În campusul Tudor Vladimirescu, magazinele și frizeriile care erau frecventate de studenți chiar și în perioada vacanței de vară au un flux redus de clienți. Odată cu plecarea studenților din cămine în luna martie, încasările magazinelor și frizeriilor au scăzut considerabil
Iașul este unul dintre cele mai mari centre universitare din țară, campusul studențesc Tudor Vladimirescu fiind ocupat anual de mii de studenți. Odată cu pandemia de COVID-19, căminele au fost închise tocmai din luna martie și toți studenții cazați în acestea au fost nevoiți să plece. În magazinele și frizeriile din apropierea căminelor din Tudor, lipsa studenților se resimte în această perioadă. Anul trecut, în campusul studențesc Tudor Vladimirescu, 5 cămine ofereau cazare pentru studenți în timpul vacanței de vară, respectiv 12 iulie – 15 septembrie. Fluxul clienților din magazinele din zonă s-a redus simțitor, iar încasările au scăzut cu peste 50%.
„După cum se vede, avem puțini cumpărători. Sunt perioade din zi, mai ales după-amiază, când sunt mai mulți clienți, dar chiar îmi este dor să văd persoane tinere ca înainte de pandemie. În ceilalți ani, mulți studenți rămâneau în căminele din zonă fiindcă se angajau pe perioada verii și aveam tot timpul persoane în magazin. Acum sunt zile în care abia văd vreo 10 clienți de 18-24 de ani”, a povestit o vânzătoare de la supermarketul de lângă căminele din Tudor.
Lipsa studenților falimentează afacerile din campusul Tudor Vladimirescu
A trecut deja jumătate de an de când magazinele și frizeriile se confruntă cu aceste schimbări și deja s-au adaptat situației. Magazinele mai mici sunt frecventate mai des în perioada aceasta de oamenii din zonă, fiindcă sunt mai aproape de casă și nu sunt la fel de frecventate ca un supermarket sau un hipermarket.
„Deși la o distanță mică de Tudor sunt supemarketuri, avem clienți care preferă să își facă aici cumpărăturile, unde nu vin atât de multe persoane zilnic și în același timp”, a mai adăugat o vânzătoare de la un magazin non-stop din zona Tudor.
Frizeriile din campusul Tudor Vladimirescu își mențin activitatea datorită clienților fideli
Situația cu care s-au confruntat saloanele de înfrumusețare în această perioadă este asemănătoare cu cea a frizeriilor din Iași. După ce au avut o perioadă cu multe programări imediat după ieșirea din starea de urgență, a urmat o perioadă în care acestea au scăzut considerabil. La frizeriile din zona căminelor din Tudor, de cele mai multe ori, clienții noi erau studenții din zonă. În lipsa acestora, frizeriile rezistă din programările clienților fideli care preferă să își mențină același frizer, mai ales în această perioadă.
„Am clienți care vin aici la frizerie de mulți ani și pe care mă străduiesc să îi mențin. Înainte ca studenții să plece din cămine mai aveam progrămări noi și mai multă activitate. Anul acesta nu cred că vor mai deschide căminele studențești, dar sper ca la anul să revină situația la normal”, a povestit o angajată a unei frizerii din campus Tudor.