Aplicanții din Iași au cerut granturile de investiții, din Măsura 3, pentru dezvoltarea afacerilor din domenii precum construcții, industria creativă, imobiliare, turism sau comerț. Antreprenorii din Iași se tem că banii vor ajunge tot la cei care nu au nevoie urgentă de ei, după ce au consultat lista publicată de Ministerul Economiei privind înscrierile
Aplicanții din Iași au cerut granturile de investiții pentru Măsura 3, suma maximă, cu o cofinanțare cuprinsă între 30 și 60 la sută din cifra de afaceri din anul 2019. Antreprenorii erau obligați să participe cu minimum 15 la sută cofinanțare. După ce a fost publicată lista cu primii beneficiari care au avut punctaj maxim, au apărut diverse reacții din partea celor care nu au reușit să fie pe „lista verde” a câștigătorilor. Conform procedurii de implementare a măsurii, admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea planurilor de investiții on-line. La punctaje egale, departajarea se va face în funcție de procentul cofinanțării, valoarea cifrei de afaceri și ordinea înscrierii aplicației.
În perioada 3 decembrie 2020 – 28 ianuarie 2021 au fost înregistrați 27.736 de aplicanți din toată țara, din Iași fiind 1.108 cereri cu 1.090 eligibile la finanțare și 885 de cereri care pot obține punctajul maxim. Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Est, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, este în valoare totală de 344.477.610 lei și au aplicat 3.397 de firme. Listele sunt ordonate pe regiuni, în funcție de criteriile de departajare, așa cum sunt ele descrise în procedura de implementare. Antreprenorii din Iași au solicitat între 300.000 și 1 milion de euro pentru granturi de investiții pentru Măsura 3.
Lista preliminară cu aplicanții din Iași și regiunea Nord-Est, pentru granturile de investiții, publicată pe site-ul Ministerului Economiei
Firmele din Iași s-au înscris în număr record în aplicația disponibilă în cadrul măsurii, cei mai mulți în ultimă săptămână înainte de închiderea aplicației. Bugetul disponibil al Măsurii 3 este de 550.000.000 de euro, din care 415.870.000 de euro sunt fonduri europene și alte 62.380.500 de euro, bani de la bugetul de stat. Restul sumei de peste 71 de milioane de euro reprezintă aportul propriu estimat al beneficiarilor și, potrivit specialiștilor, bugetul disponibil a fost depășit de 6 ori. Antreprenorii din Iași care s-au înscris în program sunt nemulțumiți de cum au gestionat situația autoritățile în ceea ce privește acordarea banilor de la stat.
„Guvernul ne-a umplut de bani (n.r – ironic). M-am chinuit timp de 3 luni pentru aprobarea proiectului pe programul IMM Invest. După ce banca a aprobat finanțarea pe baza unor facturi, și-au dat seama că au uitat să treacă TVA și când eram pe punctul să primesc banii să plătesc furnizorii am rămas fără ei din cauza băncii. Am prieteni care au depus pe Măsura 2 și nici astăzi nu au primit răspunsul. La televizor totul e prezentat frumos, dar realitatea, de fapt, este că oamenii așteaptă banii. Au nevoie de banii promiși, iar din ce am văzut până acum sunt puțini din Iași acceptați la finanțare”, susține Mircea Enache, unul dintre patronii din Iași care a aplicat în Măsura 3.
Antreprenorii din Iași au solicitat în număr mare suma maximă de 200.000 de euro pentru dezvoltarea afacerii
Un alt patron din Iași care deține o afacere în industria creativă și care a solicitat peste 300.000 de euro, în Măsura 3, spune că a verificat lista publicată de Ministerul Economiei și nu se află pe „lista verde” a beneficiarilor. Antreprenorul avea nevoie de bani pentru dezvoltarea afacerii și susține că se baza pe sumele acordate în cadrul acestei măsuri.
„S-a înverzit până la 500, iar eu sunt la numărul 1.800. Consultantul a depus pentru firma mea cofinanțare de 37 la sută, iar lista cu cei acceptați s-a terminat la cofinanțarea de 50 la sută. Cu cât cofinanțarea e mai mare, cu atât șansele sunt mai mari să obții banii. Am văzut că s-au terminat fondurile la 500 și ceva de aplicanți. Toată lumea cerea 200.000 de euro și puteai primi mai mult dacă aveai cofinanțare mare. Eu, de exemplu, care am avut cofinanțarea de 37 la sută primeam, pe lângă cei 200.000 de euro, încă 105.000 euro. Nu am avut nevoie de bani pe alte măsuri pentru că nu am avut pierderi în anul 2020. M-am bazat cel mai mult pe Măsura 3 pentru că aveam nevoie de bani pentru dezvoltarea afacerii. Dar se pare că sunt sub linie”, susține Liviu Țurlea, administrator Club Hamak SRL, din Iași.
Patron din Iași: „Banii trebuie să ajungă la cine trebuie și de data asta. Ne-am făcut speranțe degeaba”
Un alt ieșean care a aplicat pentru 300.000 de euro susține că deja au fost publicate primele liste cu cei care vor putea obține banii și el nu este printre câștigători.
„Ar trebui să vorbiți cu câștigătorii. Eu sunt sub linie, sunt necâștigător. Dacă atâția oameni care au aplicat nu vor lua banii, prieteni, cunoștințe care au aplicat, mă întreb oare banii nu erau destinați unor firme anume? De ce noi, muritorii de rând, nu putem avea acces la acești bani? M-am uitat cine e pe listă cu primii 500. Păi sunt numai samsari imobiliari. Cu o cifră de afaceri de 180.000 de euro pe an și un singur salariat se pot obține 200.000 de euro. Cum este posibil? Banii trebuie să ajungă la cine trebuie și de data asta. Ne-am făcut speranțe degeaba. Și în Măsura 2 am aplicat și nu am primit răspuns nici până acum. Nici măcar nu se sinchisește cineva să ne anunțe dacă suntem sau nu eligibili. Aici se vede pregătirea autorităților”, susține Petru Mihăescu, antreprenor din Iași.
Patronii din Iași au primit banii pentru cererile depuse în Măsura 1, microgranturi de 2.000 de euro. Aceștia au primit 3,3 milioane de euro și trebuie să încaseze și banii solicitați în Măsura 2.