Prima pagină » Local » Lista noilor taxe și impozite de la Primăria Iași. Se majorează amenzile pentru ieșeni
Lista noilor taxe și impozite de la Primăria Iași. Se majorează amenzile pentru ieșeni

Lista noilor taxe și impozite de la Primăria Iași. Se majorează amenzile pentru ieșeni

31 mai 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Lista noilor taxe și impozite de la Primăria Iași a fost adoptată recent de Consiliul Local. Aleșii Iașului au avizat un proiect legat de noile taxe de la Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale. Sumele respective vor intra în conturile primăriei pe anul fiscal 2022

Consilierii locali au decis la finalul săptămânii trecute noile valori ale taxelor și impozitelor locale care se fac venit al bugetului local pe anul fiscal 2022. Într-o primă instanță s-a decis ca impozitele și taxele locale să fie indexate cu rata inflației de 2,6 la sută. Valoarea a fost comunicată oficial de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, dar și de către cei de la Ministerul Finanțelor Publice. Toate deciziile au fost incluse într-un proiect de hotărâre inițiat de Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale, direcție aflată în subordinea municipalității ieșene.

Amenzi prevăzute în proiectul de hotărâre avizat de Consiliul Local

Lista noilor taxe și impozite de la Primăria Iași prevede chiar și o serie de sancțiuni pentru ieșenii care nu respectă deciziile luate prin Consiliul Local. De exemplu, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul pe teren se majorează cu 500 la sută, începând cu al treilea an. De asemenea, impozitul pe clădiri pentru imobilele neîngrijite, situate în intravilan, se majorează cu procente consistente. Dacă punctajul final calculat de autorități pentru neîngrijirea clădirii se situează între 30 și 59.99 puncte, impozitul se majorează cu 300 la sută. Pentru cei cu punctajul între 60 și 79.99, impozitul se majorează cu 400 la sută. Ieșenii pot plăti un impozit majorat cu 500 la sută dacă au punctajul final între 80 și 100.

Supraimpozit pe terenurile neîngrijite din municipiul Iași

O altă situație vizează și impozitul pe terenurile neîngrijite. Conform proiectului de hotărâre, impozitul pe teren pentru suprafețele neîngrijite, altele decât cele agricole, situate în intravilan, se majorează destul de consistent. Astfel, un ieșean poate plăti un impozit cu 250 la sută pentru punctajul final de 50, dar și cu 500 la sută pentru punctajul final de 100. Cu toate acestea, ieșenii pot beneficia și de facilități dacă își achită impozitele la termen.

„Pentru anul 2022, contribuabilii care achită integral până la primul termen de plată, respectiv 31 martie, impozitul/taxa pe clădiri, terenuri, mijloace de transport datorate pe întregul an fiscal, beneficiază de o bonificație de 5 la sută. Aceasta este aplicată atât persoanelor fizice, cât și celor juridice”, au transmis cei de la Primăria Iași.

Iată cum arată noile taxe și impozite din Iași

În lista de taxe și impozite adoptate de Primăria Iași pentru anul 2022 apar o serie de modificări. De exemplu, pentru clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă, taxa în anul 2022 va fi de 1.129 lei, față de 1.100 lei, cât este în 2021. Pentru o clădire cu pereții exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci, impozitul pe 2022 va fi de 339 de lei, față de 330 de lei, cât este în 2021. Pentru o clădire-anexă cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă, impozitul va fi de 226 lei, față de 220 lei, cât este în 2021.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`