Prima pagină » Titlurile zilei » Lista celor mai proaste drumuri din județul Iași! Arterele care nu au văzut niciodată asfalt. Afacerile de zeci de milioane de euro au ocolit comunități întregi – IMAGINI DE COȘMAR

Lista celor mai proaste drumuri din județul Iași! Arterele care nu au văzut niciodată asfalt. Afacerile de zeci de milioane de euro au ocolit comunități întregi – IMAGINI DE COȘMAR

29 dec. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Un adevărat dezastru a cuprins drumurile din județul Iași. În ultimele mandate de la Consiliul Județean Iași, o parte a drumurilor din regiune au fost total ignorate de la reabilitare. Iar lista arterelor care au rămas ca după război cuprinde sectoare de zeci de kilometri. Zeci de mii de ieșeni au ajuns să-și blesteme zilele vreme de mai bine de un deceniu, din cauza drumurilor lăsate impracticabile de afaceriștii care s-au perindat la vârful județului Iași

Drumul județean DJ 281B Boroșoaia – Plugari (km.18+100- 25+272- DJ 282B), DJ 246 Tungujei – intersecție cu DJ 248A (km.54+788- 56+544), DJ 280 pe zona Țibănești – Tansa – Dagâța. Sunt doar o parte din drumurile din județul Iași abandonate în ultimele mandate de cei care au fost la vârful Consiliului Județean Iași. Lista este una mult mai mare, iar zeci de kilometri de drumuri județene ale Iașului au rămas ca în secolul al XIX-lea, de pământ, de piatră sau cu asfaltul plin de găuri. În mandatele lui Cristian Adomniței și Maricel Popa, o bună parte din drumurile din județul Iași au fost făcute fie preferențial, fie au fost lăsate pradă degradării. Asta, deși s-au făcut afaceri de zeci de milioane de euro cu asfaltatorii de casă ai fostelor conduceri de la Consiliul Județean Iași.

Lista celor mai proaste drumuri din județul Iași. Zeci de mii de ieșeni au fost ignorați un deceniu

Lista drumurilor din județul Iași care se prezintă ca după război este destul de lungă, în ciuda promisiunilor electorale din ultimii ani. În afara DJ 281B Boroșoaia – Plugari, DJ 246 Tungujei – intersecție cu DJ 248A, DJ 280 pe zona Țibănești – Tansa – Dagâța, apare și artera Șipote – anexa spitalului Socola, limita jud. Botoșani (DJ 282 Șipote –
Ergoterapie). În plus, nici pe lotul 3 de pe axa rutieră Iași – Suceava nu s-a mai făcut mare lucru. Este vorba despre DJ 281 de la BeIcești – Ceplenița – DN 28B și modernizarea DJ 281 de la DN 28B – Scobinți – Lespezi (în lungime de peste 40 de kilometri), șosea reabilitată cu fonduri europene. Nu trebuie uitat nici sectorul de drum de pe DJ 248 D Păun – Tomești. Șoseaua care trece prin pădurea Bârnova este printre puținele drumuri de pământ rămase în gestionarea Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași.

Mandate pline de promisiuni. Lista celor mai proaste drumuri din județul Iași a rămas intactă

Un alt drum care arată extrem de prost este DJ 244F (Moșna) între km 0+000 și 5.594. Deși toate drumurile sătești și comunale au fost reabilitate, principala arteră din localitate a rămas de izbeliște. Drumul județean a rămas pietruit, iar autoritatea locală nu a găsit înțelegere la fostele conduceri ale Consiliului Județean Iași.

„Promisiuni s-au tot făcut. Ceilalți din anii anteriori ne-au purtat cu zăhărelul, că îl fac, că dreg și nimic nu s-a mai întâmplat. I-am crezut și m-am păcălit. Drumul se află în inventarul domeniului public al județului Iași și nu este al nostru. A fost intabulat pe vremea lui Cristian Adomniței. Sunt niște probleme cu Romsilva acolo, iar CJ nu trebuie decât să facă o adresă pentru a le cere eliberarea drumului. E vorba de zona cuprinsă de la pădurea Moșna până la pietriș, zonă care trebuie eliberată de Silvic. Am încredere în actuala echipă de la Consiliul Județean. Este important ca această arteră să fie reabilitată, vorbim de un drum mai scurt spre Vaslui”, a menționat Georgel Popa, primarul comunei Moșna.

Drum abandonat pe criterii politice. Șoseaua a fost lăsată plină de gropi

Tot în zona de Sud a județului se află și șoseaua DJ 244D Coropceni – Ciortești – Dolhești – limita județului Vaslui. Acest drum nu a fost refăcut niciodată, iar imaginile sunt de groază. Actuala conducere a CJ Iași a scos șoseaua la licitație, valoarea lucrărilor fiind de 5,4 milioane de euro. Însă, în ultimii ani, șoseaua a fost complet abandonată, spre disperarea locuitorilor din zonă. Și acest drum duce către o legătură mai scurtă spre județul Vaslui, iar reabilitarea acestuia poate fi o gură de oxigen pentru localnicii din zonă.

Însă, atât Cristian Adomniței, cât și Maricel Popa și-au bătut joc rând pe rând de localnici. În perioada 2012-2016, la Ciortești, a fost un primar PSD, în vreme ce Adomniței era liberal. Ulterior, după 2016, comuna Ciortești a fost câștigată de PNL, iar la șefia CJ a fost un social-democrat. În aceste condiții, drumul din zonă a fost complet abandonat de autoritățile județene.

Lista celor mai proaste drumuri din Iași. Arteră lăsată la coada masterplanului general al CJ Iași

O șosea din Iași care a făcut „carieră” printre drumurile abandonate este și DJ 281B Boroșoaia – Plugari. Șoseaua a fost trecută în masterplanul general de drumuri la capitolul rezerve de vechea administrație a lui Maricel Popa. Noua conducere a CJ Iași a dispus contractarea unui credit de angajament de 4,4 milioane de euro pentru refacerea arterei abandonate.

„Drumul a fost inclus în masterplan, însă a fost lăsat la urmă și nu s-a mai făcut mare lucru. Mă bucur că actualul Consiliu Județean Iași a inclus proiectul de reabilitare în calculele sale. Este necesar ca această arteră județeană să fie refăcută pentru că și oamenii de aici au nevoie de condiții civilizate de transport”, a menționat Paul Mursa, primarul comunei Plugari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *