Prima pagină » Local » Lista celor mai poluate zone din județul Iași. Locurile pe care orice ieșean trebuie să le evite
Lista celor mai poluate zone din județul Iași. Locurile pe care orice ieșean trebuie să le evite

Lista celor mai poluate zone din județul Iași. Locurile pe care orice ieșean trebuie să le evite

26 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Lista celor mai poluate zone din județul Iași a ajuns să cuprindă o serie de localități ieșene din ce în ce mai populate. Consiliul Județean Iași a inițiat un plan de calitate a aerului, proiect care trebuie pus în aplicare până în anul 2023

Autoritatea județeană a demarat un set complet de măsuri pentru reducerea poluării în mai multe localități ieșene. Planul de calitate a aerului pentru județul Iași va trece prin plenul instituției pentru a putea fi pus în aplicare. Lista celor mai poluate zone din județul Iași cuprinde atât localități întregi, cât și mai multe drumuri care tranzitează regiunea. În această listă apar cele mai proaste drumuri din județul Iași, dar și obiective din mai multe localități unde riscul de poluare este uriaș.

Lista zonelor poluate din județul Iași

În planul de calitate a aerului apar o serie de obiective impuse ca măsuri pentru reducerea poluării. De exemplu, proiectul cuprinde reabilitarea a 5.000 de apartamente din municipiul Pașcani. Proiectul are o valoare de 5 milioane de euro, cu bani prin POR 2014-2020. În decembrie 2020, stadiul de realizare era de 0 la sută. Un alt proiect inclus în acest plan ține de reîmpădurirea a 66,5 hectare din satele comunei Miroslava. Proiectul are o valoare de 3,4 milioane lei, iar stadiul este de 86 la sută. În proiect apare și amenajarea a 5 kilometri de piste de biciclete din zona de agrement Ciric, proiect ajuns la 60 la sută în momentul de față.

Lista drumurilor din Iași prinse în planul CJ

Proiectul analizat de CJ a cuprins și reabilitarea unei rețele de drumuri județene din Iași. În calcul au fost luate mai multe drumuri care nu au fost prinse în ultimii ani în vreun proiect de reabilitare. Un exemplu este și modernizarea DJ 246A limita județului Vaslui – Scânteia – intersecție DJ 248 – Șcheia – Drăgușeni – Ipatele – Țibănești. Artera lungă de 36 de kilometri a fost realizată în proporție de 100 la sută. Un alt obiectiv legat de drumurile din Iași este și modernizarea a 11,9 kilometri din DJ 244D limita județului Vaslui – Dolhești – Ciortești – Coropceni.

Lucrarea are o valoare de 31,3 milioane de lei și se află în procedură de achiziție a execuției lucrărilor. În acest plan apare și realizarea a 5,7 kilometri din DJ 208N Lespezi – Vânători. În prezent, lucrarea a ajuns la 95 la sută stadiu de realizare. În ultimii ani, autoritățile au reușit să reducă poluarea din Iași prin aplicarea unor măsuri.

Cele mai poluate zone din județul Iași.

Lista drumurilor din județul Iași cuprinse în planul de calitate a aerului este și mai lungă. În proiect apare și DJ 208F Heci – Tătăruși – Iorcani, proiect cu o valoare de 26,7 milioane lei și realizat în proporție de 85 la sută. De asemenea, în listă apare și DJ 280D – intersecție DN 28A Ruginoasa – Heleșteni. Obiectivul a avut o valoare de 16 milioane de lei și a fost realizat în proporție de 100 la sută. Cu toate acestea, în listă sunt și artere aflate abia la stadiul de intenție.

Este vorba despre modernizarea a 5,8 kilometri din DJ 201C lim. jud. Neamț – Răchiteni – intersecție DN 28. Lucrarea are o valoare de 12,4 milioane lei și se află la stadiul de proiect tehnic finalizat. Modernizarea a 36 de kilometri din DJ 249D – intersecție DJ 249E Moreni – Prisăcani – Grozești a ajuns la un stadiu de 5 la sută. Valoarea totală a lucrării este de 78,7 la sută, fondurile fiind asigurate din bugetul propriu al CJ Iași.

Plan de calitate a aerului în județul Iași

În planul de calitate a aerului apare un proiect al CJ de modernizare a unei rețele de 30 de kilometri de drumuri județene. Proiectul este realizat în proporție de 20 la sută. Planul cuprinde și municipiul Iași, prin modernizarea stațiilor de transport public din oraș. De altfel, în oraș s-au înregistrat mai puține depășiri ale indicatorului PM 10. Proiectul este realizat în proporție de 95 la sută. Planul cuprinde și modernizarea rețelei de drumuri naționale din oraș, obiectiv aflat în sarcina Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Obiectivul se află abia la debut, compania urmând să se ocupe de realizarea documentației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025