Mai multe familii din județul Iași trăiesc de câteva săptămâni un coșmar. Rudele lor au ajuns pe lista neagră a deceselor provocate de COVID-19, iar unii nu își explică nici acum cum s-au infectat cei dragi. În lista de ieșeni care au murit de coronavirus se află unii care s-au întors din străinătate din zone cu focare de COVID-19, dar și alții, care nici măcar nu au ieșit din comunitatea în care locuiau. Toți cei 17 decedați de coronavirus care au sfârșit pe un pat de spital departe de cei dragi au în spate o adevărată poveste
Peste 13 mii de persoane s-au infectat cu virusul COVID-19 de la începutul epidemiei și până în prezent pe teritoriul țării noastre. Dintre aceștia, în județul Iași sunt 276 de persoane care au contractat virusul. O parte din ieșenii care s-au îmbolvănit se află în continuare internați în unitățile medicale din municipiu, iar câteva zeci s-au și vindecat și au fost externate. Din păcate însă, au fost și ieșeni care au murit de coronavirus. Oameni cu puțin peste 20 de ani sau persoane în etate au căzut răpuși după zile sau săptămâni în care medicii s-au luptat pentru viața lor. Cinci dintre cei care au decedat de pe urma infecției cu COVID-19 sunt din municipiul Iași. Alte patru persoane răpuse de coronavirus sunt din municipiul Pașcani.
Lista cuprinde și câte o persoană din orașul Târgu Frumos și comunele Moțca, Voinești, Ion Neculce, Vânători, Dolhești, Erbiceni, dar și Scobinți. Trecuți în lunga listă a celor peste 700 de decedați, cei 17 ieșeni au în spate o altă poveste, pe care puțini o mai știu.
Lista lungă a morților din județul Iași
Coșmarul a început în data de 26 martie, după ce un bărbat de 75 ani din comuna Erbiceni, Victor Munteanu, a decedat la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Trecut în lista de ieșeni care au murit de coronavirus, bărbatul a fost confirmat cu COVID-19 în data de 22 martie și a decedat câteva zile mai târziu, pe 26 martie. Din nefericire, acesta suferea și de diabet zaharat complicat, lucru care i-a agravat starea. Pe documentul de deces a fost trecută „boală comunitară” (coronavirus). Victor Munteanu a fost dus direct la cimitir cu jandarmii, la înmormântare nefiind voie cu mai mult de 8 persoane.
„Nu era într-o stare bună, din păcate. El a plecat de acasă cu mai multe boli. Avea diabet, insuficiență renală. Din spusele rudelor avea și septicemie. A chemat Salvarea care l-a dus la spital. Nu este exclus să fi luat virusul de acolo din spital, pentru că de aici a plecat cu Salvarea și cu izoleta. A fost dus direct la groapă cu jandarmii”, a menționat Ion Lungu, primarul comunei Erbiceni.
Și comuna Moțca a fost trecută pe harta deceselor de coronavirus. Silviu Velea, în vârstă de 48 de ani, a fost trecut ca decesul 646 pe lunga listă a Grupului de Comunicare Strategică. Silviu Velea a fost internat în 24 aprilie la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, iar o zi mai târziu a fost trecut în ATI, intubat și ventilat mecanic. A fost depistat pozitiv pe 23 aprilie. Din păcate, bărbatul din Moțca a decedat în data de 27 aprilie. El suferea însă și de hipertensiune arterială și insuficiență multiplă de organe.
„El era familist. Nici nu a ieșit din țară. Nu a avut înregistrate alte boli în afara faptului că era un pic depresiv și avea și psoriazis. În ziua de Paște i-a fost rău și a mers și i s-a făcut o perfuzie la Spitalul Municipal din Pașcani. Nu avea ajutor social și nici alte venituri. Familia lui va face la Consiliul Local Moțca cerere pentru ajutorul de înmormântare”, a precizat Constantin Hobincă, primarul comunei Moțca.
Comunitatea de lipoveni a fost lovită de COVID
Un caz tragic de deces de pe urma COVID-19 a fost cel din comunitatea de lipoveni din Târgu Frumos. Dascălul de la biserica din oraș, Grigore Luchian, trecut ca decesul 629, s-a stins la vârsta de 65 ani. Acesta a fost internat în 7 aprilie la Spitalul de Boli Infecțioase și a fost confirmat pozitiv două zile mai târziu. A decedat, din păcate, în 27 aprilie. Grigore Luchian suferea și de steatoză hepatică și ulcer duodenal. Dascălul s-a infectat cu COVID-19 alături de preotul Nichita Ichim și de diaconul și clopotarul din comunitate. Ceilalți sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase, fiind în continuare sub tratament.
În comunitatea de lipoveni a fost însă un scandal mare după ce preotul a trecut la începutul lunii aprilie cu molifta pe la casele oamenilor. Ancheta epidemiologică a fost una greoaie, asta pentru că mulți dintre cei 196 de contacți nu erau acasă. Dascălul însă a fot cu preotul la o înmormântare, de unde ar fi luat virusul. De altfel, băiatul și nora lui Grigore Luchian au venit din Belgia și au stat tot timpul în carantină în Iași. Din păcate, dascălul comunității din Târgu Frumos, după aproape trei săptămâni de spitalizare, a pierdut lupta cu viața.
Cel mai tânăr ieșean răpus de virusul ucigaș. Avea patru copii
Ieri, în județul Iași a fost înregistrată victima cu numărul 779. Un tânăr de numai 26 ani, Benjamin Samuel, a căzut răpus de virusului ucigaș și a ajuns pe lista de ieșeni care au murit de coronavirus. Bărbatul este și cea mai tânără victimă a COVID-19 în județul Iași. Acesta a lăsat în urmă patru copii. Tânărul originar din Voinești a fost internat în 21 aprilie la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași și transferat în 22 aprilie la Spitalul de Neurochirurgie. A fost confirmat pozitiv cu COVID-19 în aceeași zi.
Din păcate, sâmbătă, pe 2 mai, a decedat. Acesta suferea însă și de obezitate de gradul II, diabet zaharat netratat și hipertensiune arterială. Tânărul a plecat la Arad în urmă cu câteva săptămâni să-l preia pe fratele său care venea din Marea Britanie. Fratele acestuia a condus din Marea Britanie până la intrarea în țară și l-a rugat pe Benjamin Samuel să vină la Vama Nădlac pentru a-l ajuta la șofat. Aparent, bărbatul ar fi luat virusul de la rudele sale întoarse din străinătate.