mii lei), a Școlii Gimnaziale Goești (843 mii lei) și a Școlii Gimnaziale Zmeu (798 mii lei) nu s-a efectuat nici acum. Cele trei unități de învățământ sunt trecute la PNDL I, programul pentru școli 2016-2021. Deși investițiile pot fi acoperite de Guvern, autoritatea locală nu a găsit constructorii. Asta pentru că proiectele au fost înctomite greșit. În cazul școlilor cu pereți de chirpici, în proiect a fost trecut reabilitare și nu demolare și reconstruire, ceea ce a îngreunat totul. Asta a făcut ca lucrarea să bată pasul pe loc, iar cea mai săracă localitate ieșeană să nu beneficieze nici de aceste investiții.
Primarul comunei Vlădeni: „Sunt lucrări subevaluate la finanțare”
O altă problemă a apărut și în comuna Vlădeni, la Școala primară din satul Alexandru cel Bun. Primarul Cătălin Brânzanu a explicat și cum a ajuns să întâmpine dificultăți la proiectul de aproape 382 de mii de lei derulat prin PNDL.
„Sunt lucrări subevaluate la finanțare. Noi trebuie să facem o reevaluare completă și ni s-a cerut să facem suplimentarea sumelor. Proiectul s-au făcut strict pe apă și baie în interior. Când am scos autorizația de construcție, ni s-a solicitat și consolidarea clădirilor. Așa au apărut alte costuri pe care noi nu avem cum să le acoperim. Am depus proiectele și pe alte linii de finanțare”, a susținut Cătălin Brânzanu, primarul comunei Vlădeni.
În lista investițiilor ratate se află și reabilitarea și modernizarea grădiniței din comuna Coarnele Caprei (1,2 milioane lei), proiect derulat prin PNDL II. De asemenea, și în comunele Dolhești, Plugari, Erbiceni, Golăiești, Grozești, Heleșteni sau Holboca sunt proiecte trecute prin PNDL care nu prea au vreo posibilitate de a fi demarate.