Prima pagină » Local » Lista noilor rute CTP Iași din zona metropolitană! Iată cât vor costa biletele pentru traseele din jurul Iașului
Lista noilor rute CTP Iași din zona metropolitană! Iată cât vor costa biletele pentru traseele din jurul Iașului

Lista noilor rute CTP Iași din zona metropolitană! Iată cât vor costa biletele pentru traseele din jurul Iașului

16 apr. 2022, 02:00, 5 ,
Vlad Rotaru, în Local

Noi rute CTP Iași în zona metropolitană Iași, începând cu 1 ianuarie 2023. Autobuzele CTP Iași vor circula pe mai multe trasee în comunele aflate în jurul municipiului. Conducerea Primăriei a arătat și care va fi prețul biletelor pentru noile curse derulate de compania de transport

De anul viitor, autobuzele Companiei de Transport Public (CTP) Iași vor circula în mai multe comune din zona metropolitană. Reprezentanții Asociației Metropolitane de Transport Public s-au întâlnit recent cu primarii comunelor din zona metropolitană Iași pentru a discuta despre deschiderea noilor rute pentru autobuzele CTP Iași. Noile trasee ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, acestea urmând a fi corelate cu programul public de transport al Consiliului Județean (CJ) Iași.

Lista noilor rute CTP Iași din zona metropolitană

În afara autobuzelor clasice, CPT va folosi și midibuse, mijloace de transport cu o lungime între 8 și 11 metri. Vor fi folosite 21 de autobuze și 10 midibuse în total. Pentru comuna Aroneanu au fost luate în calcul două rute. Este vorba de ruta Tg. Cucu-Șos. Moara de Vânt-Complex Roua-Dorobanț – retur (1 autobuz), dar și ruta Tg. Cucu-Șos. Moara de Vânt-Complex Roua-Primăria Aroneanu – retur (1 autobuz). În calcul a intrat și o propunere pentru ruta complex Roua-Șorogari – retur (1 midibus). Pentru comuna Bârnova au fost stabilite trei trasee. Primul este pe ruta Casa Sindicatelor-Bârnova-sat Todirel – retur ( 1 autobuz), un alt traseu ține de tronsonul Casa Sindicatelor-Păun – retur – 1 autobuz), iar altul va fi pe ruta Casa Sindicatelor-Frigorifer-Vișan – retur (1 autobuz).

Traseele CTP Iași din jurul municipiului

Pentru comuna Ciurea a fost luat în calcul un traseu pe ruta Podu Roș-Tehnopolis-Dumbrava-Santa – retur (1 autobuz). Pentru comuna Holboca au fost identificate două rute. Este vorba despre traseul Tătărași Sud-Rond Dancu-Primăria Holboca-Rusenii Vechi-Rusenii Noi – retur (1 autobuz) și ruta Tătărași Sud-strada Aeroportului-sat Valea Lungă– retur (1 midibus) Pentru comuna Miroslava a fost identificat un traseu pe ruta Podu Roș-Sun City-Miroslava-Vorovești – retur (1 autobuz).

Tot pentru Miroslava au fost făcute și trei propuneri. Prima ține de ruta Tehnopolis-Horpaz-Ciurbești-Dancăș-Proselnici – retur (1 midibus), o altă propunere fiind pentru ruta Tehnopolis-Valea Adâncă – retur (1 midibus), iar alta pe ruta Vorovești- Brătuleni (1 midibus)

Trasee efectuate cu midibusuri

Pentru comuna Popricani au fost luate în calcul două rute. Prima ține de traseul Tg. Cucu-Bd. C.A. Rosetti-Cârlig-Vânători-Popricani (1 autobuz), iar a doua rută este cea de pe traseul rond Agronomie-Șos. Ștefan cel Mare și Sfânt-Cârlig-Vânători-Popricani (1 autobuz). Pentru comuna Rediu se iau în calcul două trasee. Primul este traseul Rond Copou-Breazu-Horlești – retur (1 autobuz), iar al doilea este pe ruta rond Păcurari-Primăria Rediu – retur (1 autobuz). În comuna Tomești se va circula pe traseul rond Țuțora-Tomești-Goruni-Chicerea – retur (2 autobuze). O propunere ține de ruta capăt Tomești-sat Țuțora (1 midibus). Pentru comuna Valea Lupului a fost propus traseul Păcurari-Valea Lupului- retur (2 midibuse).

Reacția conducerii Primăriei Iași la noul proiect

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a precizat că rutele vor fi gestionate de CTP, în colaborare cu primăriile din zona metropolitană.

”Intenția clară este de a dezvolta transportul public pe scheletul Companiei de Transport Public Iași și în zona metropolitană. Au fost analize detaliate făcute cu primarii din jurul municipiului Iași prin definirea unor trasee care să nu se mai regăsească în planul propus de Consiliul Județean Iași. Aceste trasee vor intra în gestionarea CTP și vor face parte din planul integrat în vederea asigurării unei mobilități în zona metropolitană”, a spus primarul Mihai Chirica.

Cât vor costa biletele pentru noile rute?

Edilul Iașului a făcut o estimare a prețului biletelor pentru noile curse efectuate de CTP SA în zona metropolitană.

”Dacă activitatea de operare pe comune este pozitivă și nu aduce pierdere, atunci primarul și Consiliul Local nu au nicio grijă. Dacă este negativă, atunci fiecare trebuie să asigure reechilibrarea balanței financiare. Astfel, vor gestiona gratuitățile și alte facilități. Vrem să oferim posibilitatea unui bilet decent, de exemplu, de 7 lei. Cred că putem oferi în mod concret, la creșterea mobilității”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Noile rute ale CTP Iași în zona metropolitană au fost analizate încă de acum câteva săptămâni.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *