Prima pagină » Economic Local » Lista cu aplicanții din Iași care vor intra la evaluare în programul Start-Up Nation. Abia anul viitor vor avea banii în conturi
Lista cu aplicanții din Iași care vor intra la evaluare în programul Start-Up Nation. Abia anul viitor vor avea banii în conturi

Lista cu aplicanții din Iași care vor intra la evaluare în programul Start-Up Nation. Abia anul viitor vor avea banii în conturi

13 sept. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

O listă cu aplicanții din Iași care au depus cereri în programul Start-Up Nation a fost publicată pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Dosarele primilor 6.517 aplicanți din toată țara vor fi evaluate de specialiști

Înscrierile în programul Start-Up Nation s-au finalizat pe 1 septembrie 2022, iar o listă cu aplicanții din Iași și din restul țării, în ordinea punctajelor obținute, a fost publicată pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (VEZI AICI LISTA APLICANȚILOR). Astfel, în bugetul de 1,3 miliarde de lei pentru pilonul I s-au încadrat primii 6.517 aplicanți, în ordinea punctajelor obținute, dintr-un total de 15.319 solicitanți la nivel național.

Lista ar putea suferi modificări, pentru că sunt verificate în continuare dosarelor depuse, în ordinea punctajelor obținute. Până în prezent, ultima firmă al cărei dosar va fi evaluat a obținut 90 de puncte. Sute de ieșeni sunt pe această listă preliminară. Evaluarea dosarelor, a treia etapă din acest program, va începe abia de luna viitoare. În această perioadă, specialiștii din cadrul Agenției pentru IMM-uri, subordonată MAT, verifică cererile depuse în Măsura 2 pentru fermierii care au înregistrat pierderi și au solicitat granturi cuprinse între 5.000 și 120.000 de euro.

Lista cu aplicanții din Iași în programul Start-Up Nation este disponibilă pe site-ul MAT

În ceea ce privește programul Start-Up Nation, pilonul I, în cazul în care punctajele sunt egale, potrivit legislației în vigoare, departajarea a fost realizată ținând cont de criteriul aferent investiției sau componentei de dezvoltare durabilă. De asemenea, a contat și criteriul cursurilor de pregătire antreprenorială sau cel aferent cursurilor de competențe digitale. Pentru antreprenori a contat și punctajul obținut la criteriul aferent debutului în afaceri sau cel al componentei de inovare a proiectului. Pentru pilonul I al Start-Up Nation 2022 s-au alocat 500 de milioane de lei, credite de angajament.

Cererile depuse de potențialii beneficiari vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, în anumite condiții. Astfel, pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă, prin intermediul programului, alocația financiară nerambursabilă este de maximum 100.000 de lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului.

Ieșenii care s-au întors din străinătate pot înființa afaceri

De asemenea, ieșenii din diaspora care vor să înființeze afaceri acasă, cu 40.000 de euro, bani acordați prin programul Start-Up Nation, mai pot depune proiecte. Potențialii beneficiari pot depune planurile de afaceri online, pe site-ul https://granturi.imm.gov.ro/#/home, până la 3 octombrie 2022, ora 20:00. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a prelungit perioada de depunere cu o lună, ca urmare a numărului mic de participanți. Pentru pilonul II sunt alocate fonduri în valoare de 200 de milioane de lei.

Documentele care atestă calitatea de rezident în cel puțin ultimele 12 luni până la înscriere sunt prevăzute în Ordinul nr. 500/2016 privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 223/25 martie 2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`