Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Lipsa vitaminei D determina un risc mai mare de diabet tip 2
Lipsa vitaminei D determina un risc mai mare de diabet tip 2

Lipsa vitaminei D determina un risc mai mare de diabet tip 2

04 sept. 2020, 07:49,
în Sanatate

Lipsa vitaminei D, risc mai mare de diabet tip 2. Concentrațiile serice mai ridicate de 25-hidroxivitamină D (25OHD) sunt asociate cu un risc mai mic de diabet de tip 2 incident (T2D), potrivit unui studiu publicat online pe 26 august în Diabetes Care.

Mengying Wang, de la Universitatea Peking din Beijing, și colegii săi au investigat asocierea potențială dintre 25OHD și riscul de T2D și dacă vreo asociere este modificată de comportamentele de somn. Analiza a inclus 350.211 persoane fara diabet.

În timpul unei urmariri de 8,1 ani, au existat 6.940 de cazuri incidente de T2D. Cercetătorii au descoperit că serul 25OHD a fost semnificativ asociat cu un risc mai scăzut de incident T2D (raportul de pericol ajustat, 0,88 la 10 nmol / L creștere), noteaza medicalxpress.com.

Lipsa vitaminei D, risc mai mare de diabet tip 2

A existat, de asemenea, o interacțiune semnificativă între 25OHD și tiparele generale de somn cu privire la riscul de T2D incident. La participanții cu somn mai sănătos, asocierea inversă între 25OHD ridicat și T2D a fost mai proeminentă. Somnolența din timpul zilei a arătat cea mai puternică interacțiune cu 25OHD. Riscul mai mic de T2D asociat cu 25OHD ridicat a fost mai important în rândul participanților fără somnolență frecventă în timpul zilei, comparativ cu cei cu somnolență excesivă în timpul zilei.

„Descoperirile noastre, dacă sunt confirmate de alte studii, pot avea implicații pentru dezvoltarea strategiilor de prevenire T2D care vizează îmbunătățirea suplimentării cu vitamina D în rândul persoanelor cu tulburări de somn, în special somnolență diurnă”, noteaza autorii, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *