Lista cu primii fermieri din Iași care primesc avansul din subvenții. Plățile încep pe 18 octombrie 2022

Lista cu primii fermieri din Iași care primesc avansul din subvenții. Plățile încep pe 18 octombrie 2022

10 oct. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

APIA a autorizat la plata avansului din subvenții aproximativ 3.000 de fermieri din Iași. La lista cu beneficiari din județ apar modificări de la o zi la alta

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) autorizează săptămânal la plată fermierii eligibili pentru a primi plata în avans din subvențiile pentru anul 2022. Până în prezent, au fost autorizați aproximativ 3.000 de fermieri, iar la nivel național, peste 700.000 de fermieri. De duminică, 16 octombrie 2022, APIA demarează plata în avans, adică 70 la sută din cuantumurile stabilite pentru campania 2022, pe hectar și cap de animal. Fermierii vor primi și 85 la sută în avans din schemele compensatorii pe care le-au solicitat în cererea unică.

Primii bani vor intra în conturi de marți, 18 octombrie 2022. Cuantumurile stabilite de APIA pentru plățile din campania 2022 sunt următoarele: Schema de plată unică pe suprafață – SAPS – 96,2796 euro/ha, Plata redistributivă pentru intervale – între 1 ha și 5 ha, inclusiv – 5 euro/ha și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv – 48,7184 euro/ha. De asemenea, în schema Plata pentru înverzire, fermierii primesc 58,5308 euro/ha, iar schema Plata pentru Tinerii Fermieri este de 48,1398 euro/ha.

Fermierii din Iași din sectorul zootehnic primesc avansul din subvenții

Pentru campania de avans 2022 vor fi eligibili și crescătorii de taurine de carne și vaci de lapte cu subvențiile de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ). Cuantumurile pentru cap de animal nu au fost stabilite de APIA. De asemenea, până pe 31 octombrie 2022, fermierii din Iași pot depune cererile pentru obținerea subvențiilor pentru motorina utilizată în agricultură, trimestrul III. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare, ca diferența dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse, având o valoare unitară de 1,630 lei/litru, în conformitate cu HG nr. 146/2022.

Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură – n.r.) și îmbunătățiri funciare. Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale derulează schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, începând cu anul 2014. În condițiile în care prețul la motorină a crescut substanțial anul acesta, fermierii din Iași susțin că aceste ajutoare sunt prea mici și că ar trebui acordați mai mulți bani. Fermierii din Iași au primit, în trimestrul II, subvenția la motorină în valoare de 2 milioane de euro.

Inspectorii APIA au verificat aproape toți fermierii din Iași care au fost selectați la controlul pe teren

Un număr de 483 de ieșeni, cu 21.828 parcele, vor fi verificați prin controlul clasic, la fața locului, iar 482 de fermieri, cu 5.222 de parcele, sunt „norocoșii” incluși la controlul prin teledetecție, adică transmiterea imaginilor prin satelit. Atât ieșenii cu terenuri agricole, cât și cei care administrează ferme zootehnice vor fi controlați de specialiști până la jumătatea lunii octombrie 2022. Aceștia sunt anunțați cu 24 de ore înainte de demararea controlului la fața locului. Controalele din fermele din Iași au ca scop verificarea datelor furnizate de crescători în cererea de solicitare a ajutorului de stat, în documentele atașate acesteia sau în alte declarații, a respectării conformității, cu toate criteriile de eligibilitate, cu angajamentele și cu verificările altor obligații privind schema de ajutor, dar și a condițiilor în care este acordat ajutorul. Agricultorii din Iași au cerut subvenții pentru 280.000 de hectare de teren agricol.

De asemenea, fermierii din Iași pot contacta inspectorii APIA pentru orice nelămuriri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *