Prima pagină » Titlurile zilei » Lista rușinii! Primăria a început vânătoarea celor mai bogați afaceriști din Iași. Doi afaceriști influenți sunt în capul listei

Lista rușinii! Primăria a început vânătoarea celor mai bogați afaceriști din Iași. Doi afaceriști influenți sunt în capul listei

03 feb. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

O serie de afaceriști din Iași au ajuns datori vânduți la bugetul local în ultimii ani. Deși au afaceri de milioane de euro, o parte din aceștia s-au cramponat de datoriile pe care le au la Primăria Iași și pe care refuză să le plătească. Primii afaceriști de pe lista rușinii au o datorie cumulată de peste 3 milioane lei la bugetul local. Primii din capul listei sunt doi politicieni, Viorel Blăjuț și Sorin Ionescu

Datorii de milioane de lei la bugetul local au ajuns să apară an de an din partea unor afaceriști cu pretenții din municipiul Iași. Afaceriștii Iașului, cu societăți ce produc milioane de euro, refuză să-și achite însă taxele și impozitele locale, iar bugetul orașului a ajuns să fie prejudiciat. Lista rușinii este deschisă de fostul deputat Viorel Blăjuț și de fostul ales local Sorin Ionescu.

Lista marilor restanțieri la bugetul local de la Primăria Iași cuprinde 199 de societăți, cu datorii cuprinse între 10.075 lei și 1.023.629 lei. O parte a datornicilor au acumulat aceste sume în timp, unii dintre ei acționând deja Primăria Iași în judecată pentru a mai scăpa din restanțe.

Bogații Iașului cu datorii la primărie. Afaceriști controversați, în topul marilor datornici

Primul care deschide lista restanțierilor la Primăria Iași este fostul deputat Viorel Blăjuț. Patronul Iasisting SRL are o datorie de peste 1 milion lei la Primăria Iași. Debitele înregistrate au atins 728 mii lei, iar restul de 295 mii lei sunt trecute ca penalități. Viorel Blăjuț se judecă însă cu Primăria Iași pentru 68 mii lei, această sumă fiind înregistrată ca litigiu între cele două părți. Nu este pentru prima oară când Viorel Blăjuț se afă în capul listei datornicilor de la Primăria Iași.

Viorel Blăjuț este urmat în acest top de către Instalații Grup SRL Iași, firmă patronată de fostul consilier local Sorin Ionescu. Societatea acestuia a acumulat datorii de 222.071 lei la bugetul local. Însă 191.733 lei din întreaga sumă sunt cuprinși într-un litigiu cu municipalitatea. Sorin Ionescu are în prezent un proiect imobiliar controversat în zona Cimitirul Evreiesc care a stârnit mai multe controverse. Sorin Ionescu nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor BZI pentru a comenta situația în care se găsește.

Datorii de sute de mii de lei acumulate la bugetul local de afaceriștii din Iași

În top 3 apare și Mohingab Grup SRL, societate care a acumulat restanțe de 387.359 lei la bugetul local. Societatea respectivă a fost gestionată în trecut de Viorica Zlate, fosta directoare de la Terom, condamnată la închisoare pentru devalizarea fostului combinat de fibre sintetice. Din păcate, aceasta a murit în decursul anului precedent după o lungă suferință. În prezent, societatea este controlată de niște cetățeni arabi.
Culmea, pe poziția următoare apare și o entitate sportivă. Este vorba de Clubul Sportiv „Nicolina” din municipiul Iași. Această entitate aflată în pragul falimentului a acumulat datorii de 274.981 lei la bugetul local, datorii acumultate atât din debite, cât și din accesorii.

Datorii de sute de mii de lei de la firmele din Iași și din țară

Cu restanțe la bugetul local apare și firma Dana Point SRL. Această societate, cu sediul în Calea Chișinăului, are ca obiect de activitate fabricarea de acumulatori și huse pentru telefoane. Firma este administrată de un cetățean italian și activeză de circa 10 ani. În prezent, societatea a acumulat datorii de 243.459 de lei la bugetul municipiului Iași. În topul datornicilor apare și firma RCS&RDS București. Operatorul de cablu Tv și internet a acumulat datorii de 165.517 lei la bugetul Iașului. O altă firmă aflată în siajul familiei Zlate, RFKI International, se află în topul datornicilor, cu o datorie de 127.739 de lei. Printre afaceriștii din Iași cu datorii se numără și BSR Estate SRL, firmă administrată de Vasile Pușcașu, patronul hotelului „Traian” din Iași. Firma acestuia a acumulat o datorie de 90.494 de lei la bugetul municipiului Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *