Primăria Iași a stabilit lista proiectelor care ar putea beneficia de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Cele aproape 50 de proiecte ale municipalității au o valoare de circa 2,3 miliarde de euro. Proiectele cuprind sistemele de parcări park&ride, pasarelele din Podu Roș, relocarea depourilor pentru tramvaie, dar și refacerea unor clădiri. Iată mai jos lista integrală a proiectelor vânate de Primăria Iași
Municipalitatea ieșeană vânează mai multe proiecte ce pot beneficia de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conducerea primăriei a stabilit lista ce va fi înaintată Guvernului pentru finanțare în cadrul programului, listă care cuprinde proiecte pe 3 piloni. Este vorba despre transport și schimbări climatice, servicii publice,dezvoltare urbană, valorificare patrimoniu, dar și competitivitate economică. Primarul Mihai Chirica a precizat că municipalitatea a solicitat prin PNRR finanțarea atât unor proiecte noi, cât și pentru unele care au deja proiectul tehnic finalizat.
„Avem aproape 50 de fișe de proiecte și credem că vom reuși să atragem atenția ministerelor de resort pentru a obține finanțare. Avem proiecte cu studii tehnice finalizate și nu sunt puține. Avem și idei de proiecte care s-ar putea materializa până la jumătatea anului 2026”, a spus primarul Mihai Chirica.
Parcări noi la intrarea în oraș de 25 de milioane de euro
Conform proiectului, Primăria vrea să obțină 25 de milioane de euro pentru 6 parcări de tip park&ride. Este vorba despre acele parcări care vor apărea la intrarea în municipiu. Acestea vor fi amplasate pe platforma de la Fortus SA, ERA Park, în Dacia, accesul dintre Holboca, accesul dinspre Cârlig, dar și accesul dinspre Tomești. Un alt proiect prin PNRR este și cel legat de colectarea separată a biodeșeurilor, proiect de 9,6 milioane de euro. Un alt proiect vizează și crearea unei capacități noi de producere a energiei termice, cu o valoare de 19,02 milioane de euro. Eficientizarea CET II Holboca a fost estimată la 95,56 milioane de euro.
Finanțare pentru reabilitarea liniei de tramvai din Copou
Un alt proiect ține de reabilitarea Casei Ghika-Calimachi din Cuza Vodă, proiect cu o valoare de 1,4 milioane de euro și cu termen final anul 2025. Prin PNRR ar putea fi finanțată și construcția unei arhive municipale în zona Grădinari, proiect cu o valoare de 6,7 milioane de euro și cu termen final anul 2024. Municipalitatea vrea să obțină prin PNRR și 5,7 milioane de euro pentru reabilitarea liniei de tramvai din Copou pe ruta BCU – Triumf. În plus, Primăria mai vrea să obțină și alte 42,6 milioane de euro pentru un pasaj subteran în zona A.Panu. Proiectul a mai fost luat în discuție de autoritatea locală și în trecut. Primăria vrea să refacă și depoul din Dacia, valoarea investiției fiind de 26 de milioane de euro, cu termen până în 2024.
„Cea mai mare parte din filosofia PNRR este comună și pe programele operaționale 2021-2027. Nu există abordări diferite. Ce nu o să intre aici o să le împingem pe alte linii de finanțare spre orizontul 2030”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
Linie nouă de tramvai în zona metropolitană Iași
De asemenea, în lista PNRR în Iași mai apare și extinderea liniei de tramvai spre Tomești – Holboca, obiectiv cu o valoare de 37,12 milioane de euro.
„Sunt fișele de proiect pe care le-am propus în susținerea Planului Național de Redresare și Reziliență. Am reușit să respectăm niște limite de termen și să depunem proiecte de peste 2,3 miliarde de euro. E o sumă mare, despre care este foarte greu să discuți în momentul de față că va fi în integralitatea ei fezabilă, dar e o provocare. Am încercat să ne ducem pe restricțiile pe care acest program le impune, dar și pe necesitățile Iașului. Nu sunt toate proiectele orașului acolo, dar sunt mare parte din cele care și-ar putea găsi finanțare”, a mai spus edilul Iașului.