Prima pagină » Economic Local » Lista celor mai bune domenii în care să înființezi afaceri. Tinerii sunt cei mai interesați de obținerea fondurilor necesare dezvoltării unui business
Lista celor mai bune domenii în care să înființezi afaceri. Tinerii sunt cei mai interesați de obținerea fondurilor necesare dezvoltării unui business

Lista celor mai bune domenii în care să înființezi afaceri. Tinerii sunt cei mai interesați de obținerea fondurilor necesare dezvoltării unui business

14 feb. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

A crescut numărul firmelor înființate în ultimii ani în Iași, în domenii precum agricultură, IT sau auto. Cei care și-au înființat noi societăți în acest domeniu sunt în mare parte persoane care au accesat fonduri europene sau de la bugetul de stat. Numărul acestora ar putea crește în următorii ani datorită fondurilor mai mari alocate programelor pentru finanțarea investițiilor atât în mediul rural, cât și în mediul urban.

Potrivit Oficiului Național pentru Registrul Comerțului Iași, în anul 2019 au fost înființate 5.066 de firme, mai multe față de anul precedent, când s-au înființat 3.648 de societăți. Majoritatea domeniilor în care s-au deschis companiile sunt agricultura, domeniul IT, auto sau medical. Agricultura se află în topul domeniilor pe care au pariat antreprenorii din Iași în ultimii cinci ani, cu peste 300 de companii create care au ca activitate cultivarea legumelor. Mare parte dintre acestea au accesat și fonduri europene pentru a dezvolta un business în agricultură. Unul dintre aceștia este tânărul Marius Munteanu, care a obținut 25.000 de euro pentru a înființa o plantație cu fructe de pădure.

Afacere în domeniul agricol

Acesta a înființat firma în urmă cu patru ani, a investit în jur de 6.000 de euro în plantația cu mur și coacăz.

„Pentru că cele două hectare de teren erau nefolosite, m-am gândit, împreună cu soția, să facem ceva cu el. Noi vrem să ne hrănim copiii sănătos și de aceea am zis că am putea să o facem învățându-i de mici să aprecieze natura și tot ce oferă aceasta. Noi avem joburi de zi cu zi și avem grijă de plantație doar în weekend. Eu am studiat foarte multe despre această plantație, nu am studii în domeniu, dar am făcut niște cursuri pentru că am depus un proiect european și a fost finanțat”, susține Marius Munteanu.

Proiect european pentru dezvoltarea afacerii

Acesta a obținut 25.000 de euro pentru a achiziționa utilaje necesare lucrărilor din plantație.

„Nu poți face nimic fără utilaje indiferent de suprafața pe care ai înființat plantația. Noi nu avem angajați permanenți, doar în plin sezon de cules angajăm zilieri care să ne ajute la lucrările din această perioadă. La noi în comună, în Deleni, s-au înființat multe firme pentru că au obținut mulți tineri fonduri europene”, susține ieșeanul.

Acesta vrea să mai depună un proiect pentru accesarea fondurilor europene pentru că vrea să creeze și o mică fabrică unde să proceseze fructele și să facă sucuri din ele.

S-au deschis multe firme în domeniul IT

De asemenea, un alt domeniu în care s-a investit în ultimii ani în Iași este cel IT. Numărul firmelor înființate în acest domeniu a crescut datorită fondurilor obținute prin programul Start-Up Nation. Ieșenii specializați în acest domeniu au înființat în anul 2019 în jur de 128 de firme, numărul fiind aproape dublu față de cel înregistrat de ONRC anul trecut. De asemenea, în domeniul consultanță, saloane de înfrumusețare, domeniul auto sau cel medical s-au deschis noi afaceri anul acesta, la Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *