Prima pagină » Sanatate » Lista celor 20 de antibiotice care pot fi eliberate din farmacie fără rețetă, în doza de urgență!

Lista celor 20 de antibiotice care pot fi eliberate din farmacie fără rețetă, în doza de urgență!

26 nov. 2024, 14:07,
Redacția BZI în Sanatate

La începutul anului, la o simplă căutare pe google pentru „lista antibiotice fără rețetă”, aflam că există 20 de medicamente care pot fi eliberate din farmacie, fără prescripție medicală, în regim de urgență și în doze pentru 48 de ore. Foarte important de reținut este faptul că acestea sunt disponibile și acum însă, ele nu sunt „la liber”.

Doar 20 de antibiotice figurează în lista celor care pot fi eliberate, în regim de urgență și în doze pentru doar 48 de ore, din farmacie fără rețetă. Produsele din listă nu sunt însă „la liber”, precizează farmaciștii.

În ce situații se eliberează medicamente din lista de antibiotice fără rețetă

Este vorba doar de situațiile în care pacientul nu a reușit să ajungă la medic, iar lista antibioticelor care pot fi eliberate, în funcție de problema medicală expusă, cuprinde doar 20 de denumiri internaționale. De asemenea, eliberarea antibioticelor fără rețetă crește și mai mult riscul ca pacientul să dezvolte rezistență la antibiotice.

Rezistența la antibiotice reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică la nivel mondial, fiind descrisă de Organizația Mondială a Sănătății ca o cauză majoră de mortalitate din cauza agenților patogeni bacterieni rezistenți.

Este una dintre primele 10 amenințări de sănătate publică globală cu care se confruntă umanitatea, adică 1,27 milioane de decese anual și până în 2050 aproape 10 milioane de decese în fiecare an se pot datora infecțiilor incurabile. Este de menționat că acestea nu se manifestă ca simple pete roșii pe față.

Mulți români iau antibiotice „după ureche” pentru a trata chiar și cele mai banale viroze sau răceli, fără să conștientizeze pericolul la care se expun. Această măsură vizează doar antibioticele de primă intenție, considerate mai sigure și mai puțin susceptibile de a genera rezistență antimicrobiană, cum ar fi amoxicilina, tetraciclina, sau biseptolul.

Lista celor 20 de medicamente este: amoxicillinum; amoxicillinum + acidum clavulanicum; ampicillinum; cefadroxilum; cefalexinum; chloramphenicolum; clarithromycinum; clindamycinum; doxycylinum; erythromycinum; metronidazolum oral; nitrofurantoinum; oxacillinum; phenoxymethylpenicillinum; sulfafurazolum; sulfamethoxazolum + trimethoprimum; sultamicillinum; tetracyclinum; tinidazolum; nystatinum.

De ce este periculos consumul excesiv de antibiotice

Unul din șase români a luat, în ultimul an, antibiotice „după ureche”, și cel mai des, femeile sunt cele care se tratează fără să consulte medicul. Doctorii atrag, însă, atenția că abuzul de antibiotice duce la creșterea rezistenței unor bacterii extrem de periculoase, care ne pot ucide. Este foarte important să fiți consultați de către un medic specialist înainte de a lua orice tip de antibiotic, acesta vă va spune care este cel mai potrivit și pe ce perioadă trebuie luat.

Studiul realizat de Cult Market Research arată că 20% dintre persoanele din mediul rural consumă antibiotice fără prescripție față de 11% în mediul urban. În general, femeile sunt cele care iau mai multe medicamente fără să întrebe medicul înainte, vedem o diferență de 7 procente între femei și bărbați.

Cât despre diferențele salariale, românii cu venit lunar mai scăzut iau antibiotice fără rețetă într-un procent mai mare decât românii care se bucură de un nivel salarial mai ridicat. În general, vârstnicii sunt cei mai conștiincioși și apelează la rețetele eliberate de medici. Doar unul din 10 bătrâni ia astfel de medicamente fără consult.

Medicii atrag atenția că abuzul de antibiotice duce la creșterea rezistenței unor bacterii mortale. Aceștia semnalează că și în cazul consumului de suplimente alimente este aceeași problemă, românii cumpără medicamentele direct din farmacii, fără să le ceară sfatul înainte. Așadar, atenție la lista de antiobiotice fără rețetă pentru care se cere un consult de la medicul specialist înainte, dacă nu vreți să vă puneți în pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`