Prima pagină » Local » Lista celor mai sigure localități din județul Iași. Noul coronavirus nu are trecere în aceste zone. Rata de infectare este zero la mia de locuitori
Lista celor mai sigure localități din județul Iași. Noul coronavirus nu are trecere în aceste zone. Rata de infectare este zero la mia de locuitori

Lista celor mai sigure localități din județul Iași. Noul coronavirus nu are trecere în aceste zone. Rata de infectare este zero la mia de locuitori

05 nov. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Mai multe localități din județul Iași se pot lăuda cu o rată a incidenței cazurilor de COVID-19 de 0 la sută la mia de locuitori. Practic, în aceste localități ieșene rata infectărilor este extrem de mică, iar viața este una cât se poate de normală. În alte zone din județul Iași situația este mult mai sumbră, rata de infectare fiind de peste 3 la mia de locuitori. Autoritățile au aplicat deja o serie de restricții pentru a limita răspândirea noului coronavirus

Situația cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns tot mai mare în ultima perioadă, în județul Iași fiind înregistrate chiar și peste 200 de cazuri pe zi de COVID-19. Cu toate acestea, în 9 localități din județul Iași rata de infectare este de 0,00 la mia de locuitori. Practic, în aceste comune, infecția cu SARS-CoV-2 este una sporadică, iar un eventual set de restricții nici măcar nu a fost luat în calcul.
În orașele Podu Iloaiei și Târgu Frumos, dar și în comunele Bârnova, Butea, Grajduri, Heleșteni, Plugari, Roșcani și Tomești, situația cazurilor este una ținută sub control, iar rata de infectare nu există, față de alte localități din județul Iași.

Lista celor mai sigure localități. Rata de infectare este 0 în mai multe comune din Iași

Una din localitățile județului Iași unde rata de infectare este de 0 la mia de locuitori este și comuna Tomești. Primarul Ștefan Timofte a explicat care au fost măsurile luate de autoritatea locală pentru reducerea cazurilor de COVID-19.

„Noi am făcut dezinfecție la toate scările de bloc. Am montat și dispozitive cu dezinfectant în scările respective, la școli, grădinițe, la primărie, la Poliție, în toate locurile unde este aglomerat. Am dezinfectat aleile, parcurile din localitate, iar Poliția Locală veghează zilnic ca regulile să fie respectate. În niciun magazin nu se intră fără masca de protecție. Noi am trecut la conștientizarea populației pentru a ajunge aici. Cred că suntem singura localitate din țară cu dezinfectant la fiecare scară de bloc. Problema ține de cei care lucrează în afara comunei și care pot aduce virusul”, a menționat Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

În schimb, municipiul Iași înregistrează o rată de infectare de 2,88 la mia de locuitori.

Comuna Plugari din județul Iași, de două săptămâni niciun caz nou de COVID-19

Cu incidență 0 la mia de locuitori este și comuna Plugari. De două săpămâni nu a fost niciun caz nou înregistrat în localitate.

„Din fericire, ne aflăm în acest moment la nivelul 0 al ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în comuna Plugari. Practic, nu avem niciun caz nou confirmat pe teritoriul comunei de aproximativ două săptămâni. Vreau să cred că am ajuns la această performanță deoarece, într-un sfârșit, oamenii au înțeles amploarea problemei și faptul că prevenția și protecția reprezintă unica noastră șansă să depășim cu bine acest impas în care ne aflăm.

În ceea ce privește măsurile administrative, am convocat în repetate rânduri Comitetul Local pentru Situații de Urgență unde, de-a lungul timpului, s-au pus în discuție și s-au luat o serie de decizii. Am sistat programul cu publicul, am impus o serie de măsuri comercianților de pe raza comunei, am închis piața de weekend, am interzis evenimentele ce depășeau un număr de 15 persoane în spații închise, precum și alte măsuri referitoare la orice activități care implică formarea de grupuri și aglomerație”, a menționat Paul Mursa, primarul comunei Plugari.

Comunele trecute pe lista roșie din județul Iași. Incidența cazurilor a sărit de 3 la mie

În afara celor 9 localități din județul Iași mai sunt și alte comune unde rata de incidență este mult mai mare. În localitățile Ciurea (3.27), Holboca (3.58), Miroslava (3.89), Popricani (3.03), Rediu (3.87), Românești (3.41), dar și Valea Lupului (4.28) au fost aplicate deja mai multe restricții. În aceste comune ieșene școlile se desfășoară în regim strict online, iar alte activități sunt suspendate pe o perioadă de două săptămâni.

„Conform datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, până pe 4 noiembrie 2020, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 11.662 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19, cu 363 de cazuri în plus față de ziua precedentă. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.277 au fost externate, cifră cu 95 de persoane externate în plus față de ziua precedentă”, au menționat reprezentanții Direcției de Sănătate Publice Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *