Prima pagină » Titlurile zilei » Lista finală de investiții din bugetul Iașului pe 2022. Proiectele de la Cluj și Oradea sunt la ani lumină
Lista finală de investiții din bugetul Iașului pe 2022. Proiectele de la Cluj și Oradea sunt la ani lumină

Lista finală de investiții din bugetul Iașului pe 2022. Proiectele de la Cluj și Oradea sunt la ani lumină

04 feb. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Lista de investiții din bugetul Iașului pe 2022 este mult mai mică față de cele propuse de alte orașe din țară. Primăriile Cluj-Napoca și Oradea au pregătit o listă de investiții de câteva ori mai mare decât cea a municipiului Iași

Situație dezastruoasă în cel de-al doilea oraș al țării în privința investițiilor. Bugetul municipiului Iași este, din nou, unul de criză, alocările de fonduri fiind extrem de mici. Investițiile noi din Iași lasă de dorit, suma alocată fiind de numai 28,2 milioane de lei (5,7 milioane de euro). Primarul Mihai Chirica ar putea să se uite la vecinii de la Cluj sau Oradea, care nu au făcut rabat de la investiții noi.

Lista de investiții din bugetul Iașului pe 2022 lasă de dorit

La Iași nu s-au mai făcut investiții majore de către autoritatea locală de ani buni. Poate că primarul Miha Chirica dorește să facă investiții noi, însă este blocat de anumite interese, cunoscute extrem de bine. La mijloc este vorba despre interese imobiliare, cu implicații la instituțiile statului și chiar în justiție, ce au ajuns să țină dezvoltarea orașului pe loc în ultimii doi ani. Sunt oameni din unele instituții care vor trebui, la un moment dat, să explice de ce au blocat dezvoltarea orașului. În plus, factorul politic a influențat, la rândul lui, dezvoltarea orașului. Municipiul crește prin forțe proprii, chiar și fără ajutorul Primăriei. Este posibil ca municipalitatea și funcționarii acesteia să fie un obstacol în calea dezvoltării orașului.

Ce a spus primarul Mihai Chirica despre bugetul Iașului pe 2022

Primarul Mihai Chirica a susținut că au venit și peste 2.500 de propuneri de la ieșeni. Acestea vor fi incluse în buget alături de amendamentele celor din Consiliul Local.

”Am primit de la cetățenii Iașului peste 2.500 de propuneri, alături de celelalte propuneri pe care le-am primit de la trei formațiuni politice din Consiliul Local, PSD, PNL și PMP. Dialogul rămâne deschis, inclusiv cu USR. Prioritățile bugetului sunt de a avea un oraș funcțional, atractiv, cu un mediu economic în ascensiune, cu posibilitatea de a diminua pierderile pe care COVID-19 le-a adus în multe sectoare economice. Desigur, trebuie să inițiem și proiecte noi, pentru a satisface cerințele unui oraș aflat în plină dezvoltare”, a spus primarul Mihai Chirica.

Investiții noi de numai 5,7 milioane de euro în Iași

Pe anul 2022, bugetul Iașului este de 1.3 miliarde de lei (283 de milioane de euro) la secțiunea de venituri și de 1,4 miliarde de lei la cea de cheltuieli (285 de milioane de euro). Lista investițiilor este de 142,3 milioane de lei (29 de milioane de euro). Investițiile noi au o valoare de 28,2 milioane de lei (5,7 milioane de euro). Dintre acestea, 1,6 milioane de lei vor fi alocate pentru dotări independente, printre care un sistem de inventariere şi management unificat al reţelei IT&C de 260 de mii de lei, un sistem informatic de gestiune patrimoniu de 180 de mii de lei sau echipamente IT de 200 de mii de lei. Pentru cheltuieli aferente studiilor de fezabilitate şi alte studii se vor aloca 600 de mii de lei.

Noile studii țin de actualizarea documentației arhivei Primăriei, în valoare de 100 de mii de lei, dar și consultanță pentru proiecte cu finanțare externă nerambursabilă de 500 de mii de lei.

