Prima pagină » Economic Local » Lista cu ultimii fermieri din Iași care intră la plata avansului din subvenții. APIA a achitat peste 7 milioane de euro
Lista cu ultimii fermieri din Iași care intră la plata avansului din subvenții. APIA a achitat peste 7 milioane de euro

Lista cu ultimii fermieri din Iași care intră la plata avansului din subvenții. APIA a achitat peste 7 milioane de euro

10 nov. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Pe lista cu ultimii fermieri din Iași care intră la plata avansului din subvenții sunt cei care au fost în eșantionul de control din acest an. Este vorba de 200 de fermieri care au fost verificați de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)

Fermierii din Iași care au fost în eșantionul de control al APIA, anul acesta, vor fi ultimii beneficiari ai avansului din subvenții. Până în prezent au primit banii peste 10.000 de agricultori, iar alte 7.000 de cereri sunt verificate de specialiști. Fermierii din Iași au depus, în acest an, 17.700 de cereri pentru 270.000 de hectare exploatate în județ.

APIA acordă avansuri în cuantum de 70 la sută din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85 la sută din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru măsurile delegate. Plăţile pentru intervențiile finanțate din FEGA se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9735 lei/euro, iar cele pentru măsuri finanțate din FEADR la cursul de schimb valutar de 4,9495 lei/euro.

Lista cu ultimii fermieri din Iași care iau bani de la APIA

Cuantumurile minime estimate în Planul Național Strategic (PNS) sunt pentru schemele derulate în 2022, dar sub altă denumire. Astfel, în schema PD-01 – Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), cuantumul minim estimat este 86,82 euro/ha, fosta SAPS (schemă unică de plată pe suprafață). APIA plătește 70 la sută din suma totală, astfel că un fermier ar trebui să primească 60,77 euro/ha.

La aceasta se adaugă cea din schemă PD-02-Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), unde cuantumul minim estimat este de 45,54 euro/ha, ceea ce înseamnă că avansul din subvenții este de 31,97 euro/ha. Ieșenii pot fi sancționați cu excluderea de la plata subvențiilor sau cu o reducere a sumei ce ar trebui să o primească, anul acesta, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Fermierii din sectorul zootehnic primesc banii de la jumătatea lunii

În schema PD-03- Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri, suma minimă alocată este de 41,40 euro/ha. Avansul din subvenții reprezintă 28,98 euro/ha. În măsura PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, cuantumul estimat este de 56,28 euro/ha (avans 70 la sută din suma totală, adică 39,39 euro/ha). Fermierii vor primi, începând cu 15 noiembrie 2023, 70 la sută din suma stabilită pe cap de animal, respectiv din 279 de euro. Astfel, crescătorii încasează, în avans, de la APIA suma de 195,3 euro/cap vacă de carne.

Pe de altă parte, pe lista cu ultimii fermieri din Iași care intră la plata avansului din subvenții sunt atât fermieri cu suprafețe mici, cât și mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *