Prima pagină » National » Lista completă a condamnărilor din dosarul „Ferma Băneasa”

Lista completă a condamnărilor din dosarul „Ferma Băneasa”

17 dec. 2020, 21:15,
Bianca Rebegea, în National

Joi, 17 decembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe omul de afaceri Remus Truică la şapte ani închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În același timp, și prinţul Paul al României a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

De asemenea, dosarul îi vizează și pe  oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz, care au fost condamnați la câte cinci ani închisoare cu executare.

Nici jurnalistul Dan Andronic nu a fost uitat și a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracţional organizat. Mai mult, el este obligat să efectueze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Centrul de Asistenţă Integrată Bucureşti sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3.

Alte condamnări în dosarul „Ferma Băneasa”

Apostol Muşat, fost primar al comunei Snagov și Nicolae Jecu, fost prefect al judeţului Ilfov, au fost condamnați la 4 ani de închisoare cu executare.

Alte persoane condamnate și pedepsele lor: Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela – 5 ani, Robert Roşu (avocat) – 5 ani, Niculae Dima – 4 ani, Caterina Popa – 4 ani, Gheorghe Olteanu – 4 ani, Valentin Delcea – 4 ani. Toate aceste pedepse sunt cu executare.

De asemenea, cu suspendre au fost condamnați Dragomira Gheorghiţă, Corina Dicu, Ioan Stoian, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu.

Instanţa supremă a admis acţiunea civilă formulată de Ministerul Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov şi a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul reintegrării terenului în suprafaţă de 170.924 mp în proprietatea publică a statului, urmând ca partea civilă, în calitate de reprezentant al statului român, să întreprindă toate demersurile necesare în acest sens.

Mai mult, a fost admisă acţiunea civilă formulată de Romsilva şi s-a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul reintegrării mai multor terenuri din Snagov.

În solidar, inculpaţii trebuie să plătească către Romsilva suma de 1.019.285 euro, având titlul de despăgubiri civile materiale.

2020 a venit cu pedepse mai aspre

În iunie 2019, instanţa de fond – Curtea de Apel Braşov a dat pedepse mai blânde: Truică primise 4 ani cu executare, Paul al României – 3 ani cu suspendare, iar Dan Andronic şi cei trei israelieni fuseseră achitaţi.

Remus Truică a fost trimis în judecată de DNA pentru constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită; iar prinţul Paul pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani, ambele în formă continuată.

Acuzațiile se referă la infracțiunile comise în perioada 2006 – 2013 în diferite forme de participare, cu scopul de a obține unele bunuri de valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, Paul Philippe Al României a cumpărat influenţa pe care Truică o avea asupra diferiţilor funcţionari de la instituţiile publice care deţineau cele două proprietăţi.

Prințul Paul le-a promis lui Truică şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%

În același timp, Remus Truică a dus vorba mai departe către persoane potente din punct de vedere financiar. Aici, s-au implicat şi alte persoane, printre care şi jurnalistul Dan Andronic.

„Inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Truică Remus şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.

Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (…) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie/ afaceri cu membri ai guvernului, parlamentari, funcţionari, autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ÎCCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe”, preciza DNA.

Prințul Paul a încheiat un contract de cesiune cu SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică

Ulterior, Remus Truică, prințul Paul și ceilalți membri ai grupului au ascuns natura ilicită a înţelegerii, încheind, la data de 1 noiembrie 2006, un contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.

„În concret, acest contract redactat de Roşu Robert prevede că Al României Paul Philippe, în calitate de cedent transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 ha şi Pădurea Snagov cu teren forestier de circa 30 ha). Reciplia SRL se obliga să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire”, mai susţin procurorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *