În județul Iași, în urma unui raport național, se regăsesc și 123 de școli și licee cu risc de abandon școlar ridicat și mediu! Tocmai pentru a combate acest fenomen grav pe care-l întâmpină sistemul educațional românesc, prin Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar vor fi acordate granturi în valoare de maximum 200.000 euro/școală. Asta pentru cel puțin 2.500 de unități de învățământ de stat, de nivel primar și gimnazial cu prioritate de intervenție ridicată. An de an, din varii motive (părinți plecați în străinătate, familii destrămate, sărăcie), din ce în ce mai mulți adolescenți renunță la educație
O situație teribilă domină și sistemul de învățământ preuniversitar din județul Iași! Concret, în urma unui raport național, pe plan local se regăsesc și 123 de școli și licee cu risc de abandon școlar ridicat și mediu! Dintre acestea, 11 sunt din oraș și restul în mediul rural. Cele din municipiu sunt școlile gimnaziale: „Veronica Micle”, „Alexandru Vlahuță”, „Mihai Codreanu”, „Carmen Sylva”, „Ion Ghica”, „Elena Cuza”, „Gheorghe I. Brătianu”, „Ionel Teodoreanu”, „Dimitrie A. Sturdza”, respectiv Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu”, Colegiul Tehnic de Elctronică și Telecomunicații „Gheorghe Mârzescu”, Liceul cu Program Sportiv. Din rural, sunt unități din localități precum: Butea, Hălăucești, Șcheia, Plugari, Valea Seacă, Sticlăria, Glodenii Gândului, Românești, Miroslovești, Grajduri, Cârjoaia, Coarnele Caprei, Păușești, Dagâța, Țibănești, Pârcovaci, Totoiești, Lungani, Crucea, Scobinți, Stolniceni-Prăjescu.
Se vor acorda și forme de sprijin material, material sportiv, echipamente IT, lucruri care le lipsesc elevilor din mediul rural
Totul are la bază o Hotărâre de Guvern (HG) adoptată pe 30 decembrie 2021 și vizează un obiectiv major al proiectului „România Educată” – reducerea abandonului școlar. În condițiile în care România și-a propus, pentru anul 2020, atingerea unui prag maxim de 11,3 la sută abandon școlar, prag pe care, din păcate, nu l-a atins pentru că rata de părăsire a școlii în 2020 a fost de 15,6 la sută. Reducerea abandonului școlar este un element esențial, cu atât mai mult cu cât, ca urmare a crizei sanitare, acest fenomen înregistrează tendințe de creștere în loc să înregistreze scăderi ale cifrelor care și așa sunt foarte mari. Asta poziționează România pe ultimele locuri din Europa, din această perspectivă. Este vorba despre intervenții nu numai din perspectiva acțiunilor remediale, din perspectiva oferirii unor oportunități care ar fi în premieră pentru școlile din mediul rural.
Este vorba de acces prin platforme on-line la predarea făcută de cei mai buni profesori din România. Se pot acorda și forme de sprijin material, material sportiv, echipamente IT, lucruri care le lipsesc elevilor din mediul rural și care ar putea să-i determine să nu părăsească școala. Un alt obiectiv este acela al promovării examenului de Evaluare Națională (EN) și al tranziției de la gimnaziu către liceu. Toate aceste școli eligibile sunt de ciclu primar și gimnaziu. Pe partea de liceu se ocupă programul ROSE.
Câte 200.000 de euro pentru fiecare unitate de învățământ
Programul constă în identificarea școlilor care au elevi de învățământul primar și gimnazial și se află în risc de abandon școlar. Astfel, se urmărește sprijinirea acestora în colectarea de date relevante și realizarea planurilor de activități individualizate, prin intermediul Mecanismului de Avertizare Timpurie în Educație. Autoritățile sprijină școlile să identifice tipurile de vulnerabilități, iar banii vor fi utilizați pentru a răspunde prin acțiuni specifice. Acest proiect național se adresează inclusiv tinerilor din comunitățile aflate în afara școlii, prin „Școală după Școală”. Vorbim despre granturi de 3 ani, câte 200.000 de euro per unitate de învățământ. Rata de părăsire timpurie a școlii este definită ca procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-24 de ani care au terminat cel mult clasa a VIII-a și care au abandonat școala în acel moment, nu au mai urmat nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională. Această situație se mai numește abandon școlar timpuriu.
AICI lista completă, cu școli și licee din județul Iași, cu risc de abandon școlar!