Proiectări și concursuri în lista nouă de investiții

În lista de investiții noi se vor aloca 1,4 milioane de lei pentru învățământ. Este vorba de proiectări și execuții la reabilitarea termică a unor școli. La capitolul sănătate, investițiile noi au parte de 250 de mii de lei. În calcul este cuprins un studiu pentru utilități la Spitalul Regional de Urgențe. Circa 910 mii de lei se vor aloca pentru echipamente și mobilier la Baia Turcească, clădire ce va deveni Centrul de Artă Contemporană. Pentru alte studii de fezabilitate se vor aloca 1,3 milioane de lei.

Primăria a prins actualizarea proiectării ce ține de reabilitarea Grădinii Copou, un concurs reamenajare râu Bahlui de la Podul Sf. Ioan la Podul de Piatră, dar și proiectarea legată de reabilitarea Bisericii ”Sf. Spiridon”. Alte 6.8 milioane de lei vor fi alocate pentru alte proiectări, printre care restaurarea Monumentului Obeliscul cu Lei și a Monumentului Independenței, a cinematografului Dacia, dar și pentru reabilitarea esplanadei Piaţa Unirii.

23,2 milioane de euro pentru investițiile aflate în curs

Pentru continuarea altor proiecte aflate în derulate, Primăria Iași va aloca 114,1 milioane de lei (23,2 milioane de euro). Printre acestea se numără alocarea a 5 milioane lei pentru noi terenuri de sport, iar 3,5 milioane lei pentru proiectarea unor investiții deja anunțate. Anul acesta, Primăria va aloca 2,7 milioane de lei pentru modernizarea și reabilitarea esplanadei Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” Iași. Alte 2,3 milioane de lei vor fi alocate pentru proiectarea unor spații de joacă. Alte 3 milioane de lei vor fi alocate pentru proiectarea modernizării unor străzi din municipiul Iași.

Buget-record la Primăria Cluj-Napoca. Iată lista investițiilor

Bugetul municipiului Cluj-Napoca este de 434 de milioane de euro, în creștere față de cel din 2021. Dacă Iașul a prins în secțiunea de funcționare 741,6 milioane de lei, la Cluj suma este de 1,2 miliarde de lei. Secțiunea de dezvoltare la Iași este de 675 de milioane de lei, iar la Cluj este de 895 de milioane de lei. Suma investițiilor provenite doar de la bugetul local este de 331 de milioane de lei (67,5 milioane de lei).

Primăria condusă de Emil Boc a prins în proiectul de buget mai multe investiții. În propunerea de buget se regăsesc obiective de investiții care se finalizează în anul 2022, dar și unele care încep în acest an. Printre cele care se vor finaliza în 2022 se numără reabilitarea Bulevardului 21 Decembrie 1989, realizarea unui nou corp de clădire la Școala Gimnazială ”Iuliu Hațieganu”, modernizarea Grădiniţei ”Floare de Iris”, Seminarul Teologic Ortodox, Baza sportivă ”La Terenuri” Mănăștur, modernizarea Parcului Ştefan cel Mare, reabilitarea Turnului Pompierilor, precum și un Plan Urbanistic Zonal pentru noul Cartier Sopor, modernizarea Parcului Farmec. În calcul intră reabilitarea termică a 20 de blocuri.

Cum arată bugetul orașului Oradea în 2022?

Și Primăria Oradea și-a stabilit un buget-record pentru investiții pentru anul 2022. Proiectul de buget pe 2022 are o valoare totală de 2.4 miliarde de lei (490 milioane de euro).

”Este un buget record de investiții, întrucât avem obligația de a încheia toate proiectele pe care le avem în derulare, cu finanțare în cadrul exercițiului financiar 2014-2020, până la finalul anului 2023. Așadar, cum a fost și bugetul pe anul 2021, unul destul de mare din punct de vedere al investițiilor, cel pe 2022 va fi unul axat pe foarte multe investiții. Cele mai importante 10 investiții pe care le vom încheia sau vor fi începute în acest an au o valoare de aproximativ 110 milioane de euro. Aș aminti pasajul din zona Gojdu – etapa I, pasajul de la Piața Cetate, care este în construcție, reabilitarea sistemului termic – etapa III, creșterea performanței energetice la cele două spitale și alte proiecte importante pentru Oradea”, a precizat Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

Bugetul Iașului pe 2022 va fi adoptat în cursul lunii februarie în Consiliul Local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *