Șoferii riscă să rămână fără permis de conducere dacă au consumat anumite medicamente și sunt testați în trafic de către poliție. Testele rapide pot detecta substanțe din compoziția unor medicamente, ceea ce poate duce la un rezultat pozitiv la DrugTest. Medicamentele care nu sunt recomandate pentru conducerea vehiculelor sunt marcate cu un triunghi roșu pe ambalaj, în interiorul căruia se află un semn de exclamare negru, toate încadrate într-un pătrat alb.
Chiar dacă nu fac parte din categoria substanțelor interzise, unele medicamente pot influența rezultatul testelor antidrog și pot genera rezultate fals pozitive.
Pastile care te lasă fără permis de conducere
Printre substanțele ce pot fi detectate în astfel de teste se numără analgezicele precum paracetamolul sau ibuprofenul, care pot fi identificate ca opiacee (morfina, codeina), medicamentele pentru anxietate și insomnie care pot apărea ca benzodiazepine (de exemplu, Xanax), și tratamentele pentru ADHD, care pot fi confundate cu amfetamine. Chiar și picăturile sau spray-urile nazale pot duce la un rezultat pozitiv pentru amfetamine sau alte substanțe psihoactive.
Medicamentele antihistaminice, decongestionantele, siropurile și pastilele pentru răceală și tuse conțin, de asemenea, substanțe care pot fi detectate de testele antidrog, iar printre acestea se numără și codeina, care poate genera un rezultat fals pozitiv pentru opiacee.
Răzvan Zaha, criminolog specializat în politici publice, subliniază că pacienții nu ar trebui să renunțe la medicamentele prescrise doar din teama de a nu ieși pozitivi la testele antidrog, atâta timp cât medicamentele sunt necesare și nu au o interdicție legală de a șofa. În plus, el recomandă ca șoferii să-și urmeze tratamentele conform prescripțiilor medicilor, deoarece testele antidrog pot da rezultate fals pozitive chiar și pentru medicamente uzuale, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul.
Guvernul a modificat legislația privind siguranța rutieră, astfel că, dacă rezultatele testelor de laborator nu sunt disponibile în maximum 72 de ore, șoferii care au avut permisul suspendat îl pot recupera.
Cât de precise sunt testele antidrog
Într-o altă ordine de idei asemănătoare, reiterăm cum aparatul Drug Test indică prezența unor substanțe, dar proba în sine nu este concludentă și nu are valoare în instanță. Dacă iese un rezultat pozitiv pentru consumul de droguri, polițistul poate reține permisul de conducere și poate interzice dreptul de a conduce până la soluționarea cauzei. Este nevoie de analize suplimentare pentru depistarea drogurilor în urină sau sânge, pentru finalizarea anchetei. Aceste analize se realizează la Institutul de Medicină Legală, deci nu la orice spital.
Precizia unui test antidrog poate varia în funcție de tipul de test, de calitatea echipamentului și de procedurile de colectare și analiză a mostrelor. În general, majoritatea testelor antidrog sunt concepute pentru a fi cât mai precise posibil, dar niciun test nu este 100% infailibil.
Există mai multe medicamente, alimente, suplimente și băuturi care pot interfera cu rezultatele unui test antidrog. Aceste interferențe pot varia în funcție de tipul testului și de substanțele psihoactive testate. Acești factori pot duce la rezultate false ori incorecte.
Printre alimentele care pot duce la rezultate fals pozitive la teste pentru opiacee (cum ar fi morfina sau heroina) se numără semințele de mac. Acestea conțin mici cantități de substanțe chimice care pot produce astfel de rezultate false.
O mare mizerie !, ar trebui interzise toate rahaturile astea de dog test care au o eroare mai mare de 5% ! , ar trebui dați în judecată toți șpăgarii care au aprobat asemenea mizerii !, rata de eroare o au de 30%-,50% !, mai bine întrebi pe baba yaga dacă e drogat unu ori nu , ajung oamenii cu miile prin tribunale cu permisul suspendat și dosar penal de consum de droguri deși ei doar au luat un ibuprofen ori o pastilă de gît ori de dureri de măsele