Prima pagină » Local » Lista de investiții de la Aeroportul Iași. Ce proiecte europene vânează regia aeroportuară?
Lista de investiții de la Aeroportul Iași. Ce proiecte europene vânează regia aeroportuară?

Lista de investiții de la Aeroportul Iași. Ce proiecte europene vânează regia aeroportuară?

18 mai 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

O nouă listă de investiții a fost luată în calcul pentru dezvoltarea R.A. Aeroportul Iași. Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a arătat și care sunt variantele pentru ca regia aeroportuară să poată accesa noi fonduri europene pentru modernizarea zonei de terminale

Autoritățile județene au luat în calcul o nouă seire de investiții pentru dezvoltarea aerogării din municipiu. De altfel, o bună parte din aceste sume ar putea fi accesate prin fonduri europene.

„Prin Programul Operațional lnfrastructura Mare (POIM 2014-2020), pentru sectorul transporturi sunt alocate fonduri europene structurale și de investiții. Fondurile sunt destinate pentru finanțarea proiectelor de infrastructură de transport care se regăsesc în documentul strategic de dezvoltare al sectorului de transport, respectiv Master Planul General de Transport (MPGT). Astfel, prin Axa Prioritară 1- Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil eficient, în cadrul Obiectivului Specific 2.3- Creșterea gradului de utilizare sustenabil pentru aeroporturi, sunt finanțate investiții în infrastructura aeroportuară (construcție/ extindere/modernizare terminale, reabilitare-modernizare/extindere piste, căi de rulare, platforme etc.), însoțite de măsuri de protecția mediului”, se arată într-o adresă a Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene

Investiție în dezvoltarea platformei de la R.A. Aeroportul Iași

Reprezentanții Ministerului au arătat că R.A. Aeroportul Iași a beneficiat de fonduri europene pentru proiectul legat de extinderea platformei de parcare a avioanelor.

„R.A. Aeroportul lași beneficiază de fonduri europene nerambursabile pentru implementarea proiectului Suplimentarea capacităților de operare pentru pista de decolare / aterizare și platforma de staționare a aeronavelor de la Aeroportul lași, în baza contractului de finanțare nr.58/30.01.2020, din cadrul Programului Operațional lnfrastructura Mare 2014-2020(POIM), Obiectivul Specific 2.3. Creșterea gradului de utilizare sustenabil pentru aeroporturi. Obiectivele specifice ale proiectului constau în extinderea platformei de îmbarcare/debarcare în lungime de 270 de metri, cu lățime de 78,50 m/97m, realizarea unui număr suplimentar de 5 standuri pentru aeronave, precum și realizarea unei căi de rulare suplimentare Delta, pe latura de Est a platformei, în lungime de 263 de metri și lățime (portant+ acostament ) de 20.50m+7.50metri”, se mai arată în adresa Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene.

Încă se așteaptă proiectul pentru terminalele de la aeroport

Ministerul a arătat că aerogara ieșeană încă nu a depus un proiect pentru accesarea de fonduri europene privind extinderea pe partea de Vest. Un astfel de proiect se ridică la 75 de milioane de euro și constă în demolarea actualelor terminale și construirea unor spații mult mai largi.

„În calcul intră și o cale de rulare suplimentară Charlie, în lungime de 360 de metri și lățime (portant+acostament) de 23.00+2×7.50 metri. Valoarea totală a investiției este de 59.9 milioane de lei. Până la data prezentei, R.A. Aeroportul lași nu a depus o cerere de finanțare pentru obiectivul de investiții privind dezvoltarea Aeroportului Internațional lași – Construirea de facilități pentru suplimentarea și creșterea capacității de procesare a pasagerilor în terminalele existente în partea de Vest a amplasamentului actual al aeroportului”, transmit reprezentanții ministerului.

Câți bani poate accesa aerogara de la Iași?

Lista de investiții de la Aeroportul Iași poate fi depusă până la finalul anului 2022 pentru a putea fi derulate cu fonduri europene.

„În data de 17.12.2020 a fost prelungită perioada de depunere pentru proiecte noi privind infrastructura aeroportuară până la data de 31.12.2022, iar ultima plată va putea fi efectuată până la data de 31.12.2023. Lista de proiecte care pot face obiectul cererilor de finanțare este prezentată în Anexa 8 la Ghidul solicitantului. Referitor la disponibilitatea fondurilor în cadrul apelului de proiecte, precizăm că, potrivit prevederilor Ghidulului solicitantului aplicabil, valoarea netă a alocării este de 43,96 de milioane de euro, iar bugetul limită de contractare este 420 de milioane de euro. Până în prezent, în cadrul apelului de proiecte aferent investițiilor în infrastructura aeroportuară – au fost contractate proiecte a căror valoare eligibilă se ridică la 135,6 milioane de euro”, au concluzionat oficialii ministerului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`