Prima pagină » Local » Lista investițiilor în marile spitale din Iași. Guvernul a alocat peste 18 milioane de euro în ultimii patru ani! Unitățile medicale care au fost lăsate în pragul unui colaps total – DOCUMENT

Lista investițiilor în marile spitale din Iași. Guvernul a alocat peste 18 milioane de euro în ultimii patru ani! Unitățile medicale care au fost lăsate în pragul unui colaps total – DOCUMENT

01 dec. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Mai multe unități medicale au fost incluse în lista investițiilor din spitalele ieșene în ultimii ani. Fondurile au provenit de la Guvernul României, suma alocată în total fiind însă extrem de mică în raport cu nevoile din spitalele ieșene. Cei mai mulți bani au ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” și la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Mai multe unități medicale din afara orașului nu au primit aproape nimic în ultimii 4 ani de la nivel central

Patru ani în care cele mai mari unități medicale din județul Iași au încasat sume extrem de mici de la nivel central pentru achiziții de aparatură medicală sau reabilitarea clădirilor. În total, în perioada 2017-2020, de la Guvernul României către unitățile medicale din Iași au ajuns 87,2 milioane de lei (18,1 milioane de euro), sume alocate pentru toate cele 15 unități medicale din județ. O parte a spitalelor ieșene au reușit să prindă sume mai mari, în vreme ce altele abia au primit fonduri pentru a putea supraviețui în toată această perioadă.

Lista investițiilor în spitalele ieșene pe anul 2017. Cele mai finanțate unități medicale din Iași

Pe anul 2017, la marile unități medicale din Iași s-au alocat doar 1,029 milioane de lei pentru achiziția de aparatură medicală. Fondurile s-au dus integral către Institutul Regional de Oncologie din municipiul Iași. În același an s-au mai alocat 851 de mii de lei pentru o serie de investiții în unitățile medicale. Singurul spital ieșean care a primit acești bani a fost „Sf. Spiridon”. Alte spitale nu s-au ales cu nimic în anul 2017 din fondurile provenite de la Guvernul României.

Lista investițiilor din 2018 la spitalele din județul Iași. Fonduri cu țârâita la unitățile medicale

În decursul anului 2018 s-au alocat doar 85 de mii de lei pentru achiziția de aparatură medicală, bani proveniți de la Guvernul României. În afara sumelor decontate de la Consiliul Județean Iași pentru spitalele din subordine, Guvernul nu a alocat mare lucru. Astfel, din cei 85 de mii de lei pe 2018, Maternitatea „Elena Doamna” a primit 17 mii de lei pentru achiziția de aparatură medicală, iar alți 35 de mii de lei s-au dus către Maternitatea „Cuza Vodă” din municipiul Iași. În plus, alți 8 mii de lei s-au dus către Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași, unitate subordonată Consiliului Județean Iași. 17 mii de lei au ajuns la Spitalul Municipal din Pașcani, iar 8 mii de lei la Spitalul Orășenesc din Hârlău.

Fonduri de aproape 30 de milioane de lei pe 2019. Iată cum s-au alocat sumele către spitalele din Iași

Pe anul 2019 s-au alocat 29,3 milioane de lei pentru spitalele din județul Iași, fondurile fiind destinate pentru aparatură medicală. Din acești bani, cei mai mulți au ajuns la Spitalul Județean „Sf. Spiridon”, unde au fost achiziționate echipamente medicale de 9,9 milioane de lei. Alte 1,6 milioane de lei au ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”. Alte 2,2 milioane de lei s-au dus către Maternitatea „Elena Doamna”, banii fiind alocați pentru achiziția de aparatură medicală. Spitalul de Copii „Sf. Maria” din municipiul Iași, autoritate subordonată Consiliului Județean, a beneficiat de 1,1 milioane de lei pe parcursul anului 2019.

Spitalul de Neurochirurgie „Prof. Dr. Nicolae Oblu” a primit în cursul anului precedent 4,5 milioane de lei pentru aparatură medicală. Spitalul de Recuperare a beneficiat de 2,4 milioane de lei în 2019 pentru aparatură medicală, iar alte 2,9 milioane de lei au ajuns la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași. Spitalul de Boli Cronice din orașul Târgu Frumos a primit 693 de mii de lei pentru aparatură medicală, în timp ce Spitalul „Parhon” din Iași a primit 1,4 milioane de lei. De asemenea, Spitalul Municipal Pașcani a încasat 1,6 milioane de lei din fonduri guvernamentale pentru aparatură medicală, iar Spitalul Orășenesc Hârlău doar 439 de mii de lei.

La capitolul reparații capitale s-au alocat 9,9 milioane de lei, fonduri care au ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare din Copou. Unitatea medicală a fost cuprinsă de un incendiu puternic în aprilie 2018 care a mistuit etajele 4, 5 și 6 din clădire, iar toată aparatura medicală și unitatea s-au degradat extrem de mult. Și Spitalul de Psihiatrie de la Grajduri a beneficiat de 81 de mii de lei pentru o serie de lucrări de intervenție la clădire.

Noi sume către Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Investiții în refacerea spitalului din Copou

Pe anul 2020 s-au alocat 15,1 milioane de lei în achiziția de aparatură medicală. Din acești bani, o bună parte (10,3 milioane lei) au ajuns la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, iar 99 de mii de lei s-au dus către Institutul Regional de Oncologie. Alți 2,3 milioane de lei s-au dus către Spitalul de Copii „Sf. Maria”, în vreme ce alte 2,3 milioane de lei au ajuns la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. În cursul acestui an, Institutul de Boli Cardiovasculare a mai primit 29 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a clădirii din Copou afectate de incendiu.
Institutul de Psihiatrie „Socola” a beneficiat în acest an de 1,3 milioane de lei pentru o serie de lucrări de intervenții, dar și de 410 mii de lei pentru lucrări indepedente la unitatea medicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 decembrie 2024
20 decembrie 2024