Prima pagină » Titlurile zilei » Lista parlamentarilor pe care se bazează ieșenii! Patru ani de huzur pentru deputați și senatori. Cine a mai prins un loc după redistribuire

Lista parlamentarilor pe care se bazează ieșenii! Patru ani de huzur pentru deputați și senatori. Cine a mai prins un loc după redistribuire

10 dec. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Lista noilor parlamentari de Iași a fost conturată în urma alegerilor parlamentare 2020. Județul Iași va fi reprezentat de 17 persoane în Parlamentul României în urma scrutinului care a avut loc la finalul săptămânii trecute. Pe ultima sută de metri a redistribuirii mandatelor în urma procentelor obținute la alegeri, au avut loc și o serie de surprize la nivelul județului Iași

Alegerile parlamentare 2020 au făcut ca județul Iași să fie reprezentat de 12 deputați și 5 senatori în viitoarea sesiune legislativă din Parlamentul României. În urma scrutinului din 6 decembrie 2020, ieșenii au decis să trimită 4 formațiuni politice în Camera Deputaților și în Senatul României. Astfel, județul Iași va fi reprezentat de demnitari aleși pe listele PSD, PNL, USR-PLUS și AUR. Citiți în rândurile de mai jos cine sunt cei care vor reprezenta județul Iași în Casa Poporului.

Lista noilor parlamentari de Iași. Cine va reprezenta PSD Iași în Parlamentul României?

La alegerile parlamentare 2020, PSD Iași a obținut un procent de 25,8 la sută. În urma acestui procent, PSD Iași a reușit să obțină 5 parlamentari. Dintre aceștia, 4 sunt deputați și unul este senator. Astfel, PSD Iași va fi reprezentat de Vasile Toma, Vasile Cîtea, Marius Ostaficiuc și Silviu Macovei pentru Camera Deputaților. La Senatul României a fost ales Maricel Popa, fostul șef al Consiliului Județean Iași. Acesta și-a salvat cariera politică după ce a pierdut lamentabil alegerile locale. PSD Iași a pierdut la mustață al doilea mandat de senator la redistribuire în favoarea alianței USR-PLUS.

Noii parlamentari ai PNL la Iași. Iată reprezentanții filialei din Podu Roș

În urma alegerilor parlamentare 2020, organizația PNL Iași a obținut 24,5 la sută din totalul voturilor din județ. Acest rezultat a făcut ca filiala liberală să trimită în Parlamentul României 3 deputați și 1 senator. Astfel, în Camera Deputaților au ajuns Alexandru Muraru, Sorin Năcuță și Alexandru Kocsis. La Senatul României a fost aleasă în urma scrutinului Laura Scântei, parlamentar în funcție. Organizația PNL Iași va fi reprezentată în special de persoane care au mai mult legătură cu municipiul București, decât cu județul Iași. Laura Scântei este notar în Capitală, cu cabinet lângă Palatul Victoria. Alexandru Kocsis a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) și a fost impus de conducerea centrală a PNL pe listele de la Iași.

Lista parlamentarilor USR-PLUS din județul Iași

După alegerile parlamentare 2020, în Parlamentul României au ajuns și 5 parlamentari de la alianța USR-PLUS Iași. La Camera Deputaților au intrat Cosette Chichirău, Monica Berescu și Filip Havârneanu. La Senatul României au intrat Marius Bodea și Cristi Berea. Acesta din urmă a beneficiat de redistribuirea la nivel național, ceea ce l-a ajutat să intre în Parlamentul României. Lista USR-PLUS Iași a fost făcută cu scandal de la bun început, alianța fiind în pragul unui război civil încă de când s-au luat în discuție candidaturile.

Lista AUR pentru Parlamentul României. Iată cine sunt noii demnitari din Iași

În lista parlamentarilor de Iași s-au strecurat și 3 demnitari de la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astfel, la Camera Deputaților au intrat Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță. Cei doi sunt profesori navetiști în comuna Tomești și în comuna Movileni. Ambii au reprezentat AUR la Camera Deputaților, iar cele 12,3 procente obținute la alegerile parlamentare i-au ajutat să fie aleși. La Senatul României a fost aleasă avocata Diana Ivanovici Șoșoacă. Aceasta a venit de la București pentru a candida la Iași și a reușit să fie aleasă în Parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *