Prima pagină » Economic Local » Lista cu stațiile de încărcare a mașinilor electrice din Iași. Noi astfel de unități vor fi instalate în mai multe locații
Lista cu stațiile de încărcare a mașinilor electrice din Iași. Noi astfel de unități vor fi instalate în mai multe locații

Lista cu stațiile de încărcare a mașinilor electrice din Iași. Noi astfel de unități vor fi instalate în mai multe locații

16 sept. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

În ultima perioadă a crescut numărul stațiilor de încărcare a mașinilor electrice. O listă completă cu rețeaua din România cu aceste puncte poate fi găsită pe platforma PlugShare. În Iași sunt peste 2.500 de mașini hibrid și 450 electrice

Ieșenii care au mașini electrice sau hibrid pot să le încarce atât la stațiile din municipiu, cât și în cele din județ. O listă completă cu rețeaua din România cu aceste puncte poate fi găsită pe platforma PlugShare, dar și la o simplă căutare pe Google, în funcție de locație. De asemenea, șoferii pot afla unde sunt stațiile de încărcare, tipul acestora, normale sau rapide, dar și tariful pentru încărcare, de pe platforma PlugShare.

Potrivit hărții de pe această platformă, în județul Iași sunt 82 de locații unde pot fi încărcate mașinile electrice sau hibrid. Majoritatea centrelor comerciale au instalate, în parcări, stații de alimentare pentru a încărca mașinile electrice, dar și alte companii private. În următorii doi ani vor fi construite 8 stații de încărcare a mașinilor electrice în municipiul Iași. De asemenea, sunt deja amplasate 8 stații de încărcare.

Crește numărul de stații de încărcare a mașinilor electrice din Iași

Autoritățile din Iași și-au propus ca în următorii ani să dezvoltarea infrastructura de alimentare a vehiculelor cu energie electrică, dar şi dezvoltarea transportului ecologic. Astfel, prin acest proiect se urmăreşte amplasarea unui număr minim de 16 puncte de alimentare publice şi semi-publice în următorii doi ani. Va fi amplasată o staţie de reîncărcare şi în parcarea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, dar şi pe străzile Bărboi şi Pantelimon Halipa.

De asemenea, vor fi amplasate stații de încărcare pentru vehiculele electrice astfel: parcare pe bld. Alexandru cel Bun, în zona Minerva, parcare în cartierul Mircea cel Bătrân, în Podu Roș, pe șoseaua Națională, în spatele oficiului poștal din zonă, parcarea de pe bd. Socola, cea de la Casa Sindicatelor, pe șoseaua Bucium, parcarea pe bd. Carol I din fața Universității „Al. I. Cuza”, parcarea pe Calea Galata, parcarea din Piața Dacia, pe strada Decebal, zona Cantemir și zona Podul de Piatră, parcare Cinema Victoria, în Zona de Agrement Bucium, pe bd. Primăverii, în parcarea de la Casa Studenților și în fața Policlinicii „Sf. Spiridon”.

Programe pentru achiziția de mașini electrice și hibrid

În Iași sunt peste 2.500 de mașini hibrid și 450 electrice, achiziționate atât cu ajutorul voucherelor acordate în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, cât și din fonduri proprii. Cei care dețin mașini electrice spun că avantajele sunt mari. Un autoturism poate parcurge cu o singură încărcare 150 de kilometri, însă sunt și modele care au autonomie de până la 450 de kilometri. La o simplă căutare pe Google ne apare o hartă pe care sunt marcate toate punctele de încărcare electrică. La Iași s-a desfășurat și Programul Rabla Local. De asemenea, dacă va crește numărul mașinilor electrice și hibrid, vor fi și mai multe stații de încărcare în Iași.

Comentarii
  • Ce prostii scrii…Ai cerut de la Biroul Inmatriculari nr masinilor electrice sa vezi de cate ori 450electrice sunt in Iasi? Scrie despre agricultura ca iti iese mai bine.

  • Da pentru aia ce mașini off-road electrice, nu face nimeni o statie de incarcare pe la releu? Prin păduri și pe coclauri, nimic? Pe vârf de munte? Hai cu stațiile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *