Municipalitatea ieșeană a demarat o dezbatere publică pentru planul de calitate a aerului. Primăria vrea să reducă lista celor mai poluate zone din municipiul Iași în următorii ani. Autoritatea locală a implementat un scenariu pentru a reduce emisiile de noxe din tot orașul
Un nou proiect legat de reducerea emisiilor poluante din oraș a fost inițiat de Primăria Iași. Autoritatea locală a demarat discuțiile privind planul de calitate a aerului în municipiul Iași, document care va fi aprobat de Consiliul Local în perioada următoare. Planul prevede ca orașul să se schimbe complet până în anul 2024, iar emisiile poluante să scadă semnificativ. Documentul prevede elaborarea planului integrat de calitate a aerului pentru municipiul Iași pentru indicatorii dioxid azot, oxizi de azot (NO2/NOx) și particule în suspensie PM10.
Lista măsurilor impuse de Primăria Iași pentru reducerea poluării
Municipalitatea a inițiat un plan de cel puțin 19 măsuri legate de reducerea poluării în Iași. Lista celor mai poluate zone din municipiul Iași ar urma să scadă astfel semnificativ. Zone precum Podu de Piatră, zona centrală, cartierul Păcurari sau Podu Roș prezintă cele mai mari concentrații de noxe din cauza numărului mare de autoturisme în special și a lipsei spațiilor verzi. Pentru a reduce poluarea au fost luate în calcul unele scenarii. Un prim punct prevede dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă – Varianta de ocolire Nord, dar și un alt punct pe Varianta de Sud.
De asemenea, o altă măsură pentru reducerea poluării ține de dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă pe strada Trei Fântâni. Punctul 4 prevede extinderea/ modernizarea arterelor de circulație, iar un altul prevede stimularea introducerii vehiculelor electrice și hibride în activitatea de taximetrie. În calcul intră și dezvoltarea zonelor de acces pentru pietoni prin amenajarea de trotuare și alei pietonale inclusiv piste pentru bicicliști.
Scenarii în municipiul Iași pentru reducerea poluării. Primăria cere votul în Consiliul Local
Printre punctele impuse de Primăria Iași în planul de calitate a aerului se mai află și salubrizarea eficientă a străzilor, dar și realizarea unui depozit logistic de mărfuri lângă șoseaua de centură. În lista măsurilor intră și sistematizarea zonei Podu de Piatră la intersecția Bd N. Iorga cu Șoseaua Națională. De asemenea, în calcul intră și continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor rezidențiale și a celor instituționale. Planul cuprinde și colaborarea cu asociațiile de proprietari pentru întreținerea spațiului verde și conștientizarea cetățenilor pentru respectarea măsurilor. Lista măsurilor cuprinde și gestionarea traficului prin limitarea accesului în anumite zone.
În plan apare și realizarea și promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic. Totodată, municipalitatea are în plan și interzicerea mașinilor cu norme inferioare de poluare.
Lista celor 19 măsuri cuprinde și crearea unor zone centrale unde este interzisă circulația autovehiculelor cu motorizare termică. În calcul intră și facilitățile fiscale pentru proprietarii de mașini electrice sau hibride. Ultimul punct arată și inițierea unui program Rabla pentru achiziția de mașini electrice și hibride.
Plan final în 2024. Noile măsuri impuse de Primăria Iași pentru a scăpa de poluare
Cartierele cuprinse în lista celor mai poluate zone din municipiul Iași ar urma să se reducă dacă autoritatea locală va trece la implementarea celor 19 măsuri. De exemplu, măsura privind sistematizarea zonei Podu de Piatră ar urma să fie pusă în aplicare până în anul 2023.
„Implementarea măsurilor din cadrul prezentului studiu integrat de calitate a aerului în municipiul Iași va avea efecte benefice asupra calității aerului și în special asupra sănătății populației. Îmbunătățirea calității aerului, ca urmare a aplicării măsurilor din cele două scenarii conduce la reducerea nivelului de NO2 și PM10 sub valorile-limită și reducerea riscului de apariție a depășirilor. Aplicarea măsurilor din scenariul de bază are efect relativ redus asupra scăderii concentrațiilor de oxizi de azot și PM10, însă efectul aplicării măsurilor suplimentare din scenariul de proiecție este semnificativ”, se arată în documentul inițiat de municipalitate.