Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Lista de alimente interzise în diabet. Ce nu ai voie să mănânci
Lista de alimente interzise în diabet. Ce nu ai voie să mănânci

Lista de alimente interzise în diabet. Ce nu ai voie să mănânci

27 mai 2021, 09:47,
în WoW!

Când eşti diagnosticat cu o anumită boală, este destul de dificil să înveţi să mănânci sănătos. Chiar şi când ţi se spune că ai intoleranță ori alergie la un produs, sigur ţi se pare greu la capitolul gătit. Nu ştii ce să mănânci, cum să găteşti, ce produs să alegi. De aceea m-am gândit că astăzi să aduc în discuţie lista cu alimente interzise dacă ai diabet.

Asociem diabetul cu un consum mare de zahăr, în general. Ei bine, diabetul poate avea multe cauze, dar zahărul nu este singurul produs care îţi poate creşte mult indicele glicemic. Ştiai, spre exemplu, că nu ai voie să mănânci nici orez ori paste făinoase? Ştii, de asemenea, că laptele care îţi place atât de mult poate să îţi mărească glicemia şi să favorizeze inflamaţiile în organism? Hai să învăţăm împreună ce e voie şi ce nu e permis în alimentaţia unui diabetic.

Alimente interzise în diabet

Dacă ai prea mult zahăr în sânge, fiind diagnosticat şi cu diabet, iată ce nu ai voie sub nici o formă să mănânci:

  • zahăr;
  • ciocolată;
  • dulceţuri;
  • bomboane;
  • îngheţată;
  • halva;
  • rahat turcesc;
  • miere de albine, chiar şi dacă este bio;
  • biscuiţi;
  • produse făcute cu făină clasică;
  • sucuri din comerţ. Le poţi înlocui cu ceaiuri din plante medicinale;
  • sucuri făcute din fructe, acasă. Sunt într-adevăr o alternativă sănătoasă pentru băuturile acidulate din comerţ, dar şi ele conţin mult zahăr. Aşadar, dacă ai diabet, din moment ce trebuie să nu consumi zahăr, este clar că trebuie să tai de pe listă şi sucurile naturale. Le poţi înlocui, în schimb, apa aromată cu zeama de lămâie;
  • carne froate grasă. Grăsimile, din păcate, stimulează apariţia inflamaţiilor în organism şi cresc nivelul colesterolului rău. Optează mai degrabă pentru carne de pui, de vită sau de peşte;
  • orice înseamnă aliment procesat. Au foarte mult zahăr, dar conţin şi: conservanţi, alimente, aditivi. Toţi aceştia influenţează negativ nvelul glicemiei;
  • fructe uscate. De ce? Pentru că, prin deshidratare, din ele este eliminată apă, nu şi zahărul;
  • orez şi produse din faina albă. Sunt foarte sărace în fibre. Rolul fibrelor este de a absorbi cât mai mult zahăr din alimente şi de a nu-i permite să ajungă în sânge;
  • băuturi alcoolice;
  • alune;
  • nuci;
  • orice înseamnă mâncare prăjită. Grăsimile trans pe care le conţin uleiurile hidrogenate cresc valoarea colesterolului rău şi dezechilibrează nivelul glicemiei considerabil;
  • evita cartofii dulci, morcovii şi napii. Înlocuieşte-le cu varză, broccoli şi alte legume crucifere.

Alimente permise, dar obligatoriu cântărite

Totuşi, în alimentaţie poţi include câteva alimente. Important este însă să le cântăreşti inaine de a le mânca. Astfel, te asiguri că nu-ți va creşte glicemia. Iată lista de alimente permise în diabet:

  • maxim 500 gr de fructe proaspete pe zi. Împarte-le în două transe. Poţi consuma: căpşuni, frgi, mere, portocale, vişine, zmeura, gutui, mandarine, adine, avocado, mure, agrişe, grapefruit, kiwi, cireşe timpurii, caise, pepene galben, pere verzi, dude, papaya, piersici;
  • maxim 80 de gr de pâine pe zi. Împarte toată cantitatea astfel: 20 gr dimineaţa, 40 gr la prânz, 20 gr seara;
  • lactate cu grăsimi sub 3%: brânză de vaci proaspătă, lapte, iaur, urdă, caș, sana. Ai voie maxim 00 gr pe zi din toate acestea. Ideal este să consumi jumătate din cantitate dimineaţa şi jumătatea seara;
  • maxim 5-10 aluni sau nuci pe zi. Dacă suferi şi de obezitate, ideal este să le eviţi. De asemenea, nu încerca să slăbeşti, adoptând regimuri hipocalorice, precum dieta daneză. Mai bine vorbeşte cu diabetologul, iar acesta, după consultaţie, te va îndruma către un nutriţionist;
  • amidonoase. Maxim 100 gr şi numai la prânz. Ai voie: paste făinoase, cartofi, gris, orez. Amidonul poate creşte mult glicemia;
  • ocazional maxim 50 ml de băuturi alcoolice (coniac, vin alb ţuica);
  • câte un ou proaspăt pe zi este ideal pentru oricine, deci și pentru o persoană cu diabet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`