Prima pagină » National » Lista alimentelor ce se vor scumpi din toamnă: „Seceta nu afectează doar România, iar costurile cresc”
Lista alimentelor ce se vor scumpi din toamnă:

Lista alimentelor ce se vor scumpi din toamnă: „Seceta nu afectează doar România, iar costurile cresc”

26 aug. 2024, 23:20,
în National

Seceta a devastat câmpurile agricole, afectând milioane de hectare de culturi, iar aceste pierderi se vor traduce, în cele din urmă, prin creșteri de prețuri la raft. Un fermier din Prahova a cultivat porumb pe 80 de hectare, dar întreaga cultură a fost distrusă de arșița puternică. În loc să se pregătească de recoltare, acesta își calculează acum pierderile.

„Nu există nicio boabă în știuleți, iar situația este aceeași pe întreg lanul… 90% din plante nu au nici măcar un știulete mic…”, a declarat Adrian Mocanu, fermier din Prahova.

Fermierii confirmă că pierderile sunt considerabile.

„La floarea-soarelui voi pierde probabil 1.000 de lei pe hectar, iar la porumb 4.000-4.500 lei pe hectar, deoarece producția va fi zero. Am lucrat pe aceste câmpuri timp de 40 de ani, dar un an ca acesta nu am mai văzut”, a adăugat Adrian Mocanu.

Seceta extremă a afectat zone mari din Moldova, Dobrogea, Muntenia, dar și din sudul Banatului și Olteniei. În unele locuri nu a plouat de mai bine de o lună, distrugând culturile una câte una.

Alimentele care se vor scumpi în toamnă

Anul acesta, peste 2 milioane de hectare de porumb și floarea-soarelui au fost afectate de secetă, iar producțiile vor fi considerabil mai mici. Se estimează că producția de porumb va scădea cu 30% față de anul trecut, iar la floarea-soarelui recoltarea va fi cu 25% mai redusă.

O recoltă mai slabă înseamnă automat prețuri mai mari. Deja, tona de floarea-soarelui se vinde cu 12% mai scump decât anul trecut, iar experții anticipează că aceste scumpiri se vor reflecta și în prețurile de la raft.

„Situația la floarea-soarelui este mai tensionată, și este posibil să vedem anumite creșteri de preț. Maxim 10% ar trebui să crească prețul uleiului la raft, având în vedere că legătura între prețul materiei prime și cel al produsului finit nu este întotdeauna directă. Dacă piața nu poate absorbi această creștere, procesatorii vor fi nevoiți să suporte costurile”, a explicat Gabriel Razi, specialist în piața agricolă.

De asemenea, se așteaptă ca prețul cărnii de pasăre să crească.

„Majoritatea alimentelor sunt susceptibile la scumpiri în această toamnă, în special sortimentele de carne, de la pasăre până la porc. Seceta nu afectează doar România, iar costurile cresc și în țările de unde importăm carne de porc”, a afirmat Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Producătorii de pui au anunțat deja că, din cauza creșterii costurilor cu furajele, vor fi nevoiți să majoreze prețul cărnii. Scumpirea preconizată va fi de cel puțin 5% la raft, începând din toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`