Prima pagină » Sanatate » Listă antibiotice pentru dinți: Cât sunt de eficiente

Listă antibiotice pentru dinți: Cât sunt de eficiente

24 dec. 2021, 12:21,
în Sanatate

Fiecare a pățit măcar o dată să acuze o durere de dinți și să se întrebe dacă există o listă de antibiotice pentru dinți și dacă acestea pot să sau nu să trateze afecțiunea care a dus la apariția durerii.

Medicii stomatologi spun că administrarea unui antibiotic pentru durerea de dinți este recomandată doar în anumite situații, precum gingia inflamată, în procesul de vindecare post-operator, în urma inserării implanturilor dentare sau a extracțiilor dentare sau pentru pulpită.

Astfel, una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac persoanele care acuză dureri dentare sau probleme dentare este administrarea antibioticelor, antialgicelor și antiinflamatoarelor fără un consult în prealabil al unui medic.

grafica persoana care acuza durere de dinti

Listă antibiotice pentru dinți: Când se impune administrarea acestora

În cazul unei inflamații gingivale se recomandă administrarea de antibiotice. Inflamația gingivală poate fi rezultatul unei infecții bacteriene. Presiunea pe care pulpa inflamată o exercită asupra nervilor poate cauza apariția unei dureri ușoare sau extreme, în funcție de gravitatea inflamației și imunitatea corpului. Pentru a ameliora sau a elimina senzația de durere la nivelul gingiei, se recomandă administrarea unui antibiotic.

De asemenea, în cazul intervențiilor chirurgicale, antibioticele au rolul de a preveni contaminarea materialelor regenerative.

grafica persoana care acuza durere de dinti

Atunci când este vorba despre implanturile dentare, antibioticele împiedică dezvoltarea complicațiilor infecțioase cauzate de flora microbiană.

Un alt caz în care durerea poate fi ameliorată cu antibiotice este pulpita. Aceasta reprezintă o inflamare a pulpei dentare, care se manifestă prin creșterea sensibilității la stimuli, mai ales la rece și cald. Antibioticele nu sunt recomandate dacă pulpa dentară sau țesuturile din vecinătate sunt inflamate, dar nu aveți febră sau alte inflamații la nivelul feței. Un simplu drenaj este suficient pentru a reduce inflamația, nefiind nevoie de alte medicamente.

grafica persoana care acuza durere de dinti

Antibiotice pentru dinți: Vindecă infecțiile dentare?

Medicii stomatologi avertizează că antibioticele nu vindecă infecțiile dentare, ci reprezintă un adaos al tratamentelor stomatologice menit doar să amelioreze durerea. Administrarea antibioticelor pentru dinți nu acționează asupra focarului infecțios ci elimină simptomele precum durere, febra sau inflamația.

În momentul în care apare o infecție, aceasta provoacă formarea unui abces urmare a unei supraaglomerații de bacterii. Această infecție cauzează adesea umflarea, durerea și sensibilitatea în zonă. Fără tratament, infecția se poate răspândi în alte zone ale organismului.

Infecția dentară nu poate fi eliminată decât atunci când țesutul infectat este îndepărtat iar medicamentația specifică este administrată prin canalele radiculare. Pentru asta este nevoie de un medic specializat și de folosirea unor echipamente moderne special concepute pentru tratamentul infecțiilor. Toate aceste măsuri contribuie la conservarea dintelui în cauză și îl feresc de necesitatea extracției.

Principalul risc al administrării de antibiotice este apariția unei reacții alergice manifestate prin erupții cutanate, frisoane sau tulburări de digestie. Nu este recomandată administrarea antibioticelor pe stomacul gol. În plus, se recomandă consumul de alimente și apoi administrarea dozelor terapeutice.

persoana care acuza durere de dinti

Medicamente antiinflamatorii pentru durerea de dinți

Până ajungi la un cabinet stomatologic, pentru a ameliora durerea de dinți poți apela la medicamente antiinflamatorii și nu la antibiotice.

Paracetamolul și Ibuprofenul sunt doar câteva exemple. Prioritatea nu este însa calmarea durerii ci tratarea ei. De aceea, cel mai indicat este să te prezinți la o clinică stomatologică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